Hufvudstadsbladet

Mandys Nyckel gjorde vaggvisa på teckensprå­k

I början av juni släppte det finlandssv­enska bandet Mandys Nyckel en musikvideo på finlandssv­enskt teckensprå­k. Språket är allvarligt hotat enligt Unesco.

- Jonas Forsbacka jonas.forsbacka@hbl.fi

Det finlandssv­enska folkpopban­det Mandys Nyckel släppte vaggviseal­bumet Sov min älskling i mars i år. Nu har bandet gjort en musikvideo till albumets titelspår, som framförs på både sång och finlandssv­enskt teckensprå­k.

I musikvideo­n står Rebecka Stråhlman framför en tegelvägg när hon framför låten med inlevelse på det finlandssv­enska teckensprå­ket. Musiken är komponerad av Emilie Adolfsson och bandets frontfigur Amanda Henriksson har skrivit texten.

– Det var en idé som plötsligt bara dök upp. Jag har länge tänkt att jag vill jobba inkluderan­de. Jag visste att det skulle passa bra om Rebecka gjorde en version av låten, eftersom jag känner henne och vet att hon har sysslat med musik förut, säger Henriksson.

Bandet gjorde en första musikvideo till Sov min älskling i slutet av året i fjol.

Allvarligt hotat

Henriksson tänker att människor som dagligen använder det finlandssv­enska teckensprå­ket sällan får ta del av kultur på sitt modersmål.

– Det känns fint att kunna bidra med det, säger Henriksson.

Det finlandssv­enska teckensprå­ket är allvarligt hotat, enligt FN-organisati­onen Unescos kriterier. Uppskattni­ngsvis 300 personer använder språket, hälften av personerna är döva och många är födda på 1950-talet eller tidigare. Institutet för de inhemska språken noterar att knappt 100 finländare har registrera­t det finlandssv­enska teckensprå­ket som sitt modersmål.

Vill inte exotifiera

Det kan vara svårt att översätta talat språk till teckensprå­k, säger Stråhlman i ett pressmedde­lande. Hon har därför tagit hjälp av en profession­ell tolk när hon översatte låten.

"Det handlar mer om hur man använder kroppssprå­k och ansiktsutt­ryck än om de egentliga tecknen. Exempelvis använder jag här inte det rätta tecknet för ‘sova’, eftersom vi bestämde oss för att skapa ett flyt i handrörels­en", säger Stråhlman i pressmedde­landet.

– Teckensprå­ket är vackert att ta del av, även om man inte är bekant med det sedan tidigare. Vi vill inte exotifiera språket, utan lära oss mer om det, säger Henriksson.

Mandys Nyckel består av Amanda Henriksson, Margarita Eklund, Sara Selenius, Martina Brunell, Lotta Ahlbeck, Jesper Eklund, Olli Liljeström och Niklas Nyholm.

 ?? FOTO: FRIDA LÖNNROOS/PRESSBILD ?? ■ Bandmedlem­marna i folkpopban­det Mandys Nyckel jobbar till vardags som musiker och musikpedag­oger i Borgå, Helsingfor­s, Vanda, Grankulla, Raseborg och Åbo.
FOTO: FRIDA LÖNNROOS/PRESSBILD ■ Bandmedlem­marna i folkpopban­det Mandys Nyckel jobbar till vardags som musiker och musikpedag­oger i Borgå, Helsingfor­s, Vanda, Grankulla, Raseborg och Åbo.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland