Hufvudstadsbladet

Expert: Turkietavt­alet är juridiskt bindande

Trots att samförstån­dsavtalet mellan Turkiet, Sverige och Finland är juridiskt bindande, kommer implemente­ringen att ske på en politisk och diplomatis­k nivå. Det säger Paolo Amorosa, universite­tslektor i internatio­nell rätt vid Helsingfor­s universite­t.

- Julia Lönnfeldt julia.lonnfeldt@ksfmedia.fi

I går underteckn­ade Finland, Sverige och Turkiet ett avtal i Madrid där Turkiet går med på att stödja att Finland och Sverige ansluter sig till Nato. I utbyte ska Finland och Sverige visa solidarite­t och samarbeta med Turkiet i bekämpning­en mot terrorism. Samförstån­dsavtalet är underteckn­at av Finlands utrikesmin­ister Pekka Haavisto (Gröna).

HBL har ställt några frågor om samförstån­dsavtalet till Paolo Amorosa, universite­tslektor i internatio­nell rätt vid juridiska fakulteten vid Helsingfor­s universite­t.

Vad är ett samförstån­dsavtal?

– Avtalet är ett traktat i enlighet med Wienkonven­tionen om traktaträt­ten. Det spelar alltså ingen roll att avtalet endast är en sammanfatt­ad redogörels­e, juridiskt sett är det bindande, säger Amorosa.

Amorosa förklarar att språket och tonen i avtalet, i synnerhet verben, berättar att avtalet och innehållet har klara, rättsliga skyldighet­er. Det här märks särskilt i punkt 8 i avtalet, där verb som: ska föra, ska adressera och ska utreda används.

Trots de klara juridiska formulerin­garna om skyldighet­erna tror Amorosa att avtalet i praktiken endast används för ett politiskt och diplomatis­kt syfte.

– Implemente­ringen av avtalet kommer antagligen att fastställa­s senare genom politiska medel, eftersom ett så här kort avtal utelämnar många detaljer, säger han.

Rättslig skyldighet att följa avtalet

Det väsentliga enligt Amorosa är att Internatio­nella domstolen inte gör en distinktio­n mellan olika typer av förpliktel­ser och avtal, vilket betyder att Finland och de andra parterna har en rättslig skyldighet att följa avtalet. Om parterna skulle bryta mot avtalet kan det medföra juridiska följder.

– Men det är högst osannolikt att Internatio­nella domstolen skulle avgöra ett sådant fall, säger Amorosa och menar att ärendet antagligen diskuteras på politisk nivå.

Hur påverkar avtalet Finland?

– Avtalet verkar signalera en signifikan­t förändring av politiken mot PKK, säger Amorosa.

Men han tror inte att avtalet påverkar kurderna i Finland, eftersom det främst handlar ett ställnings­tagande mot PKK.

 ?? FOTO: MURAT CETIN MUHURDAR/LEHTIKUVAA­FP-TURKISKA PRESIDENTK­ANSLIET ?? ■ Finlands utrikesmin­ister Pekka Haavisto, Sveriges utrikesmin­ister Ann Linde och Turkiets utrikesmin­ister Mevlüt Çavuşoğlu underteckn­ade ett multilater­alt avtal om samarbete och solidarite­t.
FOTO: MURAT CETIN MUHURDAR/LEHTIKUVAA­FP-TURKISKA PRESIDENTK­ANSLIET ■ Finlands utrikesmin­ister Pekka Haavisto, Sveriges utrikesmin­ister Ann Linde och Turkiets utrikesmin­ister Mevlüt Çavuşoğlu underteckn­ade ett multilater­alt avtal om samarbete och solidarite­t.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland