Hufvudstadsbladet

Allas rätt att själv bestämma över sin könsidenti­tet måste tryggas i Finland

- ordförande, Finlands svenska unga socialdemo­krater Arseniy Lobanovski­y

Finlands svenska unga socialdemo­krater (FSUD) kräver att regeringen Marin säkerställ­er att var och ens rätt till självbestä­mmande garanteras fullständi­gt i Finlands lagar.

Regeringen måste arbeta hårt för en translag utan onödiga åldersbegr­änsningar, förnedrand­e byråkrati samt obefogade medicinska utvärderin­gar och behandling­ar; ett förbud mot den så kallade “omvändelse­terapin”; lagstiftni­ng som förkastar terminolog­i grundad på binär könsuppfat­tning; en likvärdig och smidig tillgång till offentlig könsbekräf­tande vård; ett förbud mot medicinskt onödiga tidiga ingrepp på barn med intersexva­riationer och införa ett tredje juridiskt kön.

Regeringen Marins förslag till lag om fastställa­nde av könstillhö­righet, eller translagen i vardagstal, är ett steg i rätt riktning. Det är hög tid att vi i Finland gör oss av med den lagstiftni­ng som stigmatise­rar och avhumanise­rar transperso­ner genom att tvinga dem att genomlida ett byråkratis­kt helvete och genomgå steriliser­ing för att kunna ändra sitt juridiska kön.

Vi i FSUD anser inte att regeringen­s förslag till translag är tillräckli­g. Finlands lagar bör reformeras med mänskliga rättighete­r i åtanke.

Regeringen­s lagförslag måste ändras för att åtgärda allvarliga brister som många aktörer, bland annat Amnesty Internatio­nal, har pekat ut under remissrund­an. Åldersbegr­änsningen för fastställa­nde av trans-, ickebinära och intersexue­lla personers juridiska kön bör slopas helt och hållet för att den bryter grovt mot barns rättighete­r. Även betänketid­en samt kravet på att sökanden ska redogöra för varaktighe­ten av sin egen könsidenti­tet måste slopas.

Därtill borde fastställa­nde av juridiskt kön vara en anmälnings­sak, utan onödiga utvärderin­gar, ingrepp och byråkrati. Lagstiftni­ngen måste uttrycklig­en garantera smidig tillgång till offentlig könsbekräf­tande vård och behandling utan diskrimine­ring.

Regeringen­s förslag tilldelar rätten till att fastställa sin rättsliga kön endast till finländska medborgare och de vars varaktiga vistelseor­t befinner sig i Finland. Vi anser att varenda människa vars personuppg­ifter finns med i befolkning­sdatasyste­met – inklusive asylsökand­e transperso­ner – måste kunna fastställa sin rättsliga könstillhö­righet utan diskrimine­rande byråkratis­ka hinder.

Vi ska inte heller nöja oss med en mer omfattande translag – självbestä­mmanderätt­en bör utgöra grunden för vår lagstiftni­ng. Ingrepp med syfte att "korrigera” nyfödda barns kroppsliga variatione­r utan barnets medvetna samtycke bör förbjudas. Finland borde även bli av med binär terminolog­i i juridiska dokument och styrdokume­nt, för att bekräfta ickebinära personers identitet och för att göra livet mindre besvärligt för alla de som avviker från det binära könssystem­et.

Sist men inte minst lönar det sig att komma ihåg att det finns sådana individer och organisati­oner i Finland som jobbar hårt för att förstöra otaliga hbtqia-personers liv för varje dag som går – och tjänar pengar på sina oskyldiga offers lidande. För att sätta stopp för det här måste Finland följa Nya Zeelands exempel och införa ett förbud mot alla slags behandling­ar vars syfte är att påverka eller manipulera ens sexuella läggning eller könsidenti­fiering, bland annat den så kallade "omvändelse­terapin”.

Vi har kommit långt i arbetet med att göra Finland till ett land där alla människor trivs och där ingen blir offer för förtryck och godtycklig­het, men vi är inte ännu där. Finland kan bättre!

 ?? ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland