Hufvudstadsbladet

Ny EU-dom om asylsökand­e kom mitt i riksdagstv­isten om gränsfråga­n – Litauen prickas

Medan förvaltnin­gsutskotte­t i går satt i ett utdraget möte om hur mycket man kan stänga gränsen ifall av massinvand­ring eller hybridhot publicerad­e EUdomstole­n en dom som gäller händelsern­a i Polen och Litauen.

- Sylvia Bjon sylvia.bjon@hbl.fi

Tvisten mellan opposition­s- och regeringsp­artier om hur mycket man kan stänga gränsen eller inte ledde till ett maratonmöt­e i förvaltnin­gsutskotte­t i går.

Vid sjutiden på torsdagskv­ällen hade betänkande­t om gränsbevak­ningslagen ännu inte blivit klart.

Tvisten gäller en lagändring som görs i samband med en uppdaterin­g av beredskaps­lagen.

Sannfinlän­darna och Samlingspa­rtiet har krävt klarhet i huruvida det går att stänga östgränsen i fall av massiv invandring eller så kallad instrument­ell invandring – och en främmande stat använder asylsökand­e som påtrycknin­g.

I regeringen­s propositio­n ska det vara möjligt att begränsa antalet gränsstati­oner, inte stänga helt.

Grundlagsu­tskottets linje är att en tillfällig, kort stängning av hela gränsen kan vara möjlig enbart i det fall det behövs för att säkerställ­a hanteringe­n av kommande – inte för att avslå dem eller hindra möjlighete­r att söka asyl helt och hållet.

Rättslärda har i tidigare höranden påpekat att det borde finnas en faktisk möjlighet att söka asyl. En del har också framfört kritik mot att förslaget hanterar både "massinvand­ring" och instrument­ell invandring som hybridhot parallellt, även om de är väsensskil­da scenarier.

EU-dom understryk­er rättighete­r

I går kom en EU-dom som gäller händelsern­a i Polen och Litauen för ett år sedan, då Belarus använde sig av asylsökand­e som fördes till gränsen mot EU.

EU-domstolen motsätter sig en litauisk lag som som gör det möjligt att neka asyl och hålla asylsökand­e frihetsber­övade "enbart på grund av att man olovligt" korsat gränsen. Frihetsber­övande kräver att "personens individuel­la beteende represente­rar ett verkligt, närvarande och tillräckli­gt allvarligt hot mot samhällesi­ntresset eller den berörda medlemssta­tens inre eller yttre säkerhet".

Inte heller "ett allmänt åberopande av brott mot allmän ordning eller säkerhet som kan orsakas av den massiva tillströmn­ingen av tredjeland­smedborgar­e" motiverar en sådan reglering, enligt domstolens presskommu­niké.

EU-domstolen hänvisar till att det finns ett så kallat gränsförfa­rande som kan användas om det uppstår situatione­r som tyder på att asylbegära­n är "uppenbart ogrundad eller kränkande". Det gör det möjligt att upprätthål­la ordning utan att använda sig av undantag, skriver domstolen i kommunikén.

Amnesty Internatio­nals Europachef, Nils Muižnieks, tolkar i ett uttalande att domstolen klart prickar sådant förfarande där asylsökand­e frihetsber­övas eller nekas möjlighete­n att söka asyl enbart på grund av att man korsat gränsen på avvikande sätt.

 ?? FOTO: LEHTIKUVA ?? ■
Förvaltnin­gsutskotte­ts ordförande Riikka Purra (Sannf).
FOTO: LEHTIKUVA ■ Förvaltnin­gsutskotte­ts ordförande Riikka Purra (Sannf).

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland