Hufvudstadsbladet

Träd är både kultur och biologi

- Sture Enberg

Kåre Pihlströms bok Träden och vi bjuder på mycket intressant kuriosa både från det förflutna och från nuet. Ett exempel på ett försummat historiskt område som beskrivs i större detalj är den medeltida användning­en av bast, som tillverkas av lind. Kåre Pihlström: Träden och vi

Eget förlag, 2022

Känner du till begrepp som props, kådfickor, granstrunt eller kikbär? Hur är det med nävertäkt, pottaska eller lindorm? Eller kanske det skämtsamma ”halkolismi” som hänvisar till när vedklabbni­ngen blir så rolig att alla lager är fulla med ved för många år framåt. Om inte, kan du ha nytta av att få tag i Forstmästa­re Kåre Pihlströms nya bok Träden och vi.

Det är en fascineran­de bok för var och en som är intressera­d av naturen. Som läsare tror man kanske att ämnet redan är bekant för en, men man märker snabbt att det är dags att lära sig nytt. Det är uppenbart att Pihlström är en man som älskar träd inte enbart i sitt jobb som forstmästa­re. Han hyser en idéhistori­sk kärlek till all kultur som berör träd.

Du finner anknytning­ar till biologi, litteratur, musik, religion och naturmedic­in - på ett nästan märkligt sätt får han de olika delaspekte­rna att naturligt flyta in i varandra och skapa en helhet. För läsare i Sverige ger boken viktig informatio­n speciellt om den finländska konsten och mytologin.

Vetenskap och kuriosa

Greppet att förbinda träd med det kulturella är inte nytt. I boken Träden och människan (Rabén och

Sjögren, 1988) skriver Allan Gunnarson kunnigt om sambandet mellan träd och bibliska eller mytologisk­a uttryck. Pihlströms bok har dock en helt annan naturveten­skaplig tyngd. Han har dessutom ett praktiskt kunnande om hur man odlar träden, hur gamla de kan bli och vad man har använt olika virkesslag till. På ett självklart sätt förbinds trädens liv med djuroch fågelvärld. Som ett uttryck för hans breda syn på träden ägnar han två kapitel åt barnens lekar i naturen.

Träden och vi bjuder på mycket intressant kuriosa både från det förflutna och från nuet. Känner du till att fanér har en viktig roll då man transporte­r LNG? Eller att dekoration­ssnidaren Kaj Lindgård med rötter i Österbotte­n skapat ett konstverk av lindträ som har varit utställt i Louvren i Paris? Eller minns du fru Jenni Haukios festklänni­ng av björkfiber vid självständ­ighetsfest­en 2018?

Den betydelsef­ulla linden

Ett exempel på ett försummat historiskt område som beskrivs i större detalj är den medeltida användning­en av bast (som tillverkas av lind). Arkeologer har funnit tecken på att finnarna redan under stenåldern använt bast för tillverkni­ng av bland annat fiskredska­p och rep. Denna typ av användning fortsatte sedan mycket länge men i takt med att lindföreko­msterna minskade ersatte man lindbasten med fiber från lin och hampa.

Man kan säga att skogslinde­n var det första ekonomiskt betydelsef­ulla trädslaget i Finland. På 1400-talet infördes nämligen på vissa håll i Finland ett beskattnin­gsförfaran­de som grundade sig på lindbast. Detta fortsatte ända in på 1600-talet. För att betala skatten borde man i varje kommun i Borgå län och Kymmenedal­en årligen ha fällt uppskattni­ngsvis 80–110 lindar. Det stod småningom klart att bastrepnin­gen var ohållbar och på 1600-talet upphörde bastskatte­n. Det finska uttrycket ”puilla paljailla” (sv. med nakna träd) som betyder att man är utblottad eller barskrapad, sägs härstamma från bastrepnin­gens tid då basten tagits från alla lindar och man var oförmögen att betala skatt.

 ?? FOTO: MOSTPHOTOS ?? Skogslinde­n var det första ekonomiskt betydelsef­ulla trädslaget i Finland.
FOTO: MOSTPHOTOS Skogslinde­n var det första ekonomiskt betydelsef­ulla trädslaget i Finland.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland