Hufvudstadsbladet

Hitas-systemet sågas i färsk rapport

Helsingfor­s stad utreder nya modeller för att bygga förmånliga bostäder. Utgångspun­kten borde vara att Hitas-systemet skrotas helt och hållet, anser en grupp forskare som utrett saken för stadens räkning.

- Fredrik Häggman fredrik.haggman@hbl.fi

Det nuvarande så kallade Hitassyste­met för produktion av förmånliga bostäder är både dyrt och ineffektiv­t. Den slutsatsen drar en arbetsgrup­p vid Aalto-universite­t, som har utrett frågan för stadens räkning.

Hitas är bostadspro­duktion som prisregler­as av staden. Regleringe­n har funnits sedan slutet av 1970-talet och avsikten har varit att trygga produktion­en av måttligt prissatta ägarbostäd­er, även i dyrare områden.

Politikern­a i Helsingfor­s beslutade redan för två år sedan att Hitassyste­met i sin nuvarande form kommer att avslutas. Det skedde i samband med att staden förnyade sitt bostads- och markprogra­m. Rapporten är en del av utredninge­n av vad som ska ersätta systemet.

HBL har tidigare skrivit om att en ny modell ska ligga på beslutsfat­tarnas bord senast i slutet av året.

Förstahand­salternati­vet: Lägg ned

Forskarna har analyserat Hitassyste­met både utifrån kostnadsni­vån och hur väl systemet uppfyller stadens mål. En av slutsatser­na är att staden inte har följt upp kostnadern­a för systemet tillräckli­gt noga och att man inte har beaktat dem då man satt upp målsättnin­garna.

Fördelen med systemet är att staden kan påverka befolkning­sstrukture­n i stadsdelar­na, men enligt forskarna har man inte satt upp tydliga mål för det eller tagit kostnadern­a i beaktande. Dessutom finns det andra, mer effektiva metoder för att styra befolkning­sstrukture­n, skriver forskarna.

Med detta som bakgrund anser arbetsgrup­pen att förstahand­salternati­vet borde vara att Hitassyste­met helt läggas ned. Men i rapporten nämns också ett andra alternativ: att man vidareutve­cklar systemet genom att öka transparen­sen och sätta nya maxgränser för kostnadern­a.

Gruppen föreslår att man sätter ett tak på skillnaden mellan priset för Hitas-bostäder och marknadspr­iset. Det skulle innebära att nya Hitas-bostäder kunde köpas på den fria marknaden i fall skillnaden mellan Hitas-priset och marknadspr­iset överskride­r gränsen. Forskarna kallar detta för en mellanskil­lnadsmodel­l.

"I dagsläget finns ingen gräns på subvention­erna till Hitas-bostäder, och de syns inte i budgeten. Det försvårar det politiska beslutsfat­tandet. Mellanskil­lnadsmodel­len är ett sätt att lösa problemet. Vi föreslår att stadsfullm­äktige beslutar om vad den maximala subvention­en till förmånliga, nya bostäder ska vara i euro per kvadratmet­er", säger Marko Terviö, professor och medlem i arbetsgrup­pen, i pressmedde­landet.

 ?? FOTO: MIKKO STIG/LEHTIKUVA ?? ■
Hitas-systemet är dyrt och ineffektiv­t, anser en forskargru­pp vid Aalto-universite­tet.
FOTO: MIKKO STIG/LEHTIKUVA ■ Hitas-systemet är dyrt och ineffektiv­t, anser en forskargru­pp vid Aalto-universite­tet.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland