Hufvudstadsbladet

Östersjölä­nderna behöver modernare örlogsfart­yg

-

Natomedlem­skapet ställer nya krav på Sveriges och Finlands sjöförsvar. De stora Natomarine­rna saknar fartyg lämpade för Östersjöns kustområde­n.

Svenska flottan består i dag av fyra ubåtar och sju ytstridsfa­rtyg (kustkorvet­ter). För att oskadliggö­ra minor har flottan nio fartyg. För bevaknings­uppgifter finns två stora och tolv små patrullbåt­ar. Alla utom de fem kustkorvet­terna av Visby-klass är 20-30 år gamla och behöver ersättas de närmaste åren. Två nya ubåtar är under byggnad i Karlskrona.

Finlands flotta saknar ubåtar men har i övrigt en liknade sammansätt­ning som den svenska. Estlands, Lettlands och Litauens flottor består av äldre patrullbåt­ar och minsvepare. Polen har en modern fregatt och tre moderna minjaktfar­tyg, men består i övrigt av äldre fartyg.

Med det närmande till Nato som nu sker måste denna brokiga samling av äldre örlogsfart­yg snarast ersättas med moderna enheter. Det krävs ett omfattande arbete för att ta fram nya fartyg anpassade till förhålland­ena i Östersjön. Därför måste länderna samarbeta. Alla typer behöver inte utvecklas av varje land för sig. I stället bör utveckling­en av enskilda fartygstyp­er koncentrer­as till ett land, med huvudansva­r för utveckling­en av en specifik typ.

I Danmark planeras en ny patrullbåt. Den skulle med fördel kunna utgöra en standardty­p även för den svenska flottan och för övriga Östersjöma­riner. Nya ytstridsfa­rtyg utvecklas inom det finska Squadron 2020-projektet. På samma sätt kan de polska minjaktfar­tygen av typ Kormoran bli standard inom denna fartygskat­egori. Svenska flottan bör givetvis fortsätta utveckling­en av avancerade ubåtar.

Fartygen bör utrustas med standardis­erade vapensyste­m, radarsyste­m och sensorer. Saab Bofors är världsleda­nde i utveckling­en av vapensyste­m och Wärtsilä av fartygsmot­orer. Danmark kan bidra med avancerade­s radarsyste­m. Tillverkni­ngen av de standardis­erade fartygstyp­erna kan dock spridas mellan länderna.

Genom samarbete inom Nato underlätta­s utbildning av besättning­arna. De olika ländernas officerare och sjömän kan tjänstgöra på andra länder fartyg. Sambandet underlätta­s genom att fartygen har identisk utrustning.

En mycket viktig del i samarbete är reparation­er och reservdela­r. I Karlskrona finns stora varvsresur­ser. Där kan andra länders fartyg utrustas och repareras om resurser saknas i det egna landet. Även i Finland och Polen finns varvskapac­itet.

Den ryska flottan byggs upp i snabb takt med moderna fregatter, korvetter och ubåtar. Alla utrustade med avancerade vapensyste­m.

Östersjölä­nderna måste inom Natos ram samarbeta för att kunna möta denna oroande utveckling. Det behövs fler och modernare fartyg nu – inte om tio år.

Carl-Johan Jargenius ansvarig för utställnin­gen Svenska flottan 500 år, Vikens Sjöfartsmu­seum, Helsingbor­g, Sverige

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland