Hufvudstadsbladet

144 soldater frigivna i fångväxlin­g

Sammanlagt 144 ukrainska soldater har frigivits i fångväxlin­g med Ryssland, uppger den ukrainska underrätte­lsetjänste­n. En majoritet av de frigivna är personer som deltog i det ukrainska försvaret av stålverket Azovstal i Mariupol.

- TT

"Det här är det största utbytet sedan början av den fullskalig­a ryska invasionen. Av de 144 frigivna är 95 personer som försvarade Azovstal", skriver den ukrainska underrätte­lsetjänste­n på meddelande­appen Telegram.

Det är oklart var och när bytet ägde rum, och hur många ryska fångar som släpptes i utbytet.

Ryssland och Ukraina har bytt fångar flera gånger sedan det ryska anfallskri­get i Ukraina inleddes den 24 februari.

20 saknas efter köpcentrum­attack

Samtidigt meddelar ukrainska myndighete­r att 20 personer fortfarand­e saknas efter attacken mot köpcentrum­et i Krementjuk.

Minst 20 människor har hittills bekräftats döda efter attacken enligt presidente­ns stabschef Kyrylo Tymosjenko.

Uppgiften kommer från den den statliga ukrainska nyhetsbyrå­n Ukrinform.

Det var i måndags som köpcentume­t träffades i en rysk robotattac­k. Enligt Storbritan­niens försvarsde­partement kan Ryssland ha träffat fel mål i attacken.

"Det finns en realistisk möjlighet att robotattac­ken på köpcentrum­et i Krementjuk den 27 juni 2022 var menat att träffa ett närliggand­e infrastruk­turmål", skriver det brittiska försvarsde­partemente­t i sin dagliga uppdaterin­g.

"Fler civila dödsoffer är att vänta"

Departemen­tet skriver vidare att Rysslands dåliga träffsäker­het med långdistan­svapen tidigare resulterat i stora civila skador och att landet troligtvis fortsättni­ngsvis kommer att acceptera omfattande indirekta skador när det finns militära mål i närheten. Ryssland saknar moderna träffsäkra vapen och fler civila dödsoffer är därför att vänta, bedömer britterna.

Ryssland har förnekat Ukrainas anklagelse­r om att köpcentrum­et angreps uppsåtlige­n. I stället påstår Ryssland att man angrep en vapendepå i närheten, och att köpcentret fattat eld av gnistor, vilket tillbakavi­sas av Ukraina.

Zelenskyj: Ryssland är en terrorstat

President Volodymyr Zelenskyj visade i ett tal på sociala medier en övervaknin­gsvideo som uppges föreställa ögonblicke­t då den ryska roboten i måndags träffade köpcentrum­et.

Presidente­n vädjade på tisdagskvä­llen till FN:s säkerhetsr­åd i New York att Ryssland ska uteslutas ur FN, något som i praktiken är i stort sett omöjligt, då Ryssland som permanent medlem i säkerhetsr­ådet kan använda sitt veto för att blockera ett sådant försök.

Zelenskyj kallade landet en terrorstat och uppmanade FN att besöka krigsdrabb­ade Krementjuk.

– Då kan ni se var ryska robotar

 ?? FOTO: ALEXEI ALEXANDROV/AP/TT ?? ■
Rök som stiger från Azovstal i Mariupol i samband med beskjutnin­g. Arkivbild. TT
FOTO: ALEXEI ALEXANDROV/AP/TT ■ Rök som stiger från Azovstal i Mariupol i samband med beskjutnin­g. Arkivbild. TT

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland