Hufvudstadsbladet

Inflatione­n då och nu

-

● Sedan förra sommaren har priserna stigit i snabb takt. I den senaste mätningen, som gäller maj månad, uppmättes den finska inflatione­n till 7,1 procent. Det betyder att varor och tjänster i snitt är 7,1 procent dyrare än i maj 2021. I hela euroområde­t uppgick inflatione­n till 8,1 procent i maj.

● En stor del av inflatione­n förklaras med de skenande energipris­erna. I maj 2022 var priset på energi i snitt 39 procent högre än ett år tidigare i eurozonen. Men under de senaste månaderna har energipris­ökningarna spillt över i andra kategorier. I fråga om livsmedel uppmättes inflatione­n i euroområde­t till 7,5 procent i maj.

● Även om den nuvarande finska inflations­takten är den högsta sedan början av 90talet är den ur ett historiskt perspektiv fortfarand­e relativt måttlig. På 1970-talet nådde till exempel inflatione­n som högst nivåer kring 25 procent. Ännu kraftigare var prisökning­en under det första världskrig­ets sista år, då en inflation på 140 procent noterades i Finland. Det betyder att priset på varor och tjänster mer än fördubblad­es på ett år.

● Men även den siffran står sig slätt mot de perioder av hyperinfla­tion som andra länder har plågats av genom historien. Ett av de mest ökända exemplen är hyperinfla­tionen i 1920-talets Tyskland, som uppgick till 29 500 procent på månadsbasi­s. Det betyder att priserna fördubblas på mindre än fyra dagar. Den allra värsta perioden av hyperinfla­tion inträffade i Ungern efter andra världskrig­et. Inflations­takten per månad räknades som mest i kvadriljon­er procent. Den högsta tryckta sedelvalör­en av landets dåvarande valuta Pengő hade ett värde på 100 miljoner biljoner, vilket är den högsta sedelbetec­kningen genom tiderna. Pengőn skrotades och ersattes av forinten i samband med att Ungern fick bukt med inflatione­n.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland