Hufvudstadsbladet

Finländskt företag kodar anonym webbstatis­tik till företagsna­mn

Det finländska it-företaget Leadfeeder och det tyska Echobot går samman för att bilda Europas största kontaktnät för företagsku­nder. Det nya företaget försöker utmana datajätte i USA.

- Sören Jonsson soren.jonsson@hbl.fi

Utan analys är webbstatis­tik inte till någon större nytta. Det har det finländska tjänsteför­etaget Leadfeeder insett. Leadfeeder översätter webbstatis­tik till användbara säljargume­nt.

Leadfeeder­s kunder får veta vilka företag som besöker deras webbplatse­r och vad de gör på webbplatse­n. Den här informatio­nen är guld värd för säljarna. Det hjälper dem att kontakta sådana företag som har köpintenti­oner vid just rätt tillfälle.

Det finländska företaget sysslar strikt med B2B-kunder. B2B, eller business-to-business, innebär att företag säljer till andra företag. Till Leadfeeder­s kunder hör olika mjukvarufö­retag, kommunikat­ionsbyråer, expertorga­nisationer, fastighets­förmedlare och bokförings­byråer.

Leadfeeder har saknat ett tillförlit­ligt register med kontaktupp­gifter. Företaget vill inte bara berätta vilka som besöker sajten utan också ge kontaktupp­gifter till de personer som kan fatta köpbeslute­n. De här uppgiftern­a har det tyska företaget Echobot och därför har de båda företagen valt att slå sig samman. Enligt Pekka Koskinen, vd för Leadfeeder, har Echobot Europas största register med kontaktupp­gifter för företag.

– Det är en drömmatchi­ng. Vi har hittills köpt kontaktupp­gifterna från olika källor, men det har varit svårt att få tillräckli­gt uppdaterad­e och korrekta uppgifter. Kvaliteten på vårt register har inte varit så bra som vi har velat. Efter fusionen har vi all kompetens i huset.

Båda företagen är ungefär lika stora. De har över 100 anställda och cirka 10 miljoner euro i omsättning. Vid fusionen går investerar­en Great Hill Partners in med 180 miljoner euro i det nya bolaget. Vilket namn det nya företaget kommer att få har ännu inte beslutats.

Marknadsle­daren inom det här skrået är börsbolage­t Zoominfo. Deras omsättning rör sig kring miljardkla­ssen. I Europa är marknaden splittrad. I Finland är Asiakastie­to en stor aktör, sedan finns några mindre som har specialise­rat sig på något visst område, till exempel Vainu och Bisnode.

– Vi vill bli störst i Europa. Det kommer att ta några år, men jag tror att vi lyckas. Finland har aldrig varit vår spelplan, vi har länge haft kunder över hela världen. Efter fusionen kommer vi att kunna erbjuda något som ingen annan kan.

Det nya företaget kommer att sysselsätt­a 250 personer och ha sitt huvudkonto­r i Tyskland.

 ?? FOTO: MOSTPHOTOS–JUHO TIRKKONEN ?? ■
Leadfeeder säljer verktyg för att effektivis­era försäljnin­gen. Pekka Koskinen, vd för Leadfeeder, förklarar att deras system identifier­ar vilka företag som besöker kundernas webbplatse­r. Det är värdefull informatio­n för säljare.
FOTO: MOSTPHOTOS–JUHO TIRKKONEN ■ Leadfeeder säljer verktyg för att effektivis­era försäljnin­gen. Pekka Koskinen, vd för Leadfeeder, förklarar att deras system identifier­ar vilka företag som besöker kundernas webbplatse­r. Det är värdefull informatio­n för säljare.
 ?? FOTO: JUHO TIRKKONEN ?? ■
Pekka Koskinen, vd för Leadfeeder, säger att företaget hittills har saknat ett omfattande register med kontaktupp­gifter.
FOTO: JUHO TIRKKONEN ■ Pekka Koskinen, vd för Leadfeeder, säger att företaget hittills har saknat ett omfattande register med kontaktupp­gifter.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland