Hufvudstadsbladet

Alla får vara med och knyta pride-ryan

Att knyta en rya är princip inte så svårt, alla kan göra det med lite handlednin­g. Men att knyta en hel rya tar lång tid, om man inte gör ett gemensamt hantverk. Den här veckan får alla frivilliga delta i marthornas pride-rya som knyts i Kiasma.

- Verkstaden i Kiasma är öppen ännu i dag klockan 13–19. Petra Miettinen petra.miettinen@hbl.fi

Garnstumpa­r i regnbågens alla färger hänger ur en rad lådor i korridoren i Kiasma, museet för nutidskons­t. Här pågår finska Marttaliit­tos verkstad som ska resultera i en stor pride-rya. Stället är välvalt, för ryor är i allra högsta grad konstverk och nu är de populärare än någonsin.

– Att knyta ryor är ett urgammalt hantverk, det härstammar från vikingatid­en. Vikingarna knöt ryor för att skydda sig mot kylan, men de vände den lurviga sidan inåt mot kroppen, medan vi ser dem som konstverk som hänger på väggen. Ryor är mycket populärt just nu, både att ta tillvara gamla ryor och att knyta egna, säger Pirjo Kuisma, som är handarbets­martha från Harjavalta.

Hon har tillverkat många ryor i sina dagar och deltar nu som handledare i ryaverksta­den i Kiasma. Den är gratis och öppen för alla som är intressera­de av hantverk eller av att jobba tillsamman­s för ett gemensamt mål. Verkstaden pågår under hela pridevecka­n och målet är att tillverka en gemensam pride-rya.

– Frivilliga marthor har knutit de sex första ränderna så att vi har fått en början på ryan. Redan det var ett ganska tidskrävan­de arbete, det tog två veckor. Att knyta en rad med fransar tar ungefär en timme, så att knyta en hel rya kräver mycket tid. Men här kan alla bidra med just så mycket eller så lite man själv vill. I slutet av veckan syr vi ihop alla bitar av säckväv till en stor rya, berättar Eeva Honkanen som är sakkunnig på medborgara­ktiviteter vid Marttaliit­to.

En av dem som vill pröva på att knyta en rya är svenske Oliver Jähnke från Göteborg. Han besöker nu Helsingfor­s och Finland för första gången i sitt liv. Orsaken till resan är just pridevecka­n, där han medverkar som volontär.

– Det är sällan jag får pröva på uppdraget som volontär numera, för hemma i Göteborg jobbar jag med arrangeman­gen kring West Pride och koordinera­r volontärer där, så det är extra roligt att få delta som frivillig här i Helsingfor­s. Men jag älskar att resa och ska nog hinna titta lite på stan också. I dag har jag badat i havet och i morgon tar jag färjan ut till fästningen utanför stan, Sveaborg, berättar Oliver Jähnke om sina Finlandsre­sa.

Till sin rand på pride-ryan har han valt sina favoritfär­ger turkos, lila, orange och rosa.

– Det är lagom svårt att knyta, men roligt. Nu när jag vet hur man gör så ska jag nog knyta en stund till. Jag gillar att handarbeta, jag brukar sticka sockor. Jag älskar glada färger, så det blir färgglada sockor, säger Oliver Jähnke.

För att tillverka en rya behöver man säckväv, garn, nål, sax och en linjal – ingen specialutr­ustning alltså. Men en nybörjare behöver lite handlednin­g för att komma i gång.

– Man väljer fyra trådar i valfria färger och trär dem genom nålens öga. Sen syr man fast trådarna i säckväven, och det är här linjalen kommer in i bilden, den ser till att öglorna blir lika stora. När man klipper upp öglorna bildas själva fransarna, förklarar Eeva Honkanen.

Tradition och gemenskap

Marttaliit­to är nu för första gången en officiell samarbetsp­artner för arrangeman­gen av Helsinki Pride och har därför fått ordna eget program under den pågående pridevecka­n. Det är Tanja Rantanen som har koordinera­t ryaprojekt­et.

– Handarbete i alla former intressera­r allt fler människor. Det är en växande trend, det ser vi också i antalet medlemmar som ökar stadigt. Folk kommer i vågor, tidvis har vi haft nästan trångt här. Då hörs ett glatt sorl av människor som skapar något fint tillsamman­s. Det är så trevligt att lyssna till det ljudet, säger Rantanen.

Att marthorna valde att satsa på just en rya var ganska självklart. Det är nämligen årets hantverkst­ema inom organisati­onen. Till marthornas uppgifter hör både att värna om traditione­r och att göra tillsamman­s – dessa kombineras perfekt i pride-ryan.

Garnen som används i projektet kommer från Återvinnin­gscentrale­n, men marthorna har förstås utsatt dem för ett av sina klassiska knep – ett dygn i frysen. Det är en försiktigh­etsåtgärd så att alla eventuella bobbor dör.

 ?? FOTO: TIMO KARI ?? Oliver Jähnke blev nyfiken på hur man knyter ryor efter att han stått som volontär vid prides infodesk i Kiasma, så han prövade på att knyta en rad. – Jag älskar färger, speciellt pastellfär­ger, säger han och är glad över att få medverka i marthornas kollektiva pride-rya.
■
FOTO: TIMO KARI Oliver Jähnke blev nyfiken på hur man knyter ryor efter att han stått som volontär vid prides infodesk i Kiasma, så han prövade på att knyta en rad. – Jag älskar färger, speciellt pastellfär­ger, säger han och är glad över att få medverka i marthornas kollektiva pride-rya. ■
 ?? FOTO: TIMO KARI ?? Pirjo Pukka deltar som handledare i Marttaliit­tos verkstad där frivilliga får delta i det kollektiva konstverke­t som doneras till Helsinki pride-organisati­onen under lördagens parad.
■
FOTO: TIMO KARI Pirjo Pukka deltar som handledare i Marttaliit­tos verkstad där frivilliga får delta i det kollektiva konstverke­t som doneras till Helsinki pride-organisati­onen under lördagens parad. ■

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland