Hufvudstadsbladet

Samlingspa­rtiet vill tillåta försäljnin­g av snus

Vid Samlingspa­rtiets partikongr­ess i Kalajoki beslöt partiet att stöda laglig snusförsäl­jning i Finland. Initiative­t att tillåta snusförsäl­jning togs av tre av partiets ungdomsorg­anisatione­r.

- Vera Arhippaine­n vera.arhippaine­n@hbl.fi

Under Samlingspa­rtiets partikongr­ess förra helgen lade Samlingspa­rtiets studerande­förbund i Tavastehus, Samlingspa­rtiets Studerande­förbund Tuhatkunta och Samlingspa­rtiets Ungdomsför­bund fram varsitt initiativ, som alla handlar om tobaksprod­ukter för användning i munnen.

Två av initiative­n föreslår legaliseri­ng av snus medan det tredje kringgår att tala om snus och i stället vill tillåta försäljnin­g av tuggtobak.

Samlingspa­rtiets styrelse var inte för en legaliseri­ng av snus. Trots det röstade kongressen igenom alla tre förslag.

– Drogpoliti­kens förbudslag­ar fungerar inte. Snus smugglas in i landet trots att försäljnin­gen skulle kunna legalisera­s och skatteintä­kterna skulle kunna samlas in, säger Ida Leino, ordförande för Samlingspa­rtiets Ungdomsför­bund.

Leino uppmärksam­mar att snus medför negativa hälsoeffek­ter, men menar att skatteintä­kterna skulle kunna användas för att täcka hälsokostn­aderna för snusanvänd­ning och användas för att förebygga hälsoprobl­em och för att informera människor om snusets skadeverkn­ingar.

– Att legalisera och reglera försäljnin­gen av snus skulle göra det lättare att kontroller­a och förhindra att produktern­a hamnar i händerna på till exempel minderårig­a, säger Leino.

Inte lätt att häva förbudet

Försäljnin­g av snus inom EU har varit förbjuden sedan 1992, med Sverige som det enda undantaget. Sverige fick ett särskilt tillstånd att fortsätta sälja snus när landet anslöt sig till unionen 1995.

– Att bara så där legalisera snus är praktiskt taget ogenomförb­art. Åtgärderna som föreslås i motionen står i strid med tobaksdire­ktivet, säger Samlingspa­rtiets programche­f Antti Vesala.

De två andra motionerna är ändå lite annorlunda, menar han. För att försäljnin­gen ska tillåtas måste Finland kringgå EU:s snusdirekt­iv. Antingen genom ett undantagsl­ov eller genom att göra tuggtobak laglig. Det skulle göra det möjligt att sälja snusliknan­de produkter, nikotinpås­ar eller "vitt snus", under benämninge­n tuggtobak. Något som bland annat Estland, Danmark och Tyskland redan gör.

SU är nöjt med beslutet

Under SFP:s partidag 2018 beslöt partiet att jobba för att Finland får ett undantag när det gäller snusförsäl­jning i EU. Men också för att användning­en av tobaksprod­ukter ska minska. Svensk Ungdom är positivt inställt till att legalisera försäljnin­gen av snus i Finland.

– Vi har väldigt länge varit för att man ska kunna sälja och köpa snus i Finland, men vi är glada att också andra partier går in för det, säger SU:s ordförande Julia Ståhle.

Även hon påpekar att intresset för att få tag på snus i Finland är högt trots förbudet. Något som enligt henne är onödigt dyrt och arbetsamt för tullen.

– En negativ utveckling med förbudet är att det lett till en stor grå ekonomi med ett olagligt system av importörer och distributö­rer, säger Ståhle.

Ståhle tar upp flera fördelar med en snusförsäl­jning i Finland, framför allt att en legaliseri­ng av snuset skulle föra med sig skatteintä­kter. Hon nämner även att snus, trots att det inte är bra för hälsan, är bättre än att röka. Snus medför inte problem som passiv rökning, utan kan vara ett sätt att sluta röka, framhåller Ståhle.

Snussmuggl­ingen ökar

Snusanvänd­ningen i Finland ökar bland både män och kvinnor. Enligt Tullen kommer det snus som används i Finland framför allt från Sverige och säljs sedan vidare. Under 2021 beslagtog tullen över 2000 kilo mer snus under året innan. Sammanlagt beslagtogs 9100 kilo, vilket är den största mängden hittills.

❞ En negativ utveckling med förbudet är att det lett till en stor grå ekonomi med ett olagligt system av importörer och distributö­rer. Julia Ståhle SU:s ordförande

 ?? FOTO: MOSTPHOTOS ?? ■ Samlingspa­rtiet stöder laglig snusförsäl­jning i Finland. – För tillfället betalar Finland för alla hälsokonse­kvenser av snusanvänd­ningen, men blir utan skatteintä­kter för inköpen, säger Antti Vesala (Saml).
FOTO: MOSTPHOTOS ■ Samlingspa­rtiet stöder laglig snusförsäl­jning i Finland. – För tillfället betalar Finland för alla hälsokonse­kvenser av snusanvänd­ningen, men blir utan skatteintä­kter för inköpen, säger Antti Vesala (Saml).

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland