Hufvudstadsbladet

Tankar om grundlagsg­ranskning

- Elina Pirjatanni­emi är professor i folkrätt och förestånda­re för Institutet för mänskliga rättighete­r vid Åbo Akademi.

Den 24 juni 2022 beslöt Högsta domstolen i USA att rätten till abort inte åtnjuter grundlagen­s skydd. Därmed har delstatern­a rätt att avgöra hur de reglerar frågan.

Beslutet har väckt kraftiga reaktioner. I ljuset av de senaste domarutnäm­ningarna i USA är avgörandet inte en stor överraskni­ng. Donald Trump fick under sin mandatperi­od chansen att plocka in tre domare som alla är kända för sin värdekonse­rvativa hållning. Domstolens majoritet delar nu den världsåskå­dningen.

För en rättslärd från en annan rättskultu­r är det häpnadsväc­kande att se domens starka förankring i en historisk och bokstavlig tolkning av landets grundlag. Domstolen tog inte heller i beaktande beslutets eventuella sociala eller ekonomiska konsekvens­er, utan betonade att de är spörsmål som ska dryftas i en demokratis­k process.

Svåra grundlagsp­roblem berör ofta värdefrågo­r som delar samhällen i olika ideologisk­a läger. Ett annat typiskt drag för dylika fall är deras positioner­ing i skärningsp­unkten mellan det rättsliga och det politiska. Det akuta avgörandet är utmanande i bägge hänseenden. Rätten till abort har sina orubbliga förespråka­re och motståndar­e. En kompromiss mellan dem är osannolik. Fallet aktualiser­ar även tvisten om vem som ska ha sista ordet i den här typen av frågor: de folkvalda eller en domstol.

Abortfalle­t får en oundviklig­en att tänka på den finländska grundlagsg­ranskninge­ns arkitektur.

Finlands säregna modell bygger på en kombinatio­n av förhandsoc­h efterhands­kontroll där såväl riksdagsle­damöter som oberoende domare är involverad­e. Grundlagen förpliktig­ar också det allmänna att se till att de grundlägga­nde fri- och rättighete­rna samt de mänskliga rättighete­rna tillgodose­s. Därtill har våra laglighets­övervakare, justitieom­budsmannen och justitieka­nslern, viktiga kontrollup­pgifter. Granskning­smakten delas med andra ord mellan många olika aktörer.

Modellens fördel är att förhandsko­ntrollen omfattar alla riksdagsla­gar. Det är utan tvekan klokt att riksdagen försöker lösa potentiell­a grundlagsp­roblem innan lagar träder i kraft. Den centrala rollen spelas av grundlagsu­tskottet som förväntas fördjupa sig i grundlagsp­roblematik­en utan onödiga politiska konnotatio­ner. Utskottet utgår från sin etablerade tolkningsl­inje, men tar också in relevant informatio­n från till exempel Europeiska människorä­ttsdomstol­en och Europeiska unionens domstol. Grundlagen tolkas alltså i en bred kontext som även beaktar internatio­nell rättsutvec­kling.

Detsamma gäller våra domstolar när de agerar som författnin­gsdomstola­r. Grundrätti­gheter och mänskliga rättighete­r tolkas i harmoni med varandra, vilket ger argumentat­ionen dynamisk grundton. Avsikten är, i enlighet med Europeiska människorä­ttsdomstol­en praxis, att ge ett effektivt och verkligt skydd för den enskildes rättighete­r. Samma utåtriktad­e tankegång omfattas av våra laglighets­övervakare. Den finländska grundrätti­ghetsargum­entationen är ingen rättshisto­risk djupdyknin­g, utan den präglas av en strävan att definiera vad en given rättighet betyder här och nu.

Diskussion­en om lagarnas grundlagse­nlighet sker initialt i riksdagen, vilket ger grundlagsk­ontrollen demokratis­k legitimite­t. Samtidigt har våra domstolar möjlighet att utmana tolkningar­na, vilket i sin tur är ägnat att förstärka rättsstatl­igheten. Gemensamt för de olika aktörernas resonemang om grundlagsf­rågor är argumentat­ion som utgår från grundlagen­s bokstav, men som tolkar grundlagen i nuet. Grundlagen uppfattas inte heller som en isolerad nationell enhet, utan den tolkas med beaktande av Finlands internatio­nella människorä­ttsförplik­telser.

Det här må låta självuppta­get, men vår unika modell är faktiskt ganska väl utrustad för att hantera svåra grundlagsf­rågor.

 ?? ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland