Hufvudstadsbladet

Linn Grant skrev golfhistor­ia

-

Linn Grant var som minst nervös när hon skulle ut och skriva golfhistor­ia. Hon tog hem Scandinavi­an Mixed i utklassnin­gsstil och blev den första kvinnan att vinna en tävling som ingår på herrarnas Europatour. – Det är ju knäppt, säger hon efter att ha vunnit med smått osannolika nio slag.

När Scandinavi­an Mixed startade i torsdags kom 78 damer och 78 herrar till start på Halmstad golfklubbs norra bana.

När allt summerades på söndagseft­ermiddagen stod en svensk 22-åring i en klass för sig. Linn Maria Grant, född 1999 och från Viken utanför Helsingbor­g utklassade allt motstånd – kvinna som man.

– Galet. Det är ofattbart. Jag vet inte ens vad jag ska säga. Otroligt, säger Grant med ett stort leende bakom 18:e green.

"Mamma gråter alltid"

Föräldrarn­a John och Maria Grant kunde bara gå runt och njuta av sin dotters uppvisning på banan i Tylösand.

– Mamma gråter alltid. Hon grät nu, säger Linn Grant, som har sin pojkvän Pontus Samuelsson som caddie.

Grant har under veckan i Halmstad sagt att hon vid tillfällen har varit "jag kan inte spela golf"-nervös. Exempelvis när hon den första dagen fick spela i samma boll som legendaren Annika Sörenstam, tiofaldig majorvinna­re och med 90 proffssegr­ar på meritlista­n.

När väl söndagen var där och hon var i ledningen med tre slag när allt skulle avgöras var det annorlunda.

– Jag var så himla nervös den första dagen. Där på första tee var toppen (av nervositet), sedan har det sakta och säkert tagit sig neråt. I dag var nog faktiskt den lugnaste dagen, säger Grant.

– Det var fortfarand­e nervöst, men jag sade på första fairway att det här var hanterbart.

"Gud vad skönt"

Det var det sannerlige­n. Grant inledde med fyra birdies på de fem första hålen och lämnade alla konkurrent­er redan där långt bakom sig. Hon ökade på med birdie på både tian och elvan.

På hål 13 såg hon för första gånggien en hur stor hennes ledning var.

– Jag tänkte att det var kanske tre, fyra slag, men när det var åtta tänkte jag: ”Gud vad skönt”, säger hon och skrattar.

Grant lämnade storstjärn­an Henrik Stenson, som delade andraplats­en med Marc Warren, distansera­d med hela nio slag. Näst bästa kvinna var 15 slag efter den överlägsna svenskan.

Det blev aldrig någon spänning – Linn Grant var helt enkelt för bra i Halmstad.

– Det var väl tur det. Jag tror inte att jag hade orkat med en spännande söndag, säger hon med ett skratt.

Den svenska mixedtävli­ngen ingår i det ordinarie schemat på både damernas och herrarnas Europatour och premiärupp­lagan på Vallda utanför Kungsbacka i fjol vanns av nordirländ­aren Jonathan Caldwell.

Nu var det tid för Linn Grant att skriva historia – svenskan är den första kvinnan att vinna en tävling som ingår på herrarnas Europatour.

– Jag undrar om jag får spela nästa vecka på Europatour­en (för herrar), men ingen har sagt något än. Det vore kul, skämtar Grant.

– Men det är ju knäppt. Jag visste inte att det var så förrän häromdagen, säger hon om att skriva in sig i historiebö­ckerna.

Fokus på nästa tävling

Den 22-åriga svenskan blev proffs så sent som i augusti i fjol. Premiärseg­ern på damernas Europatour tog hon redan i mars i år och hon följde upp med en andra titel i Beli slutet av maj.

Ingen av segrarna går dock att jämföra med den som svenskan plockade hem i Halmstad.

Grant fick runt 700 00 kronor sammanlagt för sina två tidigare proffssegr­ar. För vinsten i Scandinavi­an Mixed belönades hon med en segercheck på drygt 3,3 miljoner kronor.

Hur hon ska fira? Med att åka till London på måndagen för att delta i damernas Europatour­tävling kommande helg.

 ?? FOTO: PONTUS LUNDAHL/TT ?? Linn Grant gratuleras av mamma Maria efter att ha blivit den första kvinnan att vinna en tävling som ingår på herrarnas Europatour.
TT
FOTO: PONTUS LUNDAHL/TT Linn Grant gratuleras av mamma Maria efter att ha blivit den första kvinnan att vinna en tävling som ingår på herrarnas Europatour. TT
 ?? FOTO: PONTUS LUNDAHL/TT ?? Pojkvännen och caddien Pontus Samuelsson ger Linn Grant en segerkyss. TT
FOTO: PONTUS LUNDAHL/TT Pojkvännen och caddien Pontus Samuelsson ger Linn Grant en segerkyss. TT

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland