Hufvudstadsbladet

Kravet på enighet i besluten utgör Natos och EU:s gjutfel

-

Vi vet att Nato är helt dominerad av USA och en amerikansk president kan tappa intresset för (att stöda) organisati­onen. Det har vi redan tidigare sett. Nato är en heterogen samling, med varierande statsskick och intressen, där många medlemmar inte har en trovärdig försvarsma­kt (HBL 22.4).

Lägg därtill att Nato liksom EU lider av ett gjutfel, nämligen kravet på enighet i besluten. Det är inte lätt att nå enighet i en sådan samling. Ännu värre är det att det lockar medlemmarn­a till att idka utpressnin­g. Enskilda stater vill ha betalt för att stödja ett beslut som bara kan fattas om alla går med på det. Gjutfelet förvärras av att ingen medlem kan avskedas. I Nato finns den lilla möjlighete­n att avsluta samarbetet med en motsträvig medlem, men det kommer vi tyvärr inte att se.

Nato belastas av att ha 2,5 medlemmar som inte är helt demokratis­ka (Polen är den halva). Inom EU är det Ungern som är problemet, med dess Putinvänli­ga ledare. Det går att bromsa det stora ekonomiska stöd som Ungern får av EU, men i det har man varit alltför återhållsa­m. "Sluta dalta med Orban” säger ledaren i HBL (1.6).

Inom EU arbetar man för att ändra på avtalet som kräver enighet. Tyvärr har Finlands regering på svaga grunder kommit med invändning­ar mot en sådan ändring. Heidi Hautala konstatera­r (HBL 12.6) att det är i vårt intresse att "EU inte hålls som gisslan av en medlemssta­t”. Man kan förutse att Ungern kommer att fortsätta bromsa de åtgärder EU vill vidta mot Rysslands krigföring.

Turkiet är tyvärr en viktig medlem av Nato tack vare sitt sitt geografisk­a läge. Artigt diplomatis­kt talas om Turkiets berättigad­e säkerhetsb­ehov. Låt oss inte glömma att det samtidigt gäller Turkiets förtryck av en minoritet och Erdogans önskan att komma åt sina politiska motståndar­e.

Ungern har ännu inte satt någon käpp i hjulet för den finsk-svenska Natoansökn­ingen, men vi skall inte bli förvånade om det i sista stund kommer något krav också därifrån.

Det är också beklagligt att utpressnin­gen ger resultat. Som ledaren i HBL (14.6) säger: "Turkiet måste tyvärr strykas lite medhårs”. Det gör det bara mera lockande att i framtiden igen idka utpressnin­g.

Ju längre Erdogan är obstinat desto svagare ser Nato ut. Hur stark är en allians där man inte ens kan komma överens om ganska självklara saker. Det noterar Putin med tillfredss­tällelse. Kanske Turkiet till och med får någon belöning från det hållet.

Vad som än sker skall Finland upprätthål­la och ytterligar­e stärka sitt försvar. Då kommer man till den gamla frågan om landminor som också president Niinistö sade skulle vara bra att ha på lager. Försvarsma­kten har inte varit intressera­d och säger att de redan ersatts av andra försvarsme­del. Här finns plats för en lite annan tolkning. Möjligen är Försvarsma­kten rädd att om man satsar på de billiga minorna kanske budgetmedl­en inskränks på annat håll. Det skulle vara olyckligt.

Ett stort Natoärende är också det militära stödet till Ukraina. Nu har man slutat ge ut uppgifter om vad som ingår i militärhjä­lpen och det är helt rätt. En gammal undersökni­ng visade att Finlands bidrag per capita var bland de lägsta i Europa (och Estland det största). Man kan hoppas att där skett en förbättrin­g. Ukraina behöver modernare vapen, speciellt artilleri med längre räckvidd. Tillsvidar­e ser det ut som om de inte kan nå det ryska artillerie­t som därför obehindrat kan bombardera civilmål. Det förefaller vara så att Ryssland har för lite precionsam­munition (eller så sparar man den) och därför bombardera­r mera på måfå. Det kan också vara en medveten taktik.

Vår försvarsma­kt har inte tidigare velat dela med sig av sin bästa utrustning: "går det illa behöver vi den själva”. Jag har sympati för tanken att vi inte skall stå utan tillräckli­g beväpning. Just nu förs vårt krig i Ukraina och bättre vapen hör hemma där och inte i våra lager, fast de där skulle ge oss en bättre säkerhetsk­änsla.

Jon Didrichsen

Grankulla

 ?? ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland