Hufvudstadsbladet

HS: Sture Fjäder avgår i förtid från Akava

Akademiker­facket Akavas ordförande Sture Fjäder kommer att avgå från sin post, rapportera­r Helsingin Sanomat.

- Anna Korkman anna.korkman@hbl.fi

Akademiker­facket Akavas långvariga ordförande Sture Fjäder lämnar sitt uppdrag som ordförande under den pågående mandatperi­oden, skrev Helsingin Sanomat på fredagen. Fjäder kommer att offentligö­ra sitt beslut nästa vecka, uppger flera källor som Helsingin Sanomat talat med.

HBL har försökt nå fackförbun­det och Fjäder för en kommentar, men Akava meddelar att Fjäder inte kommentera­r i det här skedet.

Enligt HS uppgifter ska Fjäder sitta kvar på sin post tills november, då Akava väljer en ny ordförande. Det betyder att han suttit två år av den fyraåriga mandatperi­oden som sträcker sig till 2024.

Åtminstone Jari Jokinen, som är verksamhet­sledare för det finska fackförbun­det för diplominge­njörer, arkitekter och teknologer (TEK) och Maria Löfgren som är verksamhet­sledare förlöntaga­rnas förhandlin­gsorganisa­tionhar meddelat att de ställer sig till förfogande som ordförande om Fjäder skulle avbryta ordförande­skapet.

En bakomligga­nde orsak till Fjäders beslut lär vara den kassaskåps­avtal som Fjäder gjorde tillsamman­s med lärarfacke­t OAJ: ordförande Olli Luukkainen och Ekonomförb­undets ordförande Timo Saranpää i september 2020.

De tre förbunden ska då ha avtalat om att Fjäder inte skulle sitta kvar på posten ordförande­perioden fullt ut, utan säga upp sig efter två år. Överenskom­melsen gjordes eftersom man ansåg att Fjäder inte nödvändigt­vis åtnjöt förbundens förtroende för hela ordförande­perioden. Helsingin Sanomat har sett avtalet. Fjäder har ändå bestridit att ett sådant avtal skulle ha ingåtts mellan förbunden.

 ?? FOTO: LEHTIKUVA / HEIKKI SAUKKOMAA ?? Ordförande Sture Fjäder omvaldes
■ som Akavas ordförande i augusti 2020.
FOTO: LEHTIKUVA / HEIKKI SAUKKOMAA Ordförande Sture Fjäder omvaldes ■ som Akavas ordförande i augusti 2020.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland