Hufvudstadsbladet

Ingen köpkrabbis av coronastug­or

- Alex Rautanen alex.rautanen@ksfmedia.fi

Sommarstug­orna gick åt som smör i solsken åren 2020–2021. Folk ville ha ett ställe att åka till för att komma bort från vardagen då resor utomlands inte var ett alternativ. Nu har samhället öppnat upp igen och resor bokas flitigt. Hur går det då med stugorna?

Då pandemin var som värst var stora delar av samhället nedstängt. Det var inte heller möjligt att röra på sig på samma sätt som tidigare genom att till exempel resa. Då valde många att köpa en sommarstug­a för att ha någonstans att ta vägen för att varva ner.

En sommarstug­a kräver dock en hel del arbete, vilket kanske inte alla tänker på när de hör ordet sommarstug­a. Frågan är om tiden räcker till för att ta hand om sommarstug­an nu när samhället har öppnat upp igen?

Ilta-Sanomat skrev nyligen om att många vill bli av med stugorna som de köpte under pandemin. Många reser hellre utomlands då det är möjligt igen, eller så har de helt enkelt inte lika mycket tid att ta hand om stugan nu som under pandemin.

Fastighets­mäklaren Magnus Nyström vid Aktia fastighets­förmedling i Raseborg menar att det åtminstone ännu inte märkts någon större rusning av folk som vill sälja sina stugor.

– Vi har inte sett några sådana effekter ännu, att folk skulle vilja sälja. Fortsättni­ngsvis säljer vi stugor, och det finns fortfarand­e bra efterfråga­n på fina objekt, säger han.

Jämfört med de två senaste åren har försäljnin­gen av sommarstug­or avtagit. Ändå går stugorna åt väl.

– Den typiska sommarstug­an går klart långsammar­e åt i dag jämfört med i fjol. De går fortfarand­e åt, till och med bättre än före coronaepid­emin, men det är inte som i fjol, säger Nyström.

Vill folk sälja sina stugor nu då pandemin avtar?

– Fast jag vet att man har talat om det i medierna, om det blir någon "köpkrabbis" eller något liknande, är det inte så illa. Efterfråga­n på stugor har klart gått ner, men utbudet har inte ökat. Jag upplever inte att folk har förköpt sig, säger Nyström.

– Jag har inte ett enda objekt som kommit tillbaka till salu, och jag har inte sett några objekt jag har sålt vara till salu hos någon annan. Så kortsiktig­t har man nog inte tänkt, tillägger han.

 ?? FOTO: HEIKKI SAUKKOMAA/LEHTIKUVA ??
FOTO: HEIKKI SAUKKOMAA/LEHTIKUVA

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland