Hufvudstadsbladet

De Grönas Saara Ilvessalo anklagar kollega för sexuella trakasseri­er

Åbo Akademi bekräftar att de utrett ett fall där en anställd anklagas för sexuella trakasseri­er.

- Sofia Holmlund sofia.holmlund@hbl.fi

Saara Ilvessalo är vikarieran­de universite­tslärare och koordinato­r för Östersjö-kompetensc­entret vid Åbo Akademi. I ett inlägg på Facebook berättade hon under tisdagen om sina upplevelse­r av att ha blivit sexuellt trakassera­d i våras av en manlig kollega på akademin.

Enligt Ilvessalo befinner sig kollegan i en maktpositi­on genom att han är äldre än henne, har högre akademisk status och är i en arbetsleda­rställning.

”Tafsandet skedde på efterfeste­n efter ett arbetsrela­terat möte och en informell arbetsrela­terad fest”, skriver Ilvessalo, som också är gruppordfö­rande för De Gröna i Åbos stadsfullm­äktige.

Ilvessalo beskriver hur kollegan tog på henne utan att ha frågat om det var okej.

”Han fortsatte tafsa, även om jag antydde att det inte är välkommet genom att flytta mig bortåt. Även efter att jag sagt ett uttrycklig­t ”nej” fortsatte de sexuella förslagen.”

Efter det ska hon ha avlägsnat sig och varit väldigt illa berörd, ”närmast i chocktills­tånd”.

När Ilvessalo ville göra en anmälan ska hon ha fått ett svar från arbetsgiva­rens representa­nt om att det inte är någon bra idé.

Representa­nten ska ha motiverat det här med att det kan leda till att den anklagade blir missnöjd och att det blir dålig stämning på arbetsplat­sen, uppger Ilvessalo. Men hon gjorde ändå en anmälan. – De föreslog en gemensam förlikning­sdiskussio­n och menade då att ärendet skulle vara färdigt efter det, säger Ilvessalo på telefon till HBL. Hon gick inte med på det.

– Hela poängen med att jag anmälde var att jag ville att arbetsgiva­ren tar ställning till om sådant här är okej eller inte.

"På allvar"

Vid 16-tiden på tisdagen gick Åbo Akademi ut med ett pressmedde­lande som kommentera­r händelsern­a.

Där står att akademin tar avstånd från alla former av osakligt bemötande och sexuella trakasseri­er.

”Vi har regler och processer för att hantera alla typer av diskrimine­ring, trakasseri­er och mobbning. Vi tar varje fall på allvar”, står det.

Akademin uppger att den behandlat det aktuella fallet i enlighet med de här reglerna och enligt arbetarsky­ddslagen.

”Utredninge­n visade att det gällde en händelse som ägt rum på personerna­s fritid. Åbo Akademi har som arbetsgiva­re inte befogenhet­er att ingripa i det som, i det här fallet, skett på fritiden”, står det.

Två personer har underteckn­at pressmedde­landet, rektorn Mikael Lindfelt och Heidi Backman, som är direktör för universite­tsservice.

För HBL uppger Lindfelt per sms att han inte ger några kommentare­r och hänvisar till pressmedde­landet. Det gör även personalch­efen Mika Wulff.

Saara Ilvessalo är besviken på hur akademin har hanterat fallet. Dessutom, konstatera­r hon, har forskare och undervisan­de personal ingen fast arbetstid.

– Om till exempel en professor börjar sexuellt trakassera studerande, sina medarbetar­e i en lägre position eller mig som vikarie får jag då inte skydd från min arbetsgiva­re om det sker mellan 16.01 och 07.59?

Ilvessalo berättar att utredninge­n konstatera­r att det inte finns en tillräckli­gt stor maktobalan­s mellan henne och kollegan.

– Det är sant att han inte är min chef på papper, men jag har fått innehåll i mitt arbete från honom under flera år.

 ?? FOTO: SPT/MIKAEL PIIPPO ?? ■ Åbo Akademi.
FOTO: SPT/MIKAEL PIIPPO ■ Åbo Akademi.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland