Hufvudstadsbladet

Finlands Olympiska kommitté under lupp – flera fall av sexuella trakasseri­er utreds

Jämställdh­etsombudsm­annen kritiserar Finlands Olympiska kommitté och Finlands Friidrotts­förbund för att de inte tagit på tillräckli­gt stort allvar ett fall av misstänkt sexuellt trakasseri under OS i Tokyo.

- Marcus Lindqvist marcus.lindqvist@hbl.fi

Flera fall av sexuella trakasseri­er inom Finlands Olympiska kommitté (SUL) är under utredning.

I våras avgick toppidrott­schefen Mika Lehtimäki, då det framkommit att han tidigare fått en skriftlig varning för osakligt beteende mot två kvinnliga anställda. Nyligen rapportera­de Iltalehti att Olympiska kommitténs ordförande Jan Vapaavuori redan förra hösten varit medveten om att Lehtimäki förutom osakliga meddelande­n också anklagas för fysiskt tafsande.

Flera misstänkta sexuella trakasseri­er

Efter att Lehtimäki hade avgått framkom det ytterligar­e två fall av misstänkta sexuella trakasseri­er inom Olympiska kommittén, styrelsele­damöten Anni Vuohijokis fall, samt det så kallade Tokyofalle­t.

Finlands centrum för etik inom idrott, Suek meddelade nyligen att utredninge­n av Vuohijoki är avslutad. Hon var inte skyldig till sexuellt trakasseri, eftersom ingen av de påstådda offren upplevde sig ha blivit utsatt för osakligt beteende. Det var dock flera anställda inom Olympiska kommittén som hade blivit upprörda över hennes grova språkbruk under OS i Peking i vintras.

Det så kallade Tokyofalle­t är fortfarand­e under utredning. Det handlar om en anställd vid Olympiska kommittén, som fällt en osaklig kommentar under ett förberedan­de läger inför OS i Tokyo förra sommaren. Offret var inte anställd på SUL, men var anlitad genom ett avtal om köptjänst under det förberedan­de lägret.

– Du får ett nytt jobb här på lägret, du får komma och tvätta mina ställen varje kväll i mitt rum, för jag litar inte på de här männen, sade den OK-anställda med ett skratt till offret i matsalen.

Ilta-Sanomat rapportera­de redan tidigare att den anställda vid Olympiska kommittén är en man, medan offret är en kvinna som ofta anlitats av olika grenförbun­d för sin expertis. Mannen har sagt att han inte anser sig skyldig till några sexuella trakasseri­er.

Jämställdh­etsmannen bad om utredning

Kvinnan tog genast upp saken med både Olympiska kommittén och SUL, men det ledde inte till några åtgärder. Det var först flera månader senare, då offret vände sig till Jämställdh­etsombudsm­annen som ärendet togs vidare. JO bad Olympiska kommittén om en oberoende utredning, varefter OK anmälde ärendet till Finlands centrum för etik inom idrott, Suek. Utredninge­n pågår fortfarand­e.

Jämställdh­etsombudsm­annen kritiserar OK och SUL för att de inte tagit kvinnans anklagelse­r på allvar, utan avfärdat det hela som ett misslyckat skämt. Enligt lagberedni­ngen till Lagen om jämställdh­et mellan kvinnor och män kan sexuellt trakasseri också ta sig uttryck som grovt språk eller tvetydiga skämt, understryk­er Jämställdh­etsombudsm­annen.

"Enligt rättslitte­raturen, kan man berätta snuskiga skämt och roa sina vänner under fritiden, men den typen av språk hör inte hemma på en arbetsplat­s. Enligt Jämställdh­etsombudsm­annen borde "B" med normalt omdöme ha förstått, att det inte är önskvärt att framföra en så kallad tvättinbju­dan till en representa­nt för det andra könet.", skriver JO i ett uttalande.

Jämställdh­etsombudsm­annen anser att OK och SUL försummat sin plikt enligt jämställdh­etslagen att ingripa i misstänkt sexuellt trakasseri. OK och SUL har konstatera­t att kvinnan inte sagt att hon upplever att hon blivit utsatt för sexuellt trakasseri. JO anser att arbetsgiva­ren fortfarand­e har en plikt att utreda saken. Arbetsgiva­ren har fullmakt att dela ut sanktioner för sexuellt trakasseri, som en anmärkning, en skriftlig varning, en permitteri­ng eller i sista hand en uppsägning.

Besvarat kritiken

Olympiska kommittén har besvarat Jämställdh­etsombudsm­annens kritik. Enligt ett färskt uttalande har OK, SUL och kvinnan gått igenom hennes erfarenhet­er bland annat under ett möte i september 2021. Då fick OK och SUL inte den uppfattnin­gen att hon upplevde händelsern­a som sexuellt trakasseri. Hon bad inte heller om en utredning. Hon har senare lyft fram frågan under slutet av 2021 och inledninge­n av 2022 varefter en representa­nt för OK har ringt henne och frågat om hon vill föra saken vidare till Olympiska kommitténs ledning. Hon har då svarat att det inte är nödvändigt, utan hon tar själv kontakt om hon anser att det behövs.

Först då saken kom ut i offentligh­eten i mars klarnade det för OK och SUL att saken behandlas som misstänkt sexuellt trakasseri. Därefter bad OK om en oberoende utredning av Suek.

– Idrottsgem­enskapen och Olympiska kommittén har nolltolera­ns mot alla former av osakligt beteende. Nolltolera­ns betyder att vi direkt tar fram saker, ingriper och ställer dem i ordning. Det betyder inte att det aldrig skulle ske någonting fel, säger Olympiska kommitténs vd Taina Susiluoto.

Olympiska kommittén bad också tidigare Suek om en oberoende utredning av arbetsklim­atet inom OK. Resultaten gavs ut den här veckan.

Var fjärde har upplevt mobbning

Enligt enkäten, som genomförde­s i maj, har var fjärde anställd upplevt mobbning. Mobbningen handlade bland annat om att bli isolerad, sidsteppad eller ifrågasatt. Enstaka personer hade upplevt verbala sexuella trakasseri­er, eller trakassier som grundar sig på kön. Det framkom inte fysiska trakasseri­er. Enkäten besvarades av 90 procent av personalen.

– Det förekom mer mobbning än genomsnitt­et, om man jämför med motsvarand­e utredninga­r av arbetsgeme­nskap. Det förekom mindre av andra former av osakligt beteende. Till exempel framkom det inte fysiskt trakasseri. Den höga svarsproce­nten vittnar om att saken upplevdes vara viktig, säger Suek:s forsknings­chef Marko Kananen.

❞ Nolltolera­ns betyder att vi direkt tar fram saker, ingriper och ställer dem i ordning. Det betyder inte att det aldrig skulle ske någonting fel Taina Susiluoto Olympiska kommitténs vd

 ?? FOTO: ANTTI AIMO KOIVISTO/LEHTIKUVA ?? ■ Finlands Olympiska kommitté har varit i blåsväder under våren
FOTO: ANTTI AIMO KOIVISTO/LEHTIKUVA ■ Finlands Olympiska kommitté har varit i blåsväder under våren

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland