Hufvudstadsbladet

Norden i Nato är en maktfaktor

-

När Natos generalsek­reterare Jens Stoltenber­g besökte Nordiska rådets session i Köpenhamn i november 2021 talades det om djup fred som Europas – och särskilt Nordens – dåvarande tillstånd. Denna världsbild har raserats. Finland och Sverige har dragit sina slutsatser genom att ansöka om Natomedlem­skap, och Danmark har gjort samma sak genom att avskaffa sina förbehåll i EU:s försvarssa­marbete.

Nordiskt försvarssa­marbete har utvecklats under en lång period. Ett nordiskt försvarsfö­rbund fick inte luft under vingarna efter andra världskrig­et, men efter kalla krigets slut återupptog­s frågan.

När Nordefco etablerade­s 2009 hade samarbetet ett resursbesp­arande syfte och karaktär. I dag ligger ribban betydligt högre, och Nordefco-samarbetet kommer att få nya och ännu djupare dimensione­r i och med Finlands och Sveriges medlemskap i Nato. Höstens Nordefco-möte mellan de nordiska försvarsmi­nistrarna blir ett första steg mot denna riktning.

Varför är nordiskt försvarssa­marbete så viktigt? För det första skapar det stabilitet i regionen. De nordiska styrkorna, kombinerad­e med en gemensam försvarspl­anering, skapar en trovärdig avskräckni­ng och höjer därmed tröskeln att angripa oss. Trovärdigh­eten ökar ytterligar­e efter att Finland och Sverige går med i Nato.

För det andra är vi så sammanlänk­ade geografisk­t att ett krig i ett av länderna automatisk­t påverkar de andra länderna. Därför har vi ett stort gemensamt intresse att hålla kriget utanför vår nordisk-baltiska region. Det är de närmaste grannarna som utgör grunden för det regionala försvaret, också inom Nato. De gemensamma försvarsga­rantierna knyter ännu närmare och starkare samman de nordiska och baltiska länderna.

För det tredje står vi starka vid ett eventuellt angrepp på grund av vårt gemensamma försvar. Våra styrkor kompletter­ar varandra, de har gemensam funktionsf­örmåga och kan snabbt mobilisera­s tvärs över landsgräns­er. Sveriges och Finlands Natomedlem­skap gör att Nordens försvar kan planeras som en helhet. Medlemskap­et tar bort många små hinder till ett djupare nordiskt samarbete, också under krigstid. Den gemensamma Natoanslut­ningen gör det möjligt för de nordiska och baltiska länderna att specialise­ra och dela ansvar. Den gemensamma situations­bilden förstärks.

De nordiska länderna besitter världens mest stabila och på många sätt mest utvecklade samhällssy­stem. Våra värderinga­r utgör grunden för all vår aktivitet i internatio­nella sammanhang och organisati­oner. Respekt för människovä­rde, jämlikhet, transparen­s och öppenhet är några av de värderinga­r som de nordiska länderna gemensamt står för. Om vi tar chansen och avskaffar den småstatsme­ntalitet som har präglat våra handlingar under årtionden kan vi, tillsamman­s, bli en maktfaktor inom Nato.

Det nordiska försvarssa­marbetet kan förstärkas ytterligar­e genom ett målmedvete­t politiskt samarbete som bygger på en gemensam situations­bild – och en gemensam vision om framtiden. Det nordiska toppmötet mellan statsminis­trarna under Nordiska rådets session i Helsingfor­s i oktober kommer att dra upp de politiska riktlinjer­na. Nordiska rådets parlamenta­riker kommer att bidra aktivt till utformning­en av den nya visionen.

Linda Modig Bertel Haarder Jouni Ovaska

ledamöter av Sveriges, Danmarks och Finlands riksdag och Mittengrup­pen i Nordiska rådet

❞Varför är nordiskt försvarssa­marbete så viktigt? För det första skapar det stabilitet i regionen.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland