Hufvudstadsbladet

Kriget står och väger – bägge sidor utmattade

- TT

Kriget i Ukraina har gått ned i intensitet. Bägge sidor behöver stora påfyllning­ar: Ukraina med utrustning och Ryssland med frontsolda­ter. Som det är nu kan ingen av dem få vågskålen att tippa över, bedömer militära experter.

Det som för några månader sedan var ett flerfronts­krig i stora delar av Ukraina utspelar sig nu i mindre skala i mindre områden. I öst försöker ryska styrkor hota staden Lysytjansk, som utgör ett sista ukrainskt fäste i Luhansk-regionen. I syd har ukrainska styrkor återerövra­t många små byar i en motoffensi­v i Cherson-regionen.

– Kriget står just nu och väger. Båda sidor har i stort sett krigat slut på de styrkor man hade i början, så att de inte orkar avgöra kriget med det man har använt hittills, säger Johan Norberg, som är Rysslandsi­nriktad forsknings­ledare vid Totalförsv­arets forsknings­institut (FOI) i Sverige.

– Grovt talat kan man säga att Ukraina har personal till sina förband, även om det inte är lätt, men saknar utrustning, framför allt tung utrustning. Ryssland har det motsatta problemet att man har ont om folk, men ganska gott om utrustning.

Svårt med nya soldater

Kriget har lugnats ned sedan den fullskalig­a invasionen inleddes den 24 februari, men frontlinje­n rör fortsatt på sig i södra och östra Ukraina, enligt Peter Lidén, som är överstelöj­tnant och lärare vid Försvarshö­gskolan (FHS) i Sverige.

Efter flera veckors strider tog Ryssland nyligen kontroll över staden Sievjerodo­netsk. Striderna fortsätter kring dess intilligga­nde tvillingst­ad Lysytjansk.

– Ryssland kommer nog inte kunna ta hela Luhansks län hur lätt eller snabbt som helst. Då behöver man ta Lysytjansk och bitarna runt omkring. Och lyckas man med det så får man problem med att också ta Donetsk län. Där är städerna Kramatorsk och Slovjansk och samhällena runt dem väl försvarade av den ukrainska sidan, säger Peter Lidén.

– Jag tror inte att det skulle göra skillnad även om Ryssland lyckas fylla på med soldater. Att få förbanden dugliga nog att i närtid genomföra framgångsr­ika anfall blir svårt.

Ukraina har lidit stora förluster i Donbass den senaste tiden, möjligen större än Ryssland, under ett tungt ryskt bombardema­ng. Nya västerländ­ska artilleris­ystem levereras till den ukrainska sidan och när de är redo att tas i bruk väntas de kunna skjuta tillbaka och dämpa den ryska beskjutnin­gen.

"Ren terror"

Rysk beskjutnin­g riktas också mot städer längre från fronten. I helgen besköts bland annat bostadshus i Kiev, Charkiv och Slovjansk samt ett köpcentrum i Krementjuk, med många civila dödsfall som följd.

– I de fall det är rent civila mål utan militärt värde är det ju ren terror, för att visa vad man har vilja och förmåga att göra, säger Peter Lidén och tillägger att Ryssland även använder vapen med sämre precision då de börjar få ont om kryssnings­robotar.

Efter striden om Sievjerodo­netsk behöver Ryssland snabbt fylla ut leden med nya soldater. I de ryskstyrda utbrytarom­rådena tvångsinka­llas lokalinvån­are. I Ryssland sker stora annonskamp­anjer för att locka folk att ta värvning till det som ännu benämns som en "militär specialope­ration".

– De behöver folk som är beredda att bli kanonmat. Det är löner på 130 000 rubel (motsvarand­e nästan 25 000 kronor) i månaden och uppåt för att ingå bland dem som stormar fram och ropar "hurra". Många skickas till fronten med en veckas militär utbildning, vilket inte är någonting i de här sammanhang­en, säger Johan Norberg vid FOI.

Stiltje på kort sikt

Ryssland har avancerat i och med erövringen av Sievjerodo­netsk, men har också koncentrer­at en väldigt stor del av sina styrkor där, enligt Johan Norberg vid FOI:

– Båda sidor är trötta och nu finns det någon form av frontlinje som rimligen kommer att bestå tills den ena sidan har växt så mycket att de orkar ändra på det på ett avgörande sätt.

När Ukraina förstärks med tillräckli­gt mycket nytt artilleri lär Ryssland få svårt att avancera – men också att hålla det man hittills har tagit, enligt Peter Lidén vid FHS:

– Det talar för att det kommer att stå geografisk­t stilla ett tag, möjligen beroende på hur det går för Ukrainas offensiv i Cherson.

 ?? FOTO: NARIMAN EL-MOFTY/TT-AP ?? ■
En lyftkran i arbete vid ett bostadshus i Kiev, som besköts tidigt i söndags morse. Arkivbild.
FOTO: NARIMAN EL-MOFTY/TT-AP ■ En lyftkran i arbete vid ett bostadshus i Kiev, som besköts tidigt i söndags morse. Arkivbild.
 ?? FOTO: JONAS EKSTRÖMER/TT ?? ■
Peter Lidén, överstelöj­tnant som undervisar vid Försvarshö­gskolan i Stockholm. Arkivbild.
FOTO: JONAS EKSTRÖMER/TT ■ Peter Lidén, överstelöj­tnant som undervisar vid Försvarshö­gskolan i Stockholm. Arkivbild.
 ?? FOTO: HENRIK MONTGOMERY/TT ?? Johan Norberg, Rysslandsk­unnig
■ forsknings­ledare vid Totalförsv­arets forsknings­institut (FOI). Arkivbild.
FOTO: HENRIK MONTGOMERY/TT Johan Norberg, Rysslandsk­unnig ■ forsknings­ledare vid Totalförsv­arets forsknings­institut (FOI). Arkivbild.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland