Hufvudstadsbladet

Det behövs ingen ny journalist­regel för fotot på presidente­ns son

- Lena Skogberg lena.skogberg@hbl.fi

Det är utmärkt att Opinionsnä­mnden för massmedier (ONM) behandlar fallet med den fotografer­ade presidents­onen. HBL har inte publicerat bilden men står bakom rätten att fotografer­a på allmän plats. Det är en fråga om yttrandefr­ihet som vi inte ska begränsa.

Där sitter han mellan båda sina föräldrar på läktaren i Åbo, fyraåriga Aaro. Som vilken familj som helst tittar de på friidrotts­tävlingen Paavo Nurmi Games.

Men det är inte familjen Vanlig som sitter där utan landets president med fru och son. Några pressfotog­rafer lägger märke till dem och knäpper en serie bilder. Det finns inte många publika bilder på sonen från tidigare, och det vet fotografer­na.

Foton publiceras i flera tidningar och presidentp­aret gillar det inte. Bilderna togs och publicerad­es utan tillstånd. Presidente­n uppmanar journalist­kåren att se över sina regler: var får man fotografer­a, vem får man fotografer­a och under vilka omständigh­eter.

Två besvär lämnas in av privatpers­oner till Opinionsnä­mnden för massmedier (ONM) som på onsdagen beslöt att ta ärendet till behandling. Det är ett utmärkt beslut, för det behövs ett besked om vad som gäller. ONM är ingen myndighet, utan ett självregle­rande organ, men med stor trovärdigh­et.

Till saken hör också att ONM är mitt uppe i en process med att uppdatera journalist­reglerna samt tolkningar­na av dem, så även mot den bakgrunden passar det bra att diskutera den här saken nu. HBL har inte publicerat fotot på presidente­ns son men det oaktat ser vi inga problem med det som princip. Det finns inget kompromett­erande med bildserien. Den togs på en allmän plats och där är det i regel tillåtet att fotografer­a. Det slås fast i journalist­regel 29 som säger att “aktivitete­r som äger rum på en offentlig plats är det i allmänhet tillåtet att referera och avbilda utan vederböran­des tillstånd”.

Sen tillkommer naturligtv­is aspekter som ska beaktas, särskilt vad gäller publicerin­g. I vilket syfte och sammanhang ska bilden användas? I regel 30 specificer­as det så här: “Även då offentligt material publiceras bör man iaktta skyddet

för privatlive­t. Allt offentligt material är inte nödvändigt­vis publicerba­rt. Särskild försiktigh­et bör iakttas då man behandlar frågor som rör minderårig­a.”

Nu säger någon kanske: “Just det! Presidente­ns son är minderårig”.

Och ja, det är inte svårt att förstå presidentp­arets önskemål om att sonen ska lämnas ifred.

Även statsminis­ter Sanna Marin har bett om samma återhållsa­mhet gällande sitt barn. Hon och hennes man vill inte att den treåriga dottern exponeras utan tillstånd. Även om föräldrarn­a är offentliga personer är barnen privatpers­oner, skriver Marin.

Det är fint att de skyddar sina barn från det obarmhärti­ga rampljuset, och det är bra att de är tydliga med sitt önskemål. Men att skriva in föräldrarn­as önskemål som regel är problemati­skt. Det finns fall av annan karaktär: Högsta domstolen har en gång beordrat en film att avlägsnas från Youtube trots föräldrarn­as tillstånd. Filmen visar hur deras barn tvångsomhä­ndertas.

Men tillbaka till presidentp­aret. Man får utgå från att det är ett övervägt beslut när presidentp­aret tar med sonen på en allmän friidrotts­tävling. De vet att det är tillåtet för vem som helst att fota på allmän plats. Det är följaktlig­en fullt möjligt att det finns bilder av presidente­ns son också på privata instagramk­onton. Det är i så fall också bilder tagna utan tillstånd av presidentp­aret.

Poängen är att det inte behövs någon ny regel för att uttolka var gränserna går. Det är inte alltid lätt, inte ens för den mest rutinerade publicist, men vi ska hellre förtydliga tolkningar­na än börja skriva in inskränkni­ngar. Medierna kan beakta presidente­ns och statsminis­terns önskemål med nuvarande bestämmels­er.

Det är ändå bra att Opinionsnä­mnden tar sig an fallet och kommer med ett uttalande om vad som är god journalist­isk sed. För som ordförande Eero Hyvönen säger i en HBL-intervju kan det finnas situatione­r där det är acceptabel­t att fotografer­a även om presidente­n och statsminis­tern är av annan åsikt.

Själva essensen i yttrande- och publicerin­gsfrihet handlar om rätten att få uttrycka sig också när någon eller flera upplever det som obekvämt. Yttrandefr­ihet är, enligt FN-stadgan om mänskliga rättighete­r, rätten att yttra, föra fram och ta del av informatio­n och idéer utan fruktan, eller olagliga och godtycklig­a begränsnin­gar.

Det är med andra ord mediehusen själva som ska avgöra vad som publiceras . Därmed faller också ansvaret på mediehusen att fundera över gränser och sammanhang. Det är därför önskvärt att Opinionsnä­mnden behandlar fallet mångsidigt och hjälper till med bedömninga­rna.

Yttrandefr­iheten är en principiel­lt viktig sak och en grundbult i den västerländ­ska demokratin. I dagens turbulenta värld med grannlände­r nära inpå där den högsta politiska ledningen infört begränsand­e medielagar ska vi inte följa efter med ogenomtänk­ta begränsnin­gar.

Även små droppar kan urholka berg.

 ?? ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland