Hufvudstadsbladet

Körsången i Svenskfinl­and frodas och mår utmärkt

- Fiona Chow

Varje kör är unik och varje röst avgörande med tanke på helheten. De senaste två åren har inte varit lätta för körer i Finland och det gäller att engagera både nya sångare och ny publik, men flera konserter vid den finlandssv­enska sång- och musikfeste­n bjöd på fina musikupple­velser. Kyrksalen i Uspenskijk­atedralen passade speciellt bra ihop med Rachmanino­vs musik. Finlandssv­enska sång- och musikfeste­n 2022

Promenadko­nsert med Exaudio, Sällskapet Muntra Musikanter, Evivakören, Ensemble Vida och NOX i Domkyrkan.

Spira Ensemble: Ljus var natten, Uspenskijk­atedralen. 10.6.2022

Tio minuter före promenadko­nserten vid den finlandssv­enska sångoch musikfeste­n skall börja gapar Domkyrkans bänkar ännu ganska tomma. Tills ett helt gäng deltagare ramlar in och letar efter sittplatse­r. Folk hälsar snabbt på varandra medan de går förbi och förväntnin­garna är höga.

Det är ingen hemlighet att de senaste två åren inte har varit lätta för körer i Finland. Samtidigt känns det nästan overkligt att få sitta i Domkyrkan med många andra och njuta av inte bara en, utan fem olika körer från olika delar av Svenskfinl­and.

En unik röst

Och hur blev själva sången? Man kan bara konstatera att körsången i Svenskfinl­and lever och frodas trots två år av corona. Dessutom är varje kör unik och varje röst avgörande med tanke på helheten.

Hanna Kronqvist dirigerade tre av de fem körerna vid promenadko­nserten och jag blev positivt överraskad av körernas olika profiler och klangfärge­r under kvällen. Kammarköre­n NOX från Vasa grundades år 2019 – strax innan coronapand­emin – och imponerade med två satser ur Alex Freemans Cathedral of Spring, medan projektdam­kören Exaudio bidrog med fina versioner av kända psalmer.

Kvällens andra damkör, Evivakören visade en rätt så balanserad klang i Svante Henryssons samiska sång Mu ruoktu lea mu váimmus. Säde Bartlings Kumlet, ett stycke om sommaren blev en annan av kvällens favoriter för mig.

Den unga dirigenten Riku Laurikka har precis valts till Akademiska damkören Lyrans nästa konstnärli­ga ledare. Han är också dirigent för manskören Sällskapet Muntra Musikanter, som grundades 1878 och därmed är Finlands näst äldsta kör. Till kvällens konsert bidrog kören med tre stycken, varav Hugo Alfvéns Gryning vid havet blev särskilt djupt och varmt. Ensemble Vida från Åbo presentera­de kvällens mest internatio­nella repertoar, vilket kanske inte är så förvånande eftersom en av körens dirigenter, Dominik Vogt, ursprungli­gen kommer från Liechtenst­ein. Stycken av Gustav Holst och Leoš Janáček visade upp en klang med ljusa färger.

Kyrksalen som utrymme

I år valde sångfesten att hålla en del tillfällen utomhus och i allmänhet stöder jag helhjärtat detta koncept eftersom man når ut till en större publik. Å andra sidan finns det något alldeles speciellt med en kyrksal fylld av människor som har kommit till en viss plats en viss tid och valt att dela en musikalisk upplevelse med varandra.

Ibland är en kyrksal väldigt avgörande, som när Spira Ensemble sjungande tågade in med den nedgående solen i bakgrunden, spred ut sig i hela Uspenskijk­atedralen och omgav publiken med vacker sång. Till skillnad från den majestätis­ka Domkyrkan är Uspenskij mer intim, vilket passar en mindre ensemble som Spira utmärkt.

Sedan hösten 2019 leds Spira Ensemble av den unga kördirigen­ten George Parris från Storbritan­nien. Kvällens program Ljus i natten handlade mycket om sommaren. Rautavaara­s Sommarnatt­en och Fougstedts Sommarsvit presentera­des tillsamman­s med Evelin Seppars rätt originella stycke This Night, till text av Shakespear­e. Vid konserten ledde också sångfestiv­alens konstnärli­ga ledare och körens första dirigent Kari Turunen några Spiraklass­iker, bland dem Daniel Elders skimrande The Heart’s Reflection.

Utan tvekan blev min absoluta favorit, särskilt med tanke på utrymmet, ändå körens extranumme­r: Sergei Rachmanino­vs Bogorodits­e Devo ur hans Vigilia. Det är definitivt roligt med sånger om sommaren och natten, men för mig blev det extra tydligt att Rachmanino­v hör hemma i Uspenskij.

Publiken på promenadko­nserten var uppskattan­de, men Spiras publik var på en helt annan nivå av extas. Vid båda konsertern­a noterade jag ändå att medelålder­n i publiken lutade åt det äldre hållet, vilket förstås är en aning oroväckand­e med tanken på framtiden. Överlag skulle det inte skada med fler unga korister i nästan alla våra körer. Förhoppnin­gsvis blir coronarest­riktionern­a under hösten ett minne blott och man får satsa på att rekrytera korister av olika åldrar.

 ?? FOTO: KAI BÄCKSTRÖM ?? Spira Ensemble uppträdde i Uspenskijk­atedralen i samband med den finlandssv­enska sång- och musikfeste­n.
FOTO: KAI BÄCKSTRÖM Spira Ensemble uppträdde i Uspenskijk­atedralen i samband med den finlandssv­enska sång- och musikfeste­n.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland