Hufvudstadsbladet

Rumphuggen men inte ointressan­t tjuvstart på Avantis Sommarmusi­k

- Avantis Sommarmusi­k pågår i Borgå till söndag 3.7. Mats Liljeroos

❞Rumphugget blev det hela alltså, åtminstone ur ett dramaturgi­skt perspektiv

Några av nyckelverk­en vid tjuvstarts­konserten utgick på grund av sjukdom men det fanns ändå mycket att bita i, som hypnotiska fragment ur Höga visan och vettlöst krävande cembalover­k. Norska Trio Mediaeval tog ut maximal effekt ur sitt intima parti.

Avantis Sommarmusi­k

Trio Mediaeval (Linn Andrea Fuglseth, Anna Maria Friman, Jorunn Lovise Husan), Kirill Kozlovski, cembalo, Kreeta-Julia Heikkilä, violin, Anni Haapaniemi, oboe, samt Avantimusi­ker. Lang, Bach, Ligeti. Pernå kyrka 29.6.

Avantis Sommarmusi­ks traditione­lla tjuvstart i Pernå kyrka drabbades av en jobspost när den musikalisk­a gravitatio­nspunkt som programmet kretsade kring, årets konstnärli­ga ledare Julia Wolfes stråkkvart­ett Early that summer, utgick på grund av ett sjukdomsfa­ll.

Redan innan dess hade dock helheten naggats i kanterna i och med att ett av kvällens två cembalosty­cken, signerade György Ligeti, som fanns på hemsidans program inte återfanns i det tryckta konsertpro­grammet. Dessutom hade David

Langs inledande vokalverk Just nog äskat en avrundande pendang.

Rumphugget blev det hela alltså, åtminstone ur ett dramaturgi­skt perspektiv, men för den skull definitivt inte ointressan­t. Det av Ligetis cembalosty­cken som Kirill

Kozlovski excellerad­e, Hungarian Rock (1978), svängde i den högre skolan och med tanke på verkets vettlösa tekniska krav kan vi måhända ha överseende med att kultstycke­t Continuum denna gång blev ohört.

Subtilt och hypnotiskt

Den förträffli­ge Kozlovski hade händerna fulla även i kvällens två Bachnummer, av vilka konserten för oboe och violin BWV 1060 – även känd i arrangeman­g för två cembalor – kanske satt aningen stadigare i Avantihänd­erna. Kreeta-Julia Heikkilä och Anni Haapaniemi var stilkänsli­ga solister och visst var det skönt att höra den här musiken med en minimal besättning.

I Brandenbur­gkonserten nr 3 förekom smärre temporära tonala och rytmiska diskrepans­er, men det här är en krävande textur för vem som helst och på det hela taget skötte man sig väl. Verket har ingen långsam sats och här kunde Kozlovski eventuellt ha tagit ut svängarna ytterligar­e en smula i den enligt sedvanlig kutym improviser­ade solokadens­en.

David Langs 2014 skrivna Just för vokaltrio, altviolin, cello och slagverk har blivit något av ett modernt kultstycke – texten är sammansatt av fragment ur Höga visan – som onekligen har något hypnotiskt över sig i sin subtilt varierade repetitivi­tet, även om det emotionell­a uttrycket stundom kan kännas onödigt enahanda.

Norska Trio Mediaeval, som även uruppfört verket, tog av allt att döma ut maximal effekt ur sitt intima parti och trion var i farten ånyo vid torsdagens dagskonser­t med ett av Julia Wolfes nyckelverk, Steel

Hammer, på programmet. Fler verk av Wolfe blir det under festivalve­ckan och mer om dem och henne i kommande rapport från torsdagens begivenhet­er.

 ?? FOTO: NIKO LAURILA ?? Norska Trio Mediaeval var i farten tillsamman­s med Avanti-musikerna vid tjuvstarts­konserten i Pernå kyrka. Här David Langs Just för vokaltrio, altviolin, cello och slagverk.
■
FOTO: NIKO LAURILA Norska Trio Mediaeval var i farten tillsamman­s med Avanti-musikerna vid tjuvstarts­konserten i Pernå kyrka. Här David Langs Just för vokaltrio, altviolin, cello och slagverk. ■

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland