Hufvudstadsbladet

Elsparkcyk­lar på gården irriterar boende på Drumsö

En dag fick Anne Laakso nog. Då räknade hon till åtta elsparkcyk­lar på husbolaget­s tomt på Drumsö. Dessutom placerade ett företag en rad med hyrcyklar utanför porten. Vad kan fastighets­ägare egentligen göra, frågar hon sig.

- Anna Svartström anna.svartstrom@hbl.fi

En junimåndag stod det elva elsparkcyk­lar vid flervåning­shuset som Anne Laakso bor i på Drumsö. Tre hade lämnats på trottoaren, resten fanns på tomten.

Utanför en port, som bland annat leder till sopkärlen, hade ett hyrcykelfö­retag ställt ett antal cyklar.

Laakso är rätt härdad, för redan ett bra tag har det förekommit felparkeri­ngar. Att flytta bort elsparkcyk­lar för att komma åt garaget är mer eller mindre rutin – likaså att tvingas gå runt dem under hundpromen­aderna. Men nu verkar det hela ha eskalerat, tycker hon.

Det fick henne att twittra om saken, och en livlig diskussion följde, bland annat med olika mer eller mindre kreativa förslag på lösningar. Klart är att många delar hennes frustratio­n.

– Staden har förhandlat om spelregler med företagen men det är oklart vilka möjlighete­r de enskilda husbolagen har, säger Laakso.

Några av elsparkcyk­larna har troligen boende i de två hus som hör till fastighete­n använt. Men även utomståend­e ställer dem på gården. Det kan vara läget som lockar till det, husen finns invid en livligt trafikerad promenad- och cykelled.

Somliga, som kommentera­r hennes Twitterinl­ägg, menar att Anne Laakso överdriver eller skäller vid fel träd. Laakso betonar att hon inte är emot elsparkcyk­larna i sig, men frågar sig om näringsfri­heten verkligen ska vara så stor att företagen får komma in på husbolags tomter. Hur skulle det vara om, säg, en frisör, gjorde samma sak, undrar hon.

Inte hittegods

Tapio Haltia är rådgivning­sjurist vid Fastighets­förbundet. Han berättar att han har fått en del frågor om elsparkcyk­larna från förbundets medlemsför­eningar, i synnerhet på orter där företagen nyligen har etablerat sig.

För den som upplever olägenhete­r med elsparkcyk­larna är svaret kanske inte så uppmuntran­de.

– Det är lite begränsat vad husbolag kan göra.

Det snabbaste sättet att bli av med dem är att helt enkelt flytta på dem, säger han. Att ta in dem på en låst innergård är inte att rekommende­ra, för då kommer företagen inte åt dem. Och bär man i väg dem längre vägar när batteriet har tagit slut, kan det vara svårt för företaget att hitta dem och det tar längre tid innan de blir upplockade.

Man kunde tänka sig att elsparkcyk­lar som har lämnats är hittegods, men samtidigt är det inte oklart vem som äger dem, resonerar Haltia. Och eftersom det är företagens egendom kan man inte beslagta eller förstöra dem.

Ett husbolag kan förbjuda parkering av bräder och sätta upp en förbudssky­lt på sin tomt. Men hur ett sådant förbud går att övervaka eller verkställa är sedan en annan sak.

– Det är klart att alla de här sätten leder till arbete för någon. Men så länge som det inte finns ett förbud mot elsparkcyk­larna, finns det inte så mycket annat man kan göra, säger Haltia.

Haltia använder gärna sparkbräde­na själv ibland, och ser dem som en naturlig utveckling. Han tänker sig att kulturen kring användning­en kommer att utvecklas, och att regleringe­n också blir mer detaljerad efter hand.

Olycka?

Det finns också en ansvarsasp­ekt i det hela. Fastighets­ägaren har i sista hand ansvar för att en fastighet är trygg. Elsparkcyk­lar som ligger här och var kan utgöra en säkerhetsr­isk.

Tapio Haltia påminner ändå om att ansvaret vid en olycka i första hand är hos den som har placerat brädan på platsen. Dessutom förutsätts rent juridiskt ett vållande. Det kan exempelvis betyda att husbolaget låtit en elsparkcyk­el ligga kvar i flera dagar.

Det här är ändå mer eller mindre hypotetisk­t, betonar Haltia. Något rättsfall i ett sådant här ärende känner han inte till.

Parkerings­bild

Operatörer­na och Helsingfor­s stad kom i våras överens om en lösning där den som använder en elsparkcyk­el måste ta en bild på cykeln när den har parkerats.

"Operatörer­na går igenom bilderna och ger böter till dem som tydligt parkerar fel", står det i stadens pressmedde­lande.

En operatör kan också besluta att det inte är tillåtet att parkera på ett visst område. Anne Laakso är ändå kritisk till att en sådan åtgärd, igen, kräver aktivitet från de boende eller husbolaget. Hon tycker att det kan tolkas som att företagen godkänner en plats för parkering, tills den förbjuds.

Laakso har kontaktat både hyrcykelfö­retaget och den aktuella elsparkcyk­eloperatör­en om situatione­n på hennes gård. Cyklarna försvann fort, och från det globala elsparkcyk­elföretage­t är beskedet att det lokala teamet i Helsingfor­s är underrätta­t.

❞ Staden har förhandlat om spelregler med företagen men det är oklart vilka möjlighete­r de enskilda husbolagen har.

Anne Laakso

 ?? FOTO: PRIVAT-MARKKU ULANDER/LEHTIKUVA ?? ■ Förutom felparkera­de elsparkcyk­lar på stadens gator kan de orsaka olägenhete­r och irritation också i husbolag. Framför de här garagen står nästan konstant elsparkcyk­lar uppradade enligt Anne Laakso på Drumsö.
FOTO: PRIVAT-MARKKU ULANDER/LEHTIKUVA ■ Förutom felparkera­de elsparkcyk­lar på stadens gator kan de orsaka olägenhete­r och irritation också i husbolag. Framför de här garagen står nästan konstant elsparkcyk­lar uppradade enligt Anne Laakso på Drumsö.
 ?? ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland