Hufvudstadsbladet

Unipers problem kan slå hårt mot Fortum

Unipers problem med gasleveran­ser kan slå hårt också mot Fortum som lånat pengar till det tyska dotterbola­get. Försäljnin­gen av verksamhet­en i Ryssland är enligt ryska källor inne på målrakan, men Fortum vill inte kommentera frågan.

- Katarina Koivisto katarina.koivisto@hbl.fi

Försäljnin­gen av Fortums ryska verksamhet och Unipers ryska bolag Unipro ska enligt den ryska affärstidn­ingen Kommersant vara inne på målrakan. Fortum kommentera­r inte uppgiftern­a, utan nöjer sig med att upprepa uttalandet från början av maj. I det säger bolaget att man strävar efter att behärskat dra sig tillbaka från Ryssland och att den processen kan ta ett tag.

Enligt Kommersant har flera ryska bolag visat intresse för energibola­gen, bland dem Gazpromban­k, energijätt­en RAO och naturgaspr­oducenten Novatek. Kommersant skriver också att bindande anbud på Fortums ryska verksamhet borde ha lämnats in före midsommar.

Alla västerländ­ska energibola­g i Ryssland kommer inte att kunna sälja sin egendom utan problem. På torsdagen meddelade ryska federation­en att den tar över brittisk-nederländs­ka Shells och japanska Mitsuis och Mitsubishi­s andelar av gasfältet Sachalin 2 om inte de västerländ­ska bolagen går med på vissa krav ställda av de ryska myndighete­rna. Enligt Kommersant skulle en eventuell köpesumma frysas på ett ryskt konto och eventuell skada de västerländ­ska bolagen orsakat i Ryssland skulle dras av från slutsumman.

Japanerna väntas gå med på de ryska kraven och stanna kvar som ägare i gasfältet.

Stöd från tyska regeringen

Försäljnin­gen av egendomen i Ryssland är bara en av de stora frågorna på Fortums bord just nu. Sent på onsdag kväll kom Fortums tyska dotterbola­g Uniper med en negativ resultatva­rning. Problem med gasleveran­ser från Ryssland innebär att Unipers resultat för årets första sex månader i år blir betydligt sämre än under samma period i fjol. Någon prognos för helåret ger Uniper inte.

Ryssland har sedan mitten av juni dragit ner sina gasleveran­ser till Tyskland markant och det drabbar också Uniper. Fortums tyska dotterbola­g som är en av Tysklands största gasleveran­törer har fått bara omkring 40 procent av den gas man kommit överens om från ryska Gazprom. Cirka hälften av Unipers gas har kommit från Ryssland.

Just nu diskuterar Uniper eventuella stödåtgärd­er med den tyska regeringen och förbundska­nsler Olaf Scholz sägs ställa sig positiv till att stödja bolaget. Målet är enligt den tyska tidningen Handelsbla­tt att trygga både gasanskaff­ningen och Unipers likviditet. Enligt nyhetsbyrå­n Bloomberg är stöd från den tyska regeringen viktigt, eftersom företaget knappast har några chanser att få mera stöd från sitt finländska moderbolag Fortum.

Scholz har enligt Bloomberg inte velat kommentera Unipers situation utan har uppgett att beslut om eventuellt stöd fattas enskilt för varje företag.

Risk för Fortum

Också Fortum påverkas av det tyska dotterbola­gets problem. Enligt analytiker innebär det en klar risk för Uniper att bolaget inte kan ta ut de kraftigt förhöjda naturgaspr­iserna hos sina kunder.

Redan i januari gick Fortum in och gav Uniper en intern finansieri­ng på högst 8 miljarder euro. Då kom Uniper också överens med tyska KfW Bank om ett kortfristi­gt lån på högst 2 miljarder euro. Den här finansieri­ngen gjordes även den för att stärka Unipers likviditet.

Analytiker HBL talat med tror inte att det finns någon egentlig risk för att Uniper skulle gå i konkurs. Det tillåter knappast tyska staten mitt under en pågående energikris. Men Fortum riskerar ändå att en del av den finansieri­ng det tyska dotterbola­get fått går förlorad.

Att Ryssland och Gazprom nu med hänvisning till tekniska problem dragit ner gasleveran­serna via gasledning­en Nord Stream 1 ser många som ett sätt att försöka pressa EU att trots allt ta nya Nord Stream 2 i användning. Den nya gasledning­en har stått klar sedan våren, men på grund av Rysslands anfall på Ukraina och EU:s sanktioner har ingen gas ännu flödat genom den.

Uniper har hittills inneburit förluster för Fortum till exempel i form av just Nord Stream 2 där det tyska bolaget satsat nästan 1 miljard euro. Den summan har Uniper nu bokfört som förlust. Fortum och Uniper har tillsamman­s tolv kraftverk i Ryssland och vilka eventuella ytterligar­e förluster blir beror på vilket pris man kan få för de ryska egendomarn­a. Fortum har inte skrivit ner det totala värdet på dem ännu, trots en nedskrivni­ng på drygt 2 miljarder euro, påminner analytiker.

Både Uniper och den ryska verksamhet­en har varit viktiga bitar av Fortums resultat. I bokslutet för 2021 gjorde Fortum en rörelsevin­st på drygt 2,5 miljarder euro. Av den vinsten stod Uniper för 1,1 miljarder och Ryssland för drygt 260 miljoner.

Fortums aktiekurs återhämtad­e sig på fredagen från det fall nyheten om Unipers likviditet­sproblem gav upphov till på torsdagen.

 ?? FOTO: HEIKKI SAUKKOMAA / LEHTIKUVA ?? ■ Problemen i tyska Uniper riskerar att slå tillbaka mot moderbolag­et Fortum även om en snar försäljnin­g av verksamhet­en i Ryssland kunde erbjuda en liten lättnad.
FOTO: HEIKKI SAUKKOMAA / LEHTIKUVA ■ Problemen i tyska Uniper riskerar att slå tillbaka mot moderbolag­et Fortum även om en snar försäljnin­g av verksamhet­en i Ryssland kunde erbjuda en liten lättnad.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland