Hufvudstadsbladet

36-åriga bjässen alltjämt ett hot mot Finland

308 mål i klubblagen. 61 i landslaget. Edin Dzeko har i femton år varit en oerhört pålitlig målskytt i det bosniska landslaget.

- Jonas von Wendt jonas.wendt@hbl.fi

Han gjorde mål i landslagsd­ebuten mot Turkiet 2007 och är sitt lands överlägsna etta i den interna skytteliga­n i landslaget. Och i dag är siktet inställt på att dryga ut ledningen i de skytteliga­n på Finlands bekostnad.

Dzeko slog i tiderna igenom i Wolfsburg där den reslige anfallaren öste in mål. I Manchester City blev det 72 mål på 189 matcher innan flyttlasse­t gick till eviga staden och AS Roma där det blev 118 mål på 259 matcher.

Och då han förra sommaren skrev på för jätten Inter fortsatte han i ungefär samma stil. 17 mål blev det i Milanoklub­bens tröja. Kontraktet med Inter löper till sommaren 2023 men det finns ganska mycket som tyder på att Dzeko ämnar fortsätta karriären också efter det.

Dzeko har alltid levt på sin fysik, sitt målsinne och sin förmåga att göra mål på olika sätt. Snabbheten har aldrig varit hans stora styrka och sådana anfallare brukar mäkta med längre karriärer än de som lever på sin snabbhet. Zlatan Ibrahimovi­c är ett ypperligt exempel på det.

Dzekos stora stund med landslaget kom 2014 då laget spelade VM i Brasilien. Förluster mot Argentina och Nigeria gjorde ändå att VM bara blev tre matcher kort för Bosnien och Dzeko som gjorde mål i den sista gruppspels­matchen mot Iran som Bosnien vann med 3-1.

Vid fyllda 36 år börjar chanserna att få uppleva ännu ett stort slutspel vara begränsade. EM 2024 i Tyskland vore en ypperlig miljö för Dzeko att runda av en lång och framgångsr­ik karriär. Dzeko är både engelsk och tysk ligamästar­e.

Anfallaren har också redan börjat förbereda sig på livet efter den aktiva karriären. Han har en examen i idrottsvet­enskaper från universite­tet i Sarajevo.

Inte särskilt svårt att se Dzeko prova på en karriär som tränare efter den aktiv karriären. Med sin cv, kontaktnät och språkkunsk­aper lär dörrarna stå på vid gavel till en hel del klubbar.

 ?? FOTO: JUSSI NUKARI/LEHTIKUVA ?? ■ Veteranen Edin Dzeko orkar än.
FOTO: JUSSI NUKARI/LEHTIKUVA ■ Veteranen Edin Dzeko orkar än.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland