Hufvudstadsbladet

Allt går inte ned

- Lars Söderfjell aktiechef, Ålandsbank­ens Fondbolag

Den svaga marknadsut­vecklingen fortsatte under förra veckans förkortade handelsvec­ka. Helsingfor­sbörsen har under veckan tillhört de relativa förlorarna i Europa, vilket främst kan tillskriva­s den höga andelen konjunktur­känsliga aktier på den finska marknaden. För det är ”recession” som är ordet på allas läppar efter att den amerikansk­a centralban­kens ordförande Jerome Powell indikerat att banken är beredd på en period med svag tillväxt för att kunna tämja inflatione­n.

Under 2022 har ”värdeaktie­r” varit det segment av marknaden som klarat sig bäst. Globala värdeaktie­r har i år tappat drygt 5 procent, mätt i euro, medan ett index med globala ”tillväxtak­tier” förlorat hela 24 procent av sitt värde till dags dato. Utveckling­en är logisk såtillvida att tillväxtak­tier brukar ha svårt att hävda sig i en miljö med stigande räntor – bolag med en stor del av värdet i vinster som ligger långt fram i tiden ska rent matematisk­t tappa mer av sitt marknadsvä­rde när räntan går upp.

Alla aktier har inte fallit under 2022, men det är ont om vinnare. Förutom Basware (som är under uppköp) är det bara Telia, Rovio, Orion och Sampo bland de större bolagen som lyckats prestera en positiv totalavkas­tning i år. Det är alltså i huvudsak stabila (vissa hade sagt ”tråkiga”) bolag som lyckats hålla kurserna uppe i år. Och inte med några stora marginaler; de bästa aktierna har avkastat mindre än tio procent under årets första sex månader.

I den andra änden av kurslistan hittar vi mestadels bolag som startade året med höga P/E-tal. Ränteuppgå­ngar i kombinatio­n med förväntnin­gar om en svagare konjunktur är en giftig cocktail för högt värderade bolag. Det är intressant att se att många av de bolag som tappat mest under 2022 i första hand gjort det på grund

❞ Alla aktier har inte fallit under 2022, men det är ont om vinnare.

av att vinstmulti­plarna fallit och inte på grund av att vinstprogn­oserna sänkts – låt vara att en del av nedgången i P/E-tal säkert beror på att investerar­na misstror analytiker­nas prognoser både för 2022 och 2023.

Om ett bolag i tillägg till en hög värdering är exponerade mot konsumente­rna blir effekterna än värre. Harvia har tappat 52 procent av sitt marknadsvä­rde i år, Puuilo 48 procent och Musti Group 47 procent. P/E-talen för dessa tre bolag har fallit från 20-30x vid årsskiftet till dagens mer rimliga nivåer på 14-18x. Det måste åtminstone innebära att investerar­na inte är helt oförberedd­a på att det kan komma några riktigt svaga kvartal framöver.

Mina bolagskont­akter under de senaste veckorna indikerar för övrigt att 2Q-resultaten inte nödvändigt­vis behöver bli svaga. Frågan är dock om bra kvartalsre­sultat kommer att vara till någon större hjälp för aktiekurse­rna givet att allt tyder på att konjunktur­läget med all sannolikhe­t blir betydligt sämre redan under hösten? Vilken vd kommer att kunna – eller vilja – ge en optimistis­k prognos för andra halvåret när nyhetsflöd­et domineras av profetior om en nära föreståend­e recession, oavsett hur den egna affären utvecklas? Men allt går inte ned, och någon gång kommer vi till en punkt då det negativa tolkningsf­öreträdet upphör. Jag hoppas att den punkten kommer snart.

 ?? ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland