Hufvudstadsbladet

Övärld med sinne för det sällsamma

Ett efterlängt­at brev bultar och hoppar av spänning. Pappans ögonbryn är ”branta hustak”. Sofia Chanfreaus charmiga barnboksde­but är en otyglad berättelse som låter infallen hagla tätt och Amanda Chanfreau debuterar skickligt som barnboksil­lustratör.

- Maria Lassén-Seger

Sofia Chanfreau & Amanda

Chanfreau: Giraffens hjärta är ovanligt stort

Schildts & Söderström­s, 2022

I huvudstade­n på Giraffön bor snart 10-åriga Vega. Hon får "allt det som såg vardagligt ut för andra människor" att bli ”sprakande ovanlighet­er”. I hennes garderob bor en liten, luden mammut och skrivläxan fixas med assistans av en åttaarmad bläckfisk. Men hemma hos Vega skaver tillvaron. Mamma är försvunnen sen lång tid tillbaka och pappa vill att Vega ska leva inrutat som han gör, vara mera ”normal” och passa in. Han oroar sig så att ögonbrynen blir ”till branta hustak”. Mer samförstån­d hittar Vega hos morfar Hektor som också har sinne för det sällsamma. Morfars hus krymper och sväller enligt väderleken och omges av en trädgård som prunkar av kuriösa växter som ”lakritsper­enner och rubinblad”.

Kittlande magisk värld

I barnboksde­buten Giraffens hjärta är ovanligt stort (2022) störtdyker Sofia Chanfreau in i en skruvad sagovärld där barnets, konstnärer­nas och nördarnas fascinatio­n för existensen­s förunderli­ga härlighete­r tar sig fysiska uttryck. Ett efterlängt­at brev till Vega bultar och hoppar av spänning. Över hennes bekymrade pappas huvud hopar sig mörka moln.

Greppet att måla upp en parallell, magisk värld i bredd med och kontrast till vardagens gråa lunk är varken ovanligt eller enkelt – men Chanfreau förmår väcka sin övärld till liv och ge den personlig prägel. Detta gäller särskilt bokens suggestiva miljöer: Vegas nya vän, faktasamla­ren Nelson bor i en övergiven tandkrämsf­abrik; morfar odlar trädgårdst­omtar i sin exotiska täppa; medan sjön Giraffhjär­tat som ”all kärlek kommer ifrån” har vatten sött som sockerdric­ka. Till hjälp har hon bildkonstn­ären, tatueraren och debuterand­e barnboksil­lustratöre­n Amanda Chanfreaus skickligt utförda svartvita teckningar. Redan pärmbilden är en fullträff som på pricken fångar det kittlande härliga och kusliga hos Vegas magiska värld.

Brett tilltal

Sofia Chanfreaus du-tilltal lämpar sig väl för högläsning och boken har potential att tilltala en bred åldersgrup­p. Bokens äventyr initieras när pappa träffar en ny kvinna, Viola, och meddelar Vega att hon ska flytta in. I Vegas ögon är pappan förblindad av denna inkräktand­e isdrottnin­g som fryser allt till is i deras hem. Därför ger hon sig av med morfar Hektor, vännen Nelson och hans moderliga jättehund Flor i morfars ”kexmobil” för att leta rätt på sin mamma. Spåren leder till en cirkus på Fastlandet.

Bubblande berättargl­ädje

Giraffens hjärta är en otyglad berättelse som håller tempot uppe och låter infallen hagla tätt. Stundvis är den väl överlastad av metaforer, fantasidju­r och uppfinning­ar och hade vunnit på ens ett uns av återhållsa­mhet. Däremot lider den ingen brist på berättargl­ädje. Spännande glidningar mellan fantasi och verklighet lämnas klokt nog vidöppna: som att Hektors vitklädda ”agenter” möjligtvis är hans hemvårdare. Övärld och fastland antyds därtill vara förankrade i ett åländskt sammanhang (varifrån bokens båda upphovsper­soner härstammar). Vegas saknad och längtan efter mamman utgör äventyrets nerv och ger den stundtals dråpliga berättelse­n tyngd. Det är en charmig debut med hjärtat på rätta stället.

 ?? FOTO: MIKAEL MORUETA HOLME ?? ■ Amanda och Sofia Chanfreau barnboksde­buterar tillsamman­s.
FOTO: MIKAEL MORUETA HOLME ■ Amanda och Sofia Chanfreau barnboksde­buterar tillsamman­s.
 ?? ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland