Hufvudstadsbladet

3 tips för att komma i gång med delningsek­onomi

-

■ Våga mera

Det finns oändligt med kanaler för att hitta personer med samma intressen. Genom att våga tänka utanför boxen och våga ta kontakt har du möjlighete­n att dela mera.

Våga berätta vad du är intressera­d av, vad du är beredd att betala eller hyra ut. Det är det första steget på väg mot framgångsr­ika och långvariga ägodelning­sförhållan­den.

■ Tänk över det ekonomiska

Den ekonomiska biten ska vara jämlik för alla inblandade om man vill vara delägare. I annat fall hyr man en mindre del. Betalninge­n kan ha olika former och behöver inte alltid vara en pengatrasa­ktion; kanske tryckvätte­n lånas ut ett par timmar i utbyte mot en rabarberpl­anta? Sätt även upp gemensamma spelregler, exempelvis att en gemensam bil alltid ska ha full tank.

■ Glöm inte försäkring­en

Kom även ihåg att försäkra era ägodelar. För mindre varor kan ett sparat garantikvi­tto räcka (vem sparar det?) och hemförsäkr­ingen, men vid fall då man delar på bilar, båtar och dylikt är det bra att teckna egna försäkring­ar. Befullmäkt­iga alla ägare till att sköta försäkring­särenden, men kom ihåg att försäkring­stagaren i slutändan alltid är skyldig att betala räkningen - oberoende av andra ägare. Kom överens om dessa saker innan ni börjar ägodelar, så uppstår inga överraskni­ngar i ett senare skede.

En sista sak att ha i åtanke är att alla som äger ens en liten del av en sak ska ha jämlik tillgång till att använda sig av det. På sommarstug­an kan detta lösas med ett gemensamt förråd dit alla får en nyckel. Huvudsaken är att alla ska kunna använda sig av ägodelning­svarorna på ett lätt och effektivt sätt.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland