Hufvudstadsbladet

”Nu kan gränsen stängas” – Politiska ordbluffar döljer vad du bör veta om gränstvist­en

Efter ett maratonmöt­e i riksdagen finns en kompromiss om hur mycket gränsen kan stängas. Både Samlingspa­rtiet och Sannfinlän­darna säger att tack vare dem kan man nu stänga gränsen. Men i hög grad handlar det om ordbluffar.

- Sylvia Bjon sylvia.bjon@hbl.fi

Mitt i sommarhett­an satt riksdagens förvaltnin­gsutskott i elva timmar på torsdagen med en politisk dragkamp om när man kan stänga gränserna för till exempel instrument­ell invandring, alltså en form av hybridhot, eller någon annan massinvand­ring som kan hota säkerheten.

Det politiska ordkriget har dragit kurvorna rakare än vad experter i själva verket sagt.

Lagändring­en hör ihop med en uppdaterin­g av beredskaps­lagen. I beredskaps­lagen tas hybridhot av olika slag in på en allmän nivå. Men som känt kan den lagen inte användas förrän det uppstått en så allvarlig situation att både presidente­n och statsrådet tillsamman­s utlyser undantagsf­örhållande­n.

Samtidigt är instrument­ell invandring något som tas på allvar, eftersom det redan skett i Belarus, och också småskaligt vid den finska gränsen 2016.

Därför behandlas också en ändring i gränsbevak­ningslagen, som fungerar under normalförh­ållanden. Det är den här lagen som blev föremål för politisk fejd.

I regeringen­s förslag ska statsrådet kunna besluta om att begränsa antalet öppna gränsstati­oner i två slags fall: om en mängd människor plötsligt söker sig över gränsen, eller om en främmande stat gör sig skyldig till att pressa asylsökand­e över gränsen.

Eftersom asylrätten och mänskliga rättighete­r finns i den andra vågskålen handlar propositio­nen inte om att stänga gränsen helt, utan om att begränsa trafiken till en eller flera utvalda gränsstati­oner enligt statsrådet­s beslut.

Sannfinlän­darna och Samlingspa­rtiet har krävt att det ska vara möjligt att stänga gränserna helt och hållet.

Fejden gick alltså vidare till förvaltnin­gsutskotte­t, som står för det centrala betänkande riksdagen röstar om nästa vecka. På torsdagskv­ällen blev utskottet färdigt med en enhällig kompromiss.

Opposition­en är snabb med sin marknadsfö­ring. "Sannfinlän­darna fick igenom sitt långvariga krav på att hela östgränsen kan stängas vid hybridhot", skriver partiet i sitt pressmedde­lande. "I en extrem situation kan alla utom en gränsstati­on stängas för asylsökand­e. Ansökninga­r om internatio­nellt skydd kan alltså centralise­ras exempelvis till Helsingfor­sVanda flygplats", skriver utskottsle­damoten Heikki Vestman på Twitter.

Letar man bakom marknadsfö­ringen finns där ändå samma grundförut­sättningar, samma balansgång mellan grundlägga­nde rättighete­r och regeringen­s befogenhet­er, som då frågan granskades av grundlagsu­tskottet.

Sakkunniga som uttalat sig i grundlagsu­tskottet har varnat för att det kan vara problemati­skt redan med bara en gränsstati­on öppen. Det avgörande var enligt rättslärda att man måste ge en verklig möjlighet för människorn­a, inte bara på pappret.

Men i en punkt konstatera­de grundlagsu­tskottet ändå att en tillfällig stängning kan vara möjlig i extremfall. Grundlagsu­tskottet bedömer "att en kortvarig totalstäng­ning av gränsen i mycket exceptione­lla fall" kan vara möjlig, om man med en sådan "tidsmässig­t begränsad endast nödvändig åtgärd kan trygga" att förfarande­t vid ankomsten till landet är ändamålsen­ligt.

Det är i ett sådant sammanhang som det kan vara möjligt att begränsa asylmottag­ningen till ett ställe, exempelvis Helsingfor­s-Vanda, denna fråga som det nu är så mycket hallå om.

Letar man vidare efter varifrån den uppfattnin­gen kommer så hittar man exempelvis professor Janne Salminens (Åbo universite­t) utlåtande.

Salminen är mycket tydlig med att en sådan exceptione­ll åtgärd inte kan syfta till att hindra asylsöknin­g, utan närmast till en time-out. Han skrev så här till grundlagsu­tskottet: ”Motivet skulle inte vara att hindra asylrätten, utan att trygga en organisera­d ankomst till landet”. Genom en kort stängning kunde man ”dirigera folkmassor till ett annat ställe för att invänta behandling. Om staten, samtidigt som man stänger gränsen, sköter om att människorn­as ärenden till slut blir behandlade på ett organisera­t sätt och med hänsyn till deras individuel­la situation, så skulle det inte innebära ett problem med tanke på avvisnings­förbud. Detta är naturligtv­is föremål för tolkningar.”

Förstås har politiker ändå tagit ut alla svängar. ”Grundlagsu­tskottets utlåtande bevisar att det är möjligt att stänga gränserna, och att grönvänste­rn igen hade fel!” skrev exempelvis Sanna Antikainen (Sannf) tidigare. Den tolkningen tycks ligga en bra bit ifrån ifrån professor Salminens.

De förändring­ar som skett i förvaltnin­gsutskotte­t är preciseran­de. En ny punkt i förslaget säger att statsrådet kan centralise­ra mottagning­en av asylsökand­e till vissa designerad­e platser, och att man då inte är skyldig att ta emot asyl på andra ställen. Det är en preciserin­g jämfört med regeringen­s tidigare förslag, och slår nu fast att man inte måste ta emot ansökninga­r överallt. Undantag kan ges för särskilt utsatta grupper, som barn eller funktionsh­indrade eller andra särskilt svaga grupper. Det finns också en skyldighet att informera om vad som gäller, och var.

Gällande är också tolkningen att det ska finnas en faktisk möjlighet att söka asyl, inte bara en teoretisk.

Förvaltnin­gsutskotte­t preciserar vissa saker som varit luddigare tidigare , till exempel under vilka förutsättn­ingar man kan begränsa antalet gränsstati­oner då det inte verkar vara fråga om hybridhot, utan exempelvis massinvand­ring. Där slår utskottet fast att det inte räcker med att skylla på resursbris­t. Och även då ska åtgärderna begränsas enbart till det nödvändiga, och syftet ska vara att avvärja ett hot mot den allmänna ordningen och säkerheten, landets säkerhet eller den allmänna hälsan.

Det är ändå klart att en sådan här ny lag, som inte gäller undantagsf­örhållande­n utan är en normal lag, kommer att kräva en stor roll av justitieka­nslern, som är den som i realtid kan granska att statsrådet - om en sådan situation uppkommer - följer alla rättsprinc­iper.

Beslutsfat­tarnas förhoppnin­g är också att lagens existens i sig ska förhindra att en sådan dag kommer då asylsökand­e igen blir grymt utnyttjade som geopolitis­ka spelknappa­r.

I sista hand är det EU-domstolen som tolkar vad som följt grundfördr­agen. Ett beslut kom precis i veckan, och gällde Litauen och händelsern­a vid gränsen i fjol. Litauen prickades där för för en lag som hindrat asylansökn­ingar och frihetsber­övat asylsökand­e.

 ?? FOTO: LEHTIKUVA/VESA MOILANEN ?? ■ Östgränsen kan stängas kortvarigt - men den exakta innebörden i detta har hamnat i skuggan av politiskt pennfäktan­de.
FOTO: LEHTIKUVA/VESA MOILANEN ■ Östgränsen kan stängas kortvarigt - men den exakta innebörden i detta har hamnat i skuggan av politiskt pennfäktan­de.
 ?? ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland