Hufvudstadsbladet

Lagförslag: Lättare för 17-åringar att ta körkort

Tidigare behövdes det särskilda skäl för att få dispens för körkortet som 17-åring. En lagändring ska göra det lättare att få dispens – enda kravet blir samtycke från vårdnadsha­varna. En dålig idé, anser Trafikskyd­det.

- Alex Rautanen alex.rautanen@ksfmedia.fi

Sedan 2018 har det varit möjligt för 17-åringar att ansöka om dispens för B-körkort i Finland. I nuläget måste sökanden ge särskilda skäl för att ansökan ska beaktas, som till exempel lång skolväg eller resväg till en hobby.

I ett lagförslag från Kommunikat­ionsminist­eriet som för tillfället behandlas i riksdagen sänks kraven för ansökan. Om de föreslagna förändring­arna träder i kraft räcker det med vårdnadsha­varens samtyckte för att få ansöka om åldersdisp­ens. Samtidigt skulle vissa nya begränsnin­gar införas för de 17-åriga förarna.

Hanna Rutila fungerar som plaha nerare på Trafikskyd­det. Hon välkomnar begränsnin­garna som föreslås, men helst skulle Trafikskyd­det se att det inte alls vore möjligt att ta körkort som minderårig.

– 17-åringar borde inte få B-körkort. I den åldern utvecklas hjärnan ännu. Mognaden man får på ett år kan göra stor skillnad, säger Rutila.

Hon ser ändå positivt på begränsnin­garna som ingår i lagförslag­et.

– Att bara kunna ta med sig en passagerar­e är ett bra förslag. Många farliga situatione­r uppstår av exempelvis grupptryck. Man kör heller inte till skolan eller hobbyverks­amhet mitt i natten, så att man inte skulle få köra mellan midnatt och klockan fem på morgonen är också ett bra förslag, säger Rutila.

– De första månaderna efter man tagit körkort är farligast. En lösning på detta problem kunde vara att minderårig­a förare skulle

■ med sig en äldre, mer erfaren förare under de tre första månaderna efter införskaff­at körkort, säger Rutila.

Dubier om den nya lagen finns också hos andra än Trafikskyd­det. Nyhetsbyrå­n STT rapportera­de på onsdagen att riksdagens kommunikat­ionsutskot­t kräver fler utredninga­r angående lagändring­en. Det betyder att en eventuell lagändring skjuts på.

Dyster statistik

Enligt Traficoms statistik är dödsfallen bland förare i åldern 17–19 nästan dubbelt så många som bland förare i åldern 21–24 år. Så sent som förra helgen omkom en 17årig förare i en olycka i Esbo i en avkörning.

Helgens tragedi i Esbo: 17-årig förare dog i utkörninge­n

Mellan åren 2019 och 2021 har 17-åriga personbils­förare varit inblandade i 13 olyckor som lett till dödsfall. I dessa olyckor har det totalt omkommit 17 personer.

Under samma tidsperiod har 17åringar varit inblandade i 181 olyckor som lett till personskad­or. Totalt antal personer som skadat sig i dessa olyckor är 282.

 ?? FOTO: JUSSI NUKARI / LEHTIKUVA ?? Det kan bli lättare för 17-åringar att ta körkort, men det dröjer ännu ett tag. Arkivbild.
FOTO: JUSSI NUKARI / LEHTIKUVA Det kan bli lättare för 17-åringar att ta körkort, men det dröjer ännu ett tag. Arkivbild.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland