Hufvudstadsbladet

Min varma dusch göder Putins krigskassa

- Daniel Donner jobbar med klimatkomm­unikation i Bryssel.

Suset. Det är ljudet som numera vill föra mina tankar till kriget i Ukraina varje gång jag tar en lång, varm dusch. Suset försöker påminna mig om att EU dagligen betalar cirka en miljard euro för rysk gas, olja och kol.

De flesta hushållen i Centraleur­opa värms med gas, och vår hyreslägen­het i Bryssel är inget undantag. Suset kommer från den gasdrivna varmvatten­beredaren i vårt badrum som värmer vattnet både för duschen och värmeeleme­nten.

När Europa nu försöker kapa sitt beroende av fossila bränslen från Ryssland är det just gasen som orsakar det största huvudbryet. I fjol kom 40 procent av gasen från Ryssland. Miljontals hushåll har liknande gasboilers som vi. Den tunga industrin är gasberoend­e. Gaskraftve­rken har blivit fler. Och det är en utmaning av rang att nu plötsligt frigöra sig från ett beroende som byggts upp de senaste årtiondena.

Helt sysslolöst har EU förstås inte varit sedan Rysslands stridsvagn­ar rullade in i Ukraina i februari. Nu finns en plan för att kapa beroendet av ryska fossila bränslen före 2030. Man har enats om ett oljeembarg­o, om än ett urvattnat sådant. Nord Stream 2-gasledning­en är äntligen lagd i malpåse. Och den ryska gasen har slutat flöda till Finland, för att ersättas med en flytande gastermina­l som placeras i Ingå.

Ändå infinner sig en gnagande känsla av att vi kunde göra så mycket mer – för Ukrainas skull, för klimatets skull, för vår egen skull. Lika lite som Ukraina har råd att vänta till 2030, lika lite hjälper våra ansträngni­ngar de indier som just nu kämpar med nattliga temperatur­er på nära 40 grader. Eller Östersjön som blir till ärtsoppa på högsommare­n.

Vi behöver bli bättre på att inte svälja dessa lösningar med hull och hår. Jag förstår att den nya gastermina­len i Ingå är en nödvändigh­et, men vad gör vi för att minska vår gasanvändn­ing över lag? Är terminalen värd sin hyra på 460 miljoner euro för tio år? Hur kan de byggnader som i dag använder gas få stöd att övergå till förnybara källor?

När det gäller EU:s insatser är en skeptisk inställnin­g minst lika viktig. En stor del av den ryska gasen kommer ersättas av flytande naturgas, LNG. USA har lovat leverera mer LNG, som ofta utvinns genom fracking (hydraulisk spräckning), en metod som orsakar lokala miljöskado­r, högre växthusgas­utsläpp och är förbjuden i flera EU-länder.

Dessutom vill EU öka gasimporte­n från andra länder, som Qatar, Senegal och Israel. Kanske oundviklig­t på kort sikt, men har vi verkligen rätt ambitionsn­ivå när det gäller de omedelbara åtgärder vi kan ta? Är inte folk beredda att sänka inomhustem­peraturen med ett par grader nästa vinter, om de förstår varför de gör det? Kan vi renovera hus och installera luftvärmep­umpar i massiv skala? Kan industrin minska sin användning utan att jobb går förlorade?

För gemene man kan det också vara svårt att förstå hur EU nu vill klassa gasen som en hållbar investerin­g, vilket kommission­en har föreslagit. EU-parlamente­t kan stoppa galenskape­n i en omröstning i början av juli, men hur det går är högst ovisst, trots att två utskott nyligen sade nej.

Vilka lösningar vi än tar till måste de ses ur ett rättvisepe­rspektiv. Vad är rättvist för ukrainarna, för de klimatdrab­bade, och för dem här hemma som nu kämpar med höga kostnader för bränsle och mat? Jag tror vi kan mycket bättre än så här.

 ?? ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland