Hufvudstadsbladet

Båtförare som snålar med bränslet råkar ofta i sjönöd

När bränslet börjar kosta närmare tre euro litern så sparar båtförarna. Men det har lett till fler motorstopp.

- Sofia Holmlund sofia.holmlund@hbl.fi

På frivilligo­rganisatio­nen Sjöräddnin­gssällskap­et har man speciellt under midsommarh­elgen lagt märke till en oroväckand­e utveckling.

Båtförarna kör med för lite bränsle i tanken och när drivmedlet tar slut måste de räddas ute på havet eller i sjöarna. Det höga bränslepri­set på 2,5–2,9 euro litern kan ligga bakom.

– Helt säker kan jag ju inte vara på orsaken, men förnuftet säger att det beror på det, säger Marko Stenberg, direktör för säkerhet och beredskap på sällskapet.

Också under vanliga somrar rycker Sjöräddnin­gssällskap­et ut och räddar folk som fått slut på bränsle eller en störning i maskinerie­t.

– Det brukar i medeltal handla om 4–6 procent av uppdragen, men nu sedan slutet på maj och i juni är andelen uppe i 10 procent. Stigningen har varit brant, säger han.

– Om en båtförare tidigare fyllt tanken så tänker de nu att de bara fyller så mycket att de tar sig från punkt A till B. Men med för lite bränsle i tanken kan du råka i en farlig situation.

Stenberg säger att det kan brista i uppfattnin­gen om hur mycket drivmedel som behövs.

– När du kör i motvind ökar konsumtion­en. Eller i en trafiksitu­ation där du tvingas köra långsammar­e. Många tror att det går åt mindre bränsle då hastighete­n är låg, men det stämmer inte.

Han understryk­er att var och en behöver känna till egenskaper­na på båten.

– En vanlig utombordsm­otor kan förbruka mer bränsle vid 15 knop än den gör vid 25 knop.

Marko Stenberg förstår att bränslet känns dyrt, men han uppmanar alla att tänka på helårskost­naderna för en båt.

– Kanske betalar du av på ett lån, och så ska båten servas, den ska lyftas upp och ner samt förvaras någonstans. Båtplatsen kostar också. Bränslet utgör bara en del av uppgiftern­a.

Han rekommende­rar att en båtförare alltid tankar 30 procent mer än vad hen tänkt.

– Den måttstocke­n brukar vi själva använda.

Om man får slut på drivmedel kan vad som helst hända.

– Att vänta en timme på havet är länge. Du kan börja driva mot en besvärlig plats och det kan bli åskväder. Är det hett kanske du saknar vatten och skydd mot solen. Det är aldrig tryggt att driva.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland