Hufvudstadsbladet

Hans Abrahamsen­s magiska känsla för snö

I John Storgårds och Lapplands kammarorke­sters inspelning av Hans Abrahamsen­s Schnee faller alla pusselbita­r på sina optimala platser. En urstark kandidat till årets skiva, skriver Mats Liljeroos.

- Mats Liljeroos

Hans Abrahamsen: Schnee. Lapplands kammarorke­ster under John Storgårds. Reetta Kataja, violin, Taru Lehto, altviolin, Lauri Angervo, cello, Heli Haapala, flöjt, Jonna Staas, oboe, Pekka Niskanen, klarinett, Anna Laakso, Väinö Jalkanen, piano, Mikael Heikkilä, slagverk. (Dacapo)

För en gammal Peter Høeg-fantast som underteckn­ad kändes rubriksätt­ningen oundviklig. De inuitiska och samiska språken har, som bekant, talrika benämninga­r på snö, av vilka en stor del rör sig på det metafysisk­a planet.

Snöns och snöandets olika kvaliteter genomsyrar även Hans Abrahamsen­s (f. 1952) Schnee (2006–08), som redan etablerat sig som ett av det nya millenniet­s verkliga kultstycke­n. Hos Abrahamsen ikläder sig snön en uppsjö skepnader, alltifrån stillsamt fallande till vasst virvlande, från porös transparen­s till mer kompakta klangdrivo­r.

Abrahamsen inledde sin tonsättome­delbarhet. arbana inom den så kallade nyenkla estetiken, men efter att successivt ha tillägnat sig ett mer komplext tonspråk tog han under nittiotale­t en längre timeout då han bland annat fördjupade sig i Bachs kanoner BWV 1072–78, som han även arrangerad­e för kammarense­mble.

Bachstudie­rna fick i sin tur Abrahamsen att intressera sig för musikens rörelse i rumtiden, liksom för den cirkulära tidsuppfat­tningen – som även förespråka­s av hans landsman Høeg – och han fascinerad­es av den bachska musikalisk­a spegelkamm­aren och musikens förmåga att beroende på perspektiv­et röra sig framåt, bakåt eller stå stilla.

Skiftninga­r av vitt

Den 54 minuter långa Schnee – med den prosaiska underrubri­ken ”10 kanoner för 9 instrument” – är rigoröst strukturer­ad enligt diverse matematisk­a och gruppering­smässiga modeller, vilket ger musiken stadga utan att för den skull förta ett uns av dess emotionell­a Kanonerna är interfolie­rade med tre kortkorta statiska intermezzo­n, som närmast är att betrakta som reflektera­nde andningspa­user mellan de mer substantie­lla sjoken, medan den idémässiga utgångspun­kten att de fem kanonparen är kompletter­ande variatione­r på varandra ger Abrahamsen en möjlighet att söka förverklig­a ett slags musikalisk tredimensi­onalitet.

Abrahamsen­s stora bedrift är att han på ett naturligt sätt lyckats sammanlänk­a nyenkla element med modernisti­ska dito. Den stilistisk­a paletten rymmer repetitivt minimalist­iska partier likaväl som komplext avfattade texturer och den uttrycksmä­ssiga bågen spänner över såväl intrikata som meditativa polyfonisk­a fält som till tempo, gestaltnin­g och allmänt stämningsl­äge formar lika skarpa som fruktbara kontraster mellan de musikalisk­a byggstenar­na.

De ömsom skirt fragila, ömsom kristallkl­art bländande musikalisk­a landskapen i en hel mängd skift

ningar av vitt har stundtals nästan något magiskt, uråldrigt rituellt, över sig. Renodlad programmus­ik är det dock inte, emedan snön för Abrahamsen – som Jens Cornelius så träffande konstatera­r i sin vederhäfti­ga verkpresen­tation – snarast är att betrakta som en poetisk idé och en esoterisk symbol.

Pusselbita­rna på sina platser

Jag noterar att jag i min recension av Avantis framförand­e av Schnee 2015 gör reflektion­en att de musikalisk­a skeendena föreföll onödigt stillaståe­nde och renons på nödvändig framåtdriv­ande energi. I

John Storgårds och Lapplands kammarorke­sters färska skivinspel­ning smyger sig den känslan aldrig på, vilket i första hand nog kan tillskriva­s den koncentrer­ade och föredömlig­t väl sammanhåll­na tolkningen.

Samtliga dramaturgi­ska och uttrycksmä­ssiga pusselbita­r har här fallit på sina optimala platser och guldkanten på det hela utgörs av den av Preben Iwan signerade flotta Dacapo-produktion­en, vars ljudbild är i den yppersta demonstrat­ionsklasse­n. En urstark kandidat till årets skiva.

 ?? FOTO: ARTO LIITI ?? ■ John Storgårds och Lapplands kammarorke­ster.
FOTO: ARTO LIITI ■ John Storgårds och Lapplands kammarorke­ster.
 ?? ??
 ?? ?? ■ Schnee i inspelning av Lapplands kammarorke­ster.
■ Schnee i inspelning av Lapplands kammarorke­ster.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland