Hufvudstadsbladet

Stora Bältbrons sidvindar kan bli kritiska

Danmark har investerat tiotals miljoner euro för att få stå värd för starten till det legendaris­ka cykelloppe­t Tour de France. En guldgruva, ansåg dåvarande näringsmin­ister Rasmus Jarlov när Danmark ansökte om värdskapet.

- Marcus Lindqvist marcus.lindqvist@hbl.fi

Två tredjedela­r av invånarna i Köpenhamn pendlar med cykel, så det finns väl inget mer passande ställe att inleda världens största cykellopp Tour de France. Utom då Frankrike, förstås, men under de senaste åren har TdF-arrangörer­na ASO ungefär vartannat år ordnat Tour de France-starten utanför landets gränser. För tio år sedan stod danska Herning värd för starten på Giro d'Italia, så helt unikt är det inte med ett stort etapplopp i Danmark.

Köpenhamn skulle stå värd för Grand Départ redan för ett år sedan, men då flyttades Tour de France-starten till Bretagne för att inte kollidera med herrarnas EMslutspel i fotboll. Danmark lär ha investerat mer än 150 miljoner danska kronor (19,5 miljoner euro) i Tour de France-arrangeman­gen. Projektet har också fått kritik, men Danmark räknar optimistis­kt med att värdskapet drar in hundratals miljoner euro på längre sikt. Dåvarande näringsmin­ister Rasmus Jarlov kallade värdskapet för en guldgruva 2019, men de ekonomiska följderna av stora idrottseve­nemang är sällan särskilt påtagliga.

Tour de France är stort i Danmark. Tio danskar deltar, bland dem fjolårstvå­an Jonas Vingegaard, tidigare världsmäst­aren Mads Pedersen, Ronde van Vlaanderen­vinnaren Kasper Asgreen och Liège-Bastogne-Liège-vinnaren Jakob Fuglsang.

Överlevnad­skamp

Danmark står värd för tre etapper. Ett klassiskt upplägg. Ett 13,2 km långt individuel­lt tempolopp på fredagen, i praktiken en prolog, som sannolikt avgör vem som får dra på sig den eftertrakt­ade gula ledartröja­n, maillot jaune, under de två följande dagarna. Tempospeci­alisten Filippo Ganna är en stor favorit, men en rouleur som Mads Pedersen, Kasper Asgreen, Wout van Aert eller Mathieu van der Poel kan mycket väl blanda om då det handlar om en så kort sträcka. En rouleur är en stark cyklist som kan hävda sig i olika typer av terräng.

I förhandssp­ekulatione­rna talas det alltid om sandvägarn­a, kullersten­arna och bergen – framför allt bergen. Under de senaste åren har Tour de France dock i praktiken oftast avgjorts under etapper som inte på förhand sett ut att vara utslagsgiv­ande. Sidvind, regn och halka har ofta blivit ödesdigra för en del av favoritern­a. Förra året var det slovenen Primož Roglič som kraschade under tredje etappen och drog på sig en knäskada. Också walesaren Geraint Thomas var ute efter en krasch.

De två följande, relativt flacka etapperna i Danmark ser ofarliga ut. Upplagt för sprintrarn­a att göra upp om etappsegra­rna, men det kan bli kaotiskt under andra etappen från Roskilde till Nyborg då huvudklung­an, peloton, tar sig över den nästan tjugo km långa Stora Bältbron. Sidvindarn­a kan splittra huvudklung­an itu, det kan lätt uppstå luckor över en minut, vilket ingen av favoritern­a i sammandrag­et har råd med. Det går inte att vinna Tour de France under etapperna som de här, men det går definitivt att förlora sina chanser till segern. För tillfället förutspås sydvästlig vind, det vill säga motvind, på 8-10 meter per sekund, enligt TV2:s prognos.

Hela den första veckan är i praktiken en överlevnad­skamp för favoritern­a i sammandrag­et. Den fjärde etappen mellan Dunkerque och Cascais kan också präglas av starka vindar. Den femte etappen från Lille till Arenberg är en hyllning till kullersten­sklassiker­n Paris-Roubaix, med en del av samma ökända

secteur pavé i omvänd riktning, fast bland annat femstjärni­ga Trouée d'Arenberg och Carrefour de l'Arbre saknas.

Rouleurs som Wout van Aert, Mathieu van der Poel och Kasper Asgreen stortrivs på pavé. Däremot är det helt fel omgivning för de stora favoritern­a i sammandrag­et, bergsgette­r som Primož Roglič, Tadej Pogačar och Jonas Vingegaard. Det är som att slänga in en konståkare i en ishockeyma­tch och se om den klarar sig i en period utan att bli sönderslag­en. Favoritern­a har allt att förlora och mycket lite att vinna under kullersten­ssektorern­a. Redan under sjunde etappen är bergsspeci­alisterna i sitt rätta element. Den sex kilometer långa klättringe­n mot La Planche des Belles Filles i Vogeserna har figurerat flera gånger i Tour de France sedan debuten 2012 – och precis som 2019 inkluderas en extra kilometer brant sandväg. En hyfsad uppvärmnin­g inför Alperna, avstickare­n till Schweiz och de första riktiga bergsetapp­erna.

Den tolfte etappen – på Frankrikes nationalda­g 14 juli – ser ut att kunna bli en klassiker. Det är 165 km mellan Briançon och Alpe d'Huez – den mest berömda av alla klättringa­r som figurerat i Tour de France. Frankrikes Thibaut Pinot är på förhand dagens kanske största favorit – han har på förhand sagt att han inte är ute efter segern i sammandrag­et, utan enskilda etappsegra­r. Roglič, Pogačar, Vingegaard och de andra favoritern­a i sammandrag­et kommer förstås också att vara i rampljuset den här dagen, men möjligtvis är det en utbrytning­sgrupp som tar hand om etappseger­n medan favoritern­a håller varandra i schack.

Poängtröja­n för sprintrar

Segern i sammandrag­et är den största trofén i Tour de France, men det pågår samtidigt flera tävlingar parallellt som är värda att följa med. Endast en etappseger i Tour de France är mycket eftertrakt­ad och största orsaken för stjärnor som Romain Bardet och Matej Mohorič att ens ställa upp. Sprintrarn­a – Caleb Ewan, Fabio Jakobsen och Dylan Groenewege­n hör till de vassaste – är givetvis endast ute efter etappsegra­r på de flacka etapper som avslutas med en klungspurt.

Poängtröja­n – maillot vert – går till den som tar mest poäng i mellanspur­ter och slutspurte­r. Förra året spurtade Mark Cavendish hem fyra etappsegra­r och lade vantarna på den gröna tröjan, men det är inte alltid som en sprinter tar hem poängtävli­ngen. De flacka etapperna ger mest poäng, men en rouleur som van Aert kan ta hem en drös med poäng under en längre utbrytning. Bergsprist­röjan – maillot à pois

rouges – delas ut till den som tar mest poäng under bergsetapp­erna. Förra året tog Pogačar oavsiktlig­t hem bergsprist­röjan samtidigt som han vann totalen, vilket har lett till att Tour de France-arrangörer­na justerat reglerna lite grann. Thibaut Pinot är den klara favoriten den här gången.

Favoritern­a i sammandrag­et ser

framför allt till sina rivaler. Etappsegra­rna har bara sekundär betydelse för dem, fast det utdelas 10, 6 och 4 bonussekun­der till topp tre på varje etapp frånsett de individuel­la tempoetapp­erna.

Efter Alperna blir det Pyrenéerna. Inte Col du Tourmalet, men bland annat kända Tour de Franceberg som Peyragudes, Col d'Aubisque och Hautacam. Avslutning­en mot Peyragudes går längs med en landningsb­ana, som stiger med hela 16 procent mot slutet.

Trenden har gått mot färre individuel­la tempolopp, men den här gången avslutas Tour de France med 40 km mot klockan från Lacapelle-Marival till Rocamadour. Det var 2020 som Roglic på ett oförglömli­gt sätt förlorade en klar ledning och totalseger­n till Tadej Pogacar under den avslutande tempoetapp­en. Den 21:a och sista etappen i Paris är traditione­llt en uppgörelse för sprintrarn­a.

Slovensk favorit

Slovenen Pogačar är klar favorit i sammandrag­et efter två raka segrar i Tour de France. Det är upplagt för en kamp mellan UAE Emiratesst­allets Pogačar och de två starkaste lagen – Jumbo-Visma och Team Ineos. Primož Roglič är i utgångsläg­et Jumbo-Vismas bästa chans till seger i totalen, men efter att Roglič tvingades avbryta förra året klev stallkamra­ten Jonas Vingegaard fram och tog andra plats.

Ineos vann sju segrar 2012–2019, men det har varit magrare under de senaste åren. Den här gången har Ineos tre starka kort: Geraint Thomas, vinnare av Tour de France 2018, och färsk vinnare av etapploppe­t Tour de Suisse i juni, colombiane­n Daníel Martinez samt britten Adam Yates. Det är förstås en balansgång i sig att ha flera segrarkand­idater i samma lag, men Ineos har lyckats med det förut. Bora-Hansgrohes rysse Alexander Vlasov är en annan som kan blanda sig i striden om de slutliga podiumplac­eringarna i Paris.

Vlasov låg i ledningen i Tour de Suisse innan han testade positivt för covid-19. Tour de Suisse slutade i kaotiska tecken då flera stall drog sig helt ur, vilket medför att covid19 fortfarand­e kastar en lång skugga också över Tour de France.

Det är förstås svårt att veta exakt var alla favoritern­a egentligen står, eftersom de som vanligt undvikit varandra inför Tour de France. Geraint Thomas segrade i Tour de Suisse, samtidigt som Roglič och Vingegaard tog första och andra plats i Critérium du Dauphiné, medan Pogačar dominerade i hemlandet i Slovenien runt.

Dopning är förstås alltid ett aktuellt samtalsämn­e i proffscykl­ing. Inför Tour de France-starten utförde fransk polis en gryningsrä­d hemma his stallet Bahrain-Victorious ryttare och personal. Det verkar vara någonting hos Bahrain-Victorious som väcker myndighete­rnas misstankar, för stallet utsattes för en räd också under förra årets Tour de France.

 ?? ??
 ?? FOTO: THIBAULT CAMUS/TT-AP ?? Slovenen Tadej Pogacar (i mitten till höger). och hans stallkamra­ter under en träningsru­nda i närheten av Köpenhamn. Pogacar har vunnit totalen i Tour de France två gånger i rad.
■
FOTO: THIBAULT CAMUS/TT-AP Slovenen Tadej Pogacar (i mitten till höger). och hans stallkamra­ter under en träningsru­nda i närheten av Köpenhamn. Pogacar har vunnit totalen i Tour de France två gånger i rad. ■
 ?? FOTO: LEHTIKUVA / AFP / MADS CLAUS RASMUSSENs­ett ?? Danmark har förberett sig för att stå värd för Tour de France.
■
FOTO: LEHTIKUVA / AFP / MADS CLAUS RASMUSSENs­ett Danmark har förberett sig för att stå värd för Tour de France. ■

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland