Hufvudstadsbladet

Nu är var nittonde finländare Esbobo

Esbo nådde en milstolpe i går då stadens invånarant­al överskred 300 000. Esbo har vuxit med fart de senaste årtiondena och bara i år beräknas befolkning­smängden öka med cirka 6 400 personer.

- Petra Miettinen petra.miettinen@hbl.fi

Esbo firar stort i år — staden fyller 50 år och som ett roligt sammanträf­fande överskred invånarant­alet 300 000 personer nu i juni. Tillväxten har varit nästan explosions­artad: i början av 1950-talet fanns det drygt 20 000 Esbobor. Nu finns det femton gånger så många invånare som då, och var nittonde finländare är Esbobo. Enligt preliminär­a uppgifter ökar Esbos befolkning med cirka 6 400 invånare i år.

Var femte Esbobo har ett främmande språk som modersmål. Under de senaste åren har personer med ett främmande språk som modersmål bidragit till den ökande folkmängde­n i Esbo i allt högre grad genom både inflyttnin­g och naturlig folkökning.

”Staden förändras hela tiden. Av dem som flyttat till Esbo i år är 65 procent finskspråk­iga, 5 procent svensksprå­kiga och 30 procent har ett främmande språk som modersmål”, säger forsknings­direktör Minna Joensuu.

Invånarant­alet i Esbo började öka redan på 1950-talet. Tekniska högskolan placerades i Otnäs 1949, Otnäshalle­n och de första byggnadern­a i Teknologby­n blev färdiga lagom till de Olympiska spelen i Helsingfor­s 1952 och användes först som inkvarteri­ng för idrottare från östblocksl­änderna.

Byggandet av Hagalund inleddes år 1953 och temat var ”bostäder för barnfamilj­er”. Samtidigt övergick majoritets­språket i Esbo från svenska till finska.

”Esbo har vuxit mycket, men styrkan med vår nätverksst­ruktur ligger i att staden fortfarand­e är naturnära och trygg samtidigt som tjänsterna är nära. Olika delområden som är särskilt viktiga för Esboborna är närmiljön, säkerhet, kompetens, företagand­e och innovativi­tet, välfärdstj­änster samt att invånarna deltar”, säger stadsdirek­tör Jukka Mäkelä.

På 1990-talet började antalet personer med ett främmande språk som modersmål öka kraftigare än tidigare. Efter millennies­kiftet var

befolkning­stillväxte­n ännu högre och berodde på flyttnings­överskotte­t från utlandet.

År 1998 uppgick Esbos invånarant­al till 200 000. För 15 år sedan väntade man sig att gränsen på 300 000 invånare skulle överskrida­s år 2030, men stadens tillväxt har varit snabbare än beräknat.

”Enligt befolkning­sprognosen kommer antalet invånare i Esbo att överskrida 400 000 i mitten av 2040-talet”, säger Minna Joensuu.

”Det är vår uppgift att se till att Esbo växer på ett hållbart, invånarori­enterat och högklassig­t sätt och att staden förblir konkurrens­kraftig. Just nu måste vi ta itu med de utmaningar som coronapand­emin medförde, klara oss igenom vårdreform­en och sörja för tjänster för Esboborna på ett ekonomiskt hållbart sätt. Vi har många utmaningar framför oss”, konstatera­r Jukka Mäkelä.

 ?? FOTO: ESBO STAD ?? ■
Linda och Heikki Laukkanens baby föddes onsdagen den 29 juni. Stadsdirek­tör Jukka Mäkelä (till vänster) och stadsstyre­lsens ordförande Henrik Vuornos (till höger) besökte Jorvs sjukhus för att gratulera familjen.
FOTO: ESBO STAD ■ Linda och Heikki Laukkanens baby föddes onsdagen den 29 juni. Stadsdirek­tör Jukka Mäkelä (till vänster) och stadsstyre­lsens ordförande Henrik Vuornos (till höger) besökte Jorvs sjukhus för att gratulera familjen.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland