Hufvudstadsbladet

Problem med ammunition för danska soldater

Danska försvaret fick avbryta militärövn­ingar i Lettland, som syftade till att stärka Natos närvaro i Baltikum. Detta eftersom soldaterna saknade ammunition. Men enligt den danska försvarsma­kten är problemet nu löst.

- TT

Jens Lønborg, som är ytterst ansvarig för insatsavde­lningen i försvarsle­dningen, säger att ammunition­sbristen berodde på ett logistiskt problem som inte löstes i tid.

– Det borde ha varit med, och det kom inte, så det är ett misstag, säger Jens Lønborg.

”Fråga om liv och död”

Flera olika träningsak­tiviteter fick ställas in och hundratals soldater som sänts till landet i och med Natos förstärkni­ng i Baltikum saknade därmed viktig träning som krävs för uppdraget, säger befälet Dennis, som är facklig företrädar­e för omkring 300 soldater i stridsbaDa­nmarks taljonen i Lettland och inte vill uppge sitt efternamn till DR.

– Det är i grund och botten en fråga om liv och död.

– Det gör att man faller i nivå. Och om (Rysslands president Vladimir) Putin väljer att korsa gränsen hit, så är man inte 100 procent förberedd, fortsätter han.

Jens Lønborg förstår soldaterna­s frustratio­n, men säger att man inte gått miste om kritiska övningsmom­ent utan kunnat träna på andra saker.

Begränsad tillgång i tre veckor

Det danska försvaret skriver i ett pressmedde­lande att soldaterna i Lettland sedan slutet av maj haft den ammunition som behövs för träning och utbildning.

Soldaterna hade dock en begränsad tillgång av ammunition under en period på uppemot tre veckor. försvarsmi­nister Morten Bødskov (S) uppger att träningsam­munitionen nu nått landets soldater i Lettland.

”Naturligtv­is ska våra soldater ha den utrustning de behöver för de specifika uppdrag de skickas till. Det säger sig självt”, skriver han i en skriftlig kommentar.

 ?? FOTO: JOHAN NILSSON/TT ?? ■
Danmark och USA övar tillsamman­s på Bornholm. Arkivbild.
FOTO: JOHAN NILSSON/TT ■ Danmark och USA övar tillsamman­s på Bornholm. Arkivbild.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland