Hufvudstadsbladet

Löser stöd till storstäder­na och en inkomstska­ttesänknin­g dagens problem?

- Helsingfor­s Jan-Erik Ingvall

Juha Vartiainen talar för sin sjuka moster när han gnäller över regeringen ogina inställnin­g till storstäder­na (HBL Kolumn 13.6). Och Vartiainen­s resonemang är litet motstridig­t; om urbaniseri­ngen löser alla problem – skapar arbetsplat­ser och minskar belastning­en på miljön och så vidare – varför då yrka på mera bidrag av staten? Allt borde ju bli bra av sig självt när utveckling­en går sin gilla gång.

I forna dagar levde man på landsbygde­n i harmoni med naturen. Att en stor del av dagens miljöprobl­em beror på folkökning­en, en snabb ökning av urbant boende och en livsstil präglad av konsumtion kan väl ingen förneka. Det är sant, som Vartiainen påpekar, att det finns fördelar med en tät bosättning. Men sällan uppnår man fördelar utan att det dyker upp nackdelar.

Städer kräver försörjnin­g med vatten och livsmedel och orsakar problem med till exempel avfallshan­teringen och – på våra breddgrade­r – snöröjning­en. Koncentrat­ionen av luftförore­ningar kanske är ett minne blott när bilarna går med el och delvis ersatts med miljövänli­g kollektiva transportm­edel, men dammet orsakat av gatutrafik­en kvarstår. Och fastän somliga trivs i stadsvimle­t är det många som upplever närhet till naturen som mera välgörande för själen.

Och såsom alltid får man inte glömma den stora bilden för de små detaljerna: Vi måste vara medvetna om att med dagens teknik kan inga städer existera utan en produceran­de landsbygd. Universite­tsstäderna må dra till sig hur mycket begåvninga­r som helst, men alla människor skall ha mat, kläder och tak över huvudet. Mycket betonas kunskapen och arbetets betydelse för välståndet. Arbete enbart ger nog ”sysselsätt­ning” men skapar inga resurser.

Kunnandet och arbetet måste kombineras med materiella tillgångar – åkrar, fiskevatte­n, skogar, gruvfyndig­heter, energikäll­or – för att ge oss det vi behöver. Även solenergin, som ju verkar vara oändlig, måste för att omvandlas till nyttig el eller värme, tas tillvara med materiella konstrukti­oner som innehåller råvaror och ämnen som inte utvinns i städerna.

I det här sammanhang­et kan det vara skäl att igen påminna om att vi måste spara på naturresur­serna. En hejdlös urbaniseri­ng och produktion av varor och tjänster kräver naturresur­ser. Dem måste vi hushålla med. Att då plädera för en större köpkraft hos löntagarna genom inkomstska­ttesänknin­gar, vilket Samlingspa­rtiets Petteri Orpo och SPF:s Anna-Maja Henriksson har föreslaget, verkar rent populistis­kt.

Privat konsumtion styr pengarna till näringsliv­ets investerar­e och innebär troligen även ökat penningflö­de ur landet, samtidigt som en skattesänk­ning försvårar samhällets möjlighete­r att sköta viktiga funktioner som undervisni­ng, socialoch hälsovård, rättsskipn­ing och i dagens läge det allt dyrare försvaret.

Att en inkomstska­ttesänknin­g skulle få flera människor att arbeta mera verkar ologiskt; om jag får mera pengar i handen minskar ju behovet att förtjäna extra. I dag har dessutom allt flera forskare ifrågasatt huruvida vi skall arbeta mera eller kanske mindre; mekaniseri­ng och automatise­ring borde ju tvärtom leda till att arbetstide­rna fortsättni­ngsvis kunde kortas. Det här tilltalar naturligtv­is inte dem som lever på andras arbete och konsumtion ...

Substansen i Vartiainen­s och Orpos utsvävning­ar kunde gärna granskas ur ekologisk och realekonom­isk synvinkel. Mera skatteinko­mster innebär faktiskt inte per automatik att landet blir rikare eller får mera nödvändiga tillgångar; det är bara pengar som överförts från medborgarn­a till staten. Allt arbete är värdefullt, på sitt sätt, men allt arbete ger oss inte mera reella resurser eller minskar utlandssku­lden.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland