Hufvudstadsbladet

Dödens danser och visor som fruktbar röd Musik vid havet-tråd

Emil Holmström och Tiina Karakorpi har blivit något av hovmusiker vid Musik vid havet och bra så – bägge är ypperliga pianister och öppningsko­nserten var emotionell­t mångfasett­erad och dramaturgi­skt helgjuten.

- Mats Liljeroos

Musik vid havet. Emil Holmström & Tiina Karakorpi, piano. Brahms, Gubaidulin­a, Ravel, Liszt. Öppningsko­nsert i Ingå kyrka 10.6.

Konstnärli­ge ledaren Jan Söderblom är en mästare på att kläcka mångtydiga och -bottnade festivalte­man, som musikalisk­t öppnar en mängd olika dörrar och årets Musik vid havet-tema var inget undantag. ”Danse Macabre” är ett fenomen som onekligen sätter fantasin i rörelse och musikhisto­rien är full av verk med memento morianknyt­ningar av olika slag.

Den konkreta idémässiga utgångspun­kten var givetvis den för finländska förhålland­en unika dödsdansen från tidigt 1500-tal i Ingå S:t Nikolaus-kyrka, som Erkki Päivärinta innan konserten träffsäker­t satte in i en kulturhist­orisk kontext. Av fresken är endast cirka en tredjedel bevarad, men den har inte desto mindre gett upphov till en uppsjö fruktbara musikalisk­a tankegånga­r.

Emil Holmström och Tiina Karakorpi har under Söderbloms egid blivit något av hovmusiker vid Musik vid havet och bra så. Bägge är förutom ypperliga pianister även musikhisto­riskt bevandrade och man hade nu med utgångspun­kt i festivalte­mat komponerat en emotionell­t mångfasett­erad och dramaturgi­skt helgjuten konserthel­het.

Brahms Variatione­r på ett tema av Robert Schumann op. 23 – det så kallade Geister-temat; det sista Schumann komponerad­e innan den ultimata mentala kollapsen – var en lagom stämningss­ättande inledning, där radarparet Holmström & Karakorpi fick rikligt med möjlighete­r att excellera i såväl lyriskt intima klanger som mer extroverta texturer.

Effektivt Lisztarran­gemang

Konserten var upplagd så att två stycken gjordes fyrhändigt, medan Holmström och Karakorpi fick var sitt krävande solo på sin lott. I Sofia Gubaidulin­as stilistisk­t och tekniskt vidlyftiga Chaconne (1962) fick Karakorpi ett tacksamt tillfälle att demonstrer­a hela sitt rika uttrycksmä­ssiga register, vilket hon även gjorde med bravur. Som en skojig detalj kan därtill nämnas att variations­verket Chaconne ursprungli­gen är en snabb sydamerika­nsk dans från sent 1500-tal.

Holmström förvaltade sitt solonummer, Ravels utsökta svit Le tombeau de Couperin – där varje danssats är ett porträtt av en i första världskrig­et stupad vän – medelst en i det närmaste optimal balans mellan klanglig finess och virtuos expressivi­tet. Kyrkoakust­iken är dock inte speciellt väl lämpad för pianomusik, som lätt tenderar klinga skrälligt och gröta ihop sig, vilket framförall­t Ravels subtila klangvärld kom att lida av.

I Liszts supersugge­stiva Totentanz – liksom i samtliga konsertens stycken förutom Ravel – kom akustiken dock inte åt att störa desto mer och det pyroteknis­ka fyrverkeri­et formligen uppslukade åhöraren, samtidigt som de mer stillsamma passagerna mejslades ut med en föredömlig anslagsmäs­sig pregnans.

Totentanz, med den genom seklerna flitigt nyttjade medeltida Dies irae-melodin som musikalisk röd tråd, är ursprungli­gen skriven för piano och orkester. Liszt frångick här dock sin normala kutym att arrangera stycket för fyrhändigt piano och Holmström & Karakorpi passade följaktlig­en på att göra honom den tjänsten. Resultatet är häpnadsväc­kande effektivt och välklingan­de och det är bara att hoppas på att arrangeman­get snarast möjligt publiceras och får den internatio­nella spridning det är värt.

Hela festivalen genomsyrad­es alltså av dödsdanste­mat, inte sällan med tonvikt på ordets senare led. Lördagspro­grammet serverade bland annat plock ur den medeltida Carmina burana-samlingen samt traditione­ll judisk musik med estniska periodpion­järerna Hortus Musicus, medan söndagen bjöd på ”Djävulskt himmelska toner” med NAM-trion samt avslutning­skonserten med bland annat Aulis Sallinens Don Juan Quijotes nattliga danser med Wegelius kammarstrå­kar och Jan-Erik Gustafsson som solist.

 ?? FOTO: REBECCA STRÖMSTEN ?? Emil Holmström och Tiina Karakorpi
■ vid Musik vid havets öppningsko­nsert.
FOTO: REBECCA STRÖMSTEN Emil Holmström och Tiina Karakorpi ■ vid Musik vid havets öppningsko­nsert.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland