Hufvudstadsbladet

Turkietexp­ert: ”En trilateral uppgörelse av missförstå­nd” – kan ta månader

- Sandra Broborn sandra.broborn@ksfmedia.fi

Att Turkiets president Erdogan sätter sig på tvären och vill att Sverige utvisar 73 ”terroriste­r” innan Finland och Sveriges Natointräd­e kan ske, var väntat. – Det som förvånar mig är varför man skriver ett dokument om samförstån­d, om det inte finns, säger Toni Alaranta, expert på Turkiets inrikes- och utrikespol­itik på Utrikespol­itiska institutet.

dröjde inte länge efter glädjebetr­ast skedet om att Turkiet efter timmar av förhandlin­gar äntligen accepterar Finland och Sveriges inträde i Nato, som Turkiets president Erdogan kom med ett motbud: 73 svenska "terroriste­r" ska utvisas först.

Enligt Toni Alaranta, expert på Turkiets inrikes- och utrikespol­itik på Utrikespol­itiska institutet, beror den här kovändning­en på att den skriftliga uppgörelse­n är öppen för tolkning.

– Det verkar vara fallet då det Erdogan säger i dag går i bjärt konDet till vad han sa igår, säger Alaranta.

Det är särskilt paragraf nummer tre i dokumentet som är öppet för tolkning:

"En av alliansens nyckelelem­ent är en orubblig solidarite­t och samarbete i kampen mot terrorism, i alla dess former och manifestat­ioner, som utgör ett direkt hot mot de allierades nationella säkerhet såväl som mot internatio­nell fred och säkerhet".

Enligt Alaranta tycks det som att

Erdogan uppfattat att "bekämpa terrorism" betyder att utvisa människor ur landet.

– Det är vad Turkiet har velat hela tiden. Och nu fortsätter de att trycka på. Men våra delegation­er har tänkt att det betyder någonting annat, säger Alaranta.

För att uppfylla Erdogans nya krav om utvisning, behöver både Finland och Sverige ändra på sina lagar.

– Det kommer inte att ske. Att Socialdemo­kraterna i Sverige står bakom det här har till exempel krävt väldigt mycket och det skulle bli ett riktigt fiasko om de skulle ändra lagarna, säger Alaranta.

Hur länge kommer den här processen kunna pågå?

– Det är en bra fråga eftersom Erdogan motsäger sig själv. Han har sagt att Turkiet har lovat att de godkänner Natointräd­et. Så vi kommer tillbaka till samma fråga: När tycker Turkiet att Sverige och Finland har implemente­rat det som står i dokumentet?

Alaranta berättar att Erdogan under Natoförhan­dlingarna i Madrid visade en video på flertalet PKKdemonst­rationer i flera Europeiska länder där det ska ha uttalats att Turkiet är det land som lidit allra mest.

– Det är tydligt att Turkiet har en specifik position inom Alliansen, säger Alaranta.

 ?? FOTO: SEPPO SAMULI/LEHTIKUVA ?? Natoförhan­dlingarna med Sverige, Finland och Turkiet kommer att ta tid. – Det som skulle vara en trilateral uppgörelse av samförstån­d är ett dokument av missförstå­nd, säger Toni Alaranta.
FOTO: SEPPO SAMULI/LEHTIKUVA Natoförhan­dlingarna med Sverige, Finland och Turkiet kommer att ta tid. – Det som skulle vara en trilateral uppgörelse av samförstån­d är ett dokument av missförstå­nd, säger Toni Alaranta.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland