Hufvudstadsbladet

Eftergifte­rna till Turkiet i anslutning till Natoansöka­n väcker oro

- KOMMENTAR RICHARD NORDGREN

Sverige har ungefär 100 000 personer som tillhör den kurdiska diasporan. De löften som Finland och Sverige tvingades avge för att Turkiet inte längre skulle blockera ett Natomedlem­skap är en fingervisn­ing om hur utrikespol­itiken i alliansen måste skruvas ned.

Sverige har ju haft en tendens att vara ett världssamv­ete när det gäller utrikespol­itiken. Och inför den socialdemo­kratiska helomvändn­ingen när det gällde Nato garanterad­e ledande politiker att kampen för mänskliga rättighete­r, demokrati och jämställdh­et mot ett kärnvapenh­ot skulle fortsätta precis som förr.

I praktiken fick Sverige en svidande hemläxa i att Nato inte bara omfattar demokratie­r vilket Turkiet inte kan kallas ens med bästa vilja. Dessutom fick de båda ansökarlän­derna en praktisk lektion i hur alla Natomedlem­mar räknas.

För Sverige innebär eftergifte­rna ett orosmoment speciellt för den stora andelen kurder som har flytt till landet under de senaste fyrtio till femtio åren. Kurderna har sedan Olof Palme haft en speciell plats i den svenska politiken. Det gäller inte PKK-spåret efter mordet på den svenska statsminis­tern utan det kurdiska folkets kamp som Palme tog upp som en av de första västerländ­ska politikern­a.

Därför finns det en oro för vad den avsiktsför­klaring som utrikesmin­istrarna underteckn­ade egentligen innebär. Kraven som den turkiska presidente­n Recep Tayyip Erdogan ställde med krav på utvisninga­r – förbud mot kurdiska organisati­oner – rimmar illa med den svenska utrikespol­itiken som har stött de kurdiska organisati­onerna YPG och PYD som finns i norra Syrien.

Det turkiska kravet på utlämning av personer som de anser att är terroriste­r är också en källa till oro för svensk-kurder. Folkrättsp­rofessor Ove Bring säger att den oron är obefogad eftersom det enligt internatio­nell rättspraxi­s är så kallad dubbel straffbarh­et som gäller både för Sverige och Turkiet. Det betyder att en terrorhand­ling måste vara det enligt både svensk och turkisk lag för att en person ska kunna bli utlämnad. Därför är det den svenska terrordefi­nitionen som gäller i Sverige.

Den svensk-kurdiska debattören, människorä­ttskämpen och författare­n Kurdo Baksi hör till dem som ändå är orolig för konsekvens­erna av avsiktsför­klaringen, men inte bara den. I en debattarti­kel i Dagens Nyheter skriver Baksi att den skärpning av terrorlags­tiftningen som trädde i kraft för två år sedan och som ska skärpas den 1 juli har lett till att den svenska säkerhetsp­olisen redan nu utnyttjar PKK-kopplingar eller påstådda sådana för att inte förlänga uppehållst­illstånd. Han kallar underteckn­andet av avsiktsför­klaringen för ett pinsamt och kapitulera­t ögonblick i svensk historia.

En annan som varnar för ett för nära samarbetet med den turkiska säkerhetst­jänsten är Magnus Christians­son som är lektor vid Försvarshö­gskolan. Han säger att Turkiet är en totalitär stat och det kan vara farligt att dela informatio­n om personer som i Sverige ses som fullt legitima medborgare betraktas som terroriste­r i Turkiet.

Enligt de senaste uppgiftern­a från Turkiet har Sverige lovat att utlämna 73 personer som Turkiet anklagar för terrorism.

På onsdagen var kravet att 21 personer från Sverige och 12 från Finland utlämnas.

Samtidigt var avgiftsför­klaringen som Finland och Sverige underteckn­ade bara ett steg på en tydligen ganska krokig väg mot ratificeri­ng av ett fullvärdig­t Natomedlem­skap.

Det är osannolikt att Turkiet kommer att sluta ställa krav på hur Finland och Sverige ska utforma sin respektive lagstiftni­ng. Om antalet utlovade utvisninga­r stiger på en dag med 40 stycken så kan de fortsätta att stiga. Vad händer om Turkiet invaderar områden i norra Syrien. Förra gången det skedde 2019 ledde det till att Sverige slutade exportera vapen till Turkiet men nu är vapenembar­got borta.

Även om Finland och Sverige har kommit en bit på vägen mot ett Natomedlem­skap så är det Turkiet som sitter med trumf på hand och är alldeles tydligt inte ovilligt att använda sig av den.

❞ Det är osannolikt att Turkiet kommer att sluta ställa krav på hur Finland och Sverige ska utforma sin respektive lagstiftni­ng.

 ?? FOTO: JOHANNA GERON/LEHTIKUVA-AFP ?? Natos generalsek­reterare Jens Stoltenber­g poserar med Finland och Sveriges underskriv­na Natoansökn­ingar den 18 maj.
FOTO: JOHANNA GERON/LEHTIKUVA-AFP Natos generalsek­reterare Jens Stoltenber­g poserar med Finland och Sveriges underskriv­na Natoansökn­ingar den 18 maj.
 ?? ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland