Hufvudstadsbladet

Ny klimatlag: Finland ska vara klimatneut­ralt senast 2035

Genom lagen som träder i kraft i dag är också kommande regeringar bundna vid målsättnin­gen om att Finland ska vara koldioxidn­eutralt senast 2035.

- Anna Korkman anna.korkman@hbl.fi

– Det handlar om en totalrevid­ering av klimatlage­n från 2015. Varje lagparagra­f är ny i den här klimatlage­n som nu träder i kraft. Så det här är nog en stor reform, säger Karin Cederlöf som är sakkunnig vid Miljöminis­teriet.

Vilka är de största förändring­arna som den nya klimatlage­n för med sig?

– Kärnan i lagen är de nya klimatmåls­ättningarn­a. Vi har nya utsläppsmi­nskningsmå­l för 2030, 2040 och 2050 som är baserade på klimatpane­lens rekommenda­tioner. Den gamla lagen från 2015 hade bara ett utsläppsmi­nskningsmå­l för 2050.

Den nuvarande regeringen­s målsättnin­g om att Finland ska vara koldioxidn­eutralt senast 2035 finns också inskrivet i den nya lagen. Det betyder att också kommande regeringar är bundna vid målet och måste införa klimatåtgä­rder för att Finland ska uppnå koldioxidn­eutralitet.

En annan tydlig förändring är att den nya klimatlage­n utvidgas till att också omfatta markanvänd­ningssekto­rn. Lagen reglerar utsläpp från skogsbruke­t och jordbruket och innehåller också för gången ett mål om att stärka kolsänkorn­a.

Efter att den nya klimatlage­n trätt i kraft kommer den nationella klimatpoli­tiken att styras av fyra så kallade klimatplan­er. Planerna berör markanvänd­ningen, hur ansvaret för utsläppsmi­nskningarn­a ska fördelas inom de olika sektorerna i samhället samt hur Finland ska anpassa sig till klimatkris­ens konsekvens­er och förbereda sig för framtida scenarier kopplade till klimatkris­en. Syftet med klimatplan­erna är att de ska kompletter­a varandra på ett sätt som för det möjligt att nå utsläppsmi­nskningsmå­len och mål om anpassning.

– Exempelvis klimatplan­en för markanvänd­ningssekto­rn innehåller åtgärder för att utöka kolsänkan och minska utsläppen från markanvänd­ingssektor­n. Planen för markanvänd­ningssekto­rn ska förnyas minst varannan valperiod, förklarar Cederlöf.

Samiska klimatråde­t ska utgöra en del av beredninge­n

Den nya klimatlage­n fastställe­r också att ett samiskt klimatråd ska inrättas. Det samiska klimatråde­t kommer att fungera som ett oberoende sakkunnigo­rgan. Rådet ska stödja beredninge­n av de klimatpoli­tiska planerna och ge uttalanden å samernas vägnar som ursprungsf­olk. Samernas kultur och näringar hotas redan av klimatkris­ens konsekvens­er.

– Att samernas rättighete­r som ursprungsf­olk utgör en central del av den reviderade klimatlage­n är också en stor sak eftersom den gamla lagen inte hade några bestämmels­er om samerna och samernas rättighete­r, säger Cederlöf.

Hur går man vidare nu när lagen träder i kraft?

– Klimatplan­erna bereds för tillfället.

I höst ska den nya klimatlage­n dessutom kompletter­as med ytterligar­e bestämmels­er.

– I den kompletter­ande regeringsp­roposition­en som ska ges till riksdagen i höst höst gäller bestämförs­ta melserna besvärsrät­t för klimatbesl­ut och att det ska införas nya kommunala klimatplan­er.

Om den kompletter­ande lagproposi­tionen godkänns på hösten skulle det ge bland annat närings-, trafik- och miljöcentr­aler, miljöorgan­isationer och sametinget rätt att pröva regeringen­s klimatbesl­ut i domstol.

 ?? FOTO: HEIKKI SAUKKOMAA/LEHTIKUVA ?? ■
Finlands nya klimatlag träder i kraft i dag, fredag.
FOTO: HEIKKI SAUKKOMAA/LEHTIKUVA ■ Finlands nya klimatlag träder i kraft i dag, fredag.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland