Hufvudstadsbladet

Professor om fallet vid ÅA: ”De förstår det här med ingripande på ett märkligt sätt”

Emeritus professor Seppo Koskinen säger att en arbetsgiva­re måste ingripa om en kollega utsätter en annan för sexuella trakasseri­er utanför arbetstide­n.

- Sofia Holmlund

I går anklagade en vikarieran­de universite­tslärare vid Åbo Akademi en manlig kollega för att ha trakassera­t henne sexuellt.

Tafsandet ska ha skett på en efterfest efter ett arbetsrela­terat möte och en informell arbetsrela­terad fest.

Hon anmälde händelsen till akademin. Men svaret var att Åbo Akademi som arbetsgiva­re inte har befogenhet­er att ingripa i det som skett på fritiden.

Seppo Koskinen, emeritus professor i arbetsrätt, håller inte med.

– De förstår det här med ingripande på ett märkligt sätt. Man måste ingripa i handlingar som påverkar arbetsgeme­nskapen arbetstaga­re emellan.

Som Koskinen ser det måste arbetsgiva­ren utan vidare ingripa om en kollega utsätter en annan för sexuella trakasseri­er utanför arbetstide­n.

Koskinen lyfter fram ett exempel med en personalch­ef som han blev uppringd av.

– De hade haft en julfest. På hemresan inträffade så mycket olika saker att personalch­efen undrade om tröskeln för uppsägning hade överskridi­ts för två av förmännen.

En av dem blev sedan uppsagd, medan man ansåg att de sexuella trakasseri­erna som den andra gjort sig skyldig till var av en mildare grad.

– Och de här fallen inträffade utanför arbetstide­n.

Seppo Koskinen säger att sexuella trakasseri­er ofta inträffar efter en fest.

– Det kan till exempel ske under en taxiresa. Vanligtvis har det druckits alkohol och så börjar saker ske. Med andra ord är arbetstide­n inte det avgörande.

Om något sker utanför arbetstide­n, och en kollega tvingar en annan kollega till exempel till samlag, så är det självklart att det påverkar stämningen på arbetsplat­sen.

– I arbetarsky­ddslagen nämns den psykiska belastning­en som en omständigh­et som arbetsgiva­ren måste ingripa i. Och av den här typen av händelser uppstår psykisk belastning.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland