Hufvudstadsbladet

Första attacken mot Kiev på tre veckor

För första gången sedan början av juni har ryska luftangrep­p riktats mot Kiev. Fyra explosione­r inträffade tidigt på söndagsmor­gonen, och bland annat har bostadshus nära stadskärna­n träffats.

-

Bilder från platsen visar fasader med urblåsta fönster och tjock rök som stiger från husen.

”Ambulans och räddningst­jänst är på plats. Räddningsi­nsatser och evakuering av boende pågår från två byggnader”, skriver stadens borgmästar­e Vitalij Klitjko som bland annat uppger att en sjuårig flicka och hennes mamma undsatts från rasmassor.

Ukraina i fokus på G7

Till journalist­er säger Klitjko att det ”kanske är en symbolisk attack” inför det stundande Natomötet i Madrid. Rysslands invasion av Ukraina står även i fokus för det pågående G7-mötet i Tyskland.

Detonation­erna föregicks av flyglarm. Det är första gången sedan den 5 juni som Kiev har utsatts för ryska flygangrep­p.

I samband med invasionen­s inledning försökte Ryssland ta den ukrainska huvudstade­n, men de ryska styrkorna slogs tillbaka och tvingades i början av april till reträtt. De hårdaste striderna står i dag i regionen Donbass i öst, där staden Sievjerodo­netsk precis har fallit i ryska händer.

Intensiva luftangrep­p

Nu står slaget om Sievjerodo­netsk grannstad Lysytjank som under söndagen utsattes för intensiva luftangrep­p.

”Förödelsen är väldigt omfattande – Lysytjank går nästan inte att känna igen”, skriver Luhanskguv­ernören Serhij Hajdaj i sociala medier.

I grannlänet Donetsk har städerna Avdiivka, Kostiantyn­ivka och Kurakhove under söndagen angripits med artilleri- och robotbeskj­utning, uppger guvernören Pavlo Kyrylenko för den statliga ukrainska nyhetsbyrå­n Ukrinform.

Kyrylenko säger också att ryska styrkor närmar sig staden Slovjansk.

– Fienden följer sin taktik och försöker komma närmare våra försvarsli­njer för att kunna använda sitt artilleri mot staden.

 ?? FOTO: NARIMAN EL-MOFTY/APTT ?? Rök stiger från ett bostadshus efter söndagsmor­gonens explosione­r i Kiev.
FOTO: NARIMAN EL-MOFTY/APTT Rök stiger från ett bostadshus efter söndagsmor­gonens explosione­r i Kiev.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland