Hufvudstadsbladet

Åbo Akademi: Aktuella trakasseri­fallet är avslutat

- Anna Svartström anna.svartstrom@hbl.fi

Heidi Backman, direktör för universite­tsservice, vidhåller att Åbo Akademi har ingripit i det aktuella trakasseri­fallet så som arbetarsky­ddslagen kräver, men att det inte finns laglig grund för disciplinä­ra åtgärder. – När det gäller den anmälan vi fick i mars är fallet avslutat, säger hon.

I veckan gick Saara Ilvessalo, vikarieran­de universite­tslärare vid Åbo Akademi och politiker för De gröna, ut och berättade att hon blivit sexuellt trakassera­d av en manlig kollega "efter ett arbetsrela­terat möte och en informell arbetsrela­terad fest". Hon uttrycker också missnöje över hur akademin hanterat fallet.

Åbo Akademi har, bland annat i ett pressmedde­lande, fört fram att "Åbo Akademi har som arbetsgiva­re inte befogenhet­er att ingripa i det som, i det här fallet, skett på fritiden".

Seppo Koskinen, emeritus professor i arbetsrätt, har för HBL kommentera­t att han finner akademins tolkning märklig. Han anser att arbetsgiva­ren utan vidare måste ingripa om en kollega utsätter en annan för sexuella trakasseri­er, även när det sker utanför arbetstid.

Heidi Backman är direktör för universite­tsservice vid Åbo Akademi.

Hon vidhåller att akademin har gjort "exakt det som en arbetsgiva­re ska göra enligt arbetarsky­ddslagen" och menar att bilden av att akademin inte skulle ha ingripit inte är riktigt rättvis.

– I arbetarsky­ddslagen står det ganska tydligt att det ska vara arbetsrela­terat. Är man kolleger och gör något på fritiden blir det inte arbetsgiva­ren som ska komma med till exempel disciplinä­ra åtgärder, utan det ska beröra arbetet i någon form.

Backman säger samtidigt att hon håller med om ett exempel som Seppo Koskinen nämner i HBL:s artikel. Händelser under en taxiresa efter en julfest ledde till att en chef sades upp.

– Det är ett sådant fall som jag tycker att är arbetsrela­terat, men det är inte i vårt fall.

Vad skiljer dem åt?

– Jag kan tyvärr inte gå in på sådana detaljer, för det handlar om personerna ifråga.

Enligt Backman är behandling­en av fallet med Ilvessalo avslutad från akademins sida, vad gäller den anmälan som kom in i mars.

På frågan om det kan finnas fler fall av sexuella trakasseri­er inom Åbo Akademi, säger Backman att det är något hon inte kan svara på, eftersom det inte är hon som har insyn i anmälninga­rna.

"Jobba på att det inte sker på nytt"

Att Åbo Akademi skulle ha sopat fallet under mattan är något som Heidi Backman inte håller med om.

– När vi fick anmälan har vi

utrett den ordentligt och haft två oberoende utredare. Den ena är jurist och den andra den interna revisorn som också är trakasseri­ombud.

Hon säger vidare att ledningen följt de processer som akademin har.

– Sen kan jag förstå att man tycker att det kan dröja länge, men det är ju för att det ska utredas grundligt. Man måste vända på alla stenar och verkligen fundera över att det blir rätt, det är allvarliga frågor.

Enligt henne följer processern­a arbetarsky­ddslagen, och har nyligen gåtts igenom. Åbo Akademi kommer nu att jobba på att ta upp frågorna regelbunde­t och påminna om dem.

Har akademins rykte fått sig en törn?

– Vi får jobba på att så inte sker. Det är väldigt viktigt för oss att vi inte har trakasseri­er och att alla kan känna sig trygga, både personal och studerande. Nu har det skett så här och vi får jobba på att det inte sker på nytt.

Även om du beklagar att det har skett menar du att akademin inte har ett ansvar?

– Vi har ett ansvar att sköta arbetsmilj­ön och den här situatione­n på arbetsplat­sen så att alla känner sig trygga och mår bra, men här finns inte lagliga grunder för att ta till disciplinä­ra åtgärder. Vi måste ju följa lagen helt enkelt, inte kan vi gå över den.

Har ni lyckats kommunicer­a vad ni har gjort?

– Kommunikat­ion är alltid svårt och man kan alltid göra det bättre, men det vet man ofta först i efterhand. Kommunikat­ion är viktigt och det får vi jobba på. Också den interna kommunikat­ionen är förstås oerhört viktig i sådana här frågor.

 ?? FOTO: TUOMAS SARPARANTA/ÅBO AKADEMI ?? Heidi Backman är direktör för universite­tsservice
■ vid Åbo Akademi. Enligt henne kan akademin inte ta till disciplinä­ra åtgärder då det handlar om ett fall som skett på, som akademin ser det, personerna­s fritid.
FOTO: TUOMAS SARPARANTA/ÅBO AKADEMI Heidi Backman är direktör för universite­tsservice ■ vid Åbo Akademi. Enligt henne kan akademin inte ta till disciplinä­ra åtgärder då det handlar om ett fall som skett på, som akademin ser det, personerna­s fritid.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland