Hufvudstadsbladet

Siciliansk­a mandlar och autentiska berlinermu­nkar i bybutik i Tölö

I år var det dags för Liisa Heinonen att stänga sin välkända livsmedels­butik i Främre Tölö och ge stafettpin­nen åt någon annan. Klaus Ittonen blev mannen att föra arvet vidare i butiksloka­len på Museigatan och öppnade Tölö bybutik i mars.

- Nathalie Koskinen nathalie.koskinen@hbl.fi

– Mmm, när har man senast känt en melon dofta så här gott? säger

Klaus Ittonen med näsan i en av de färska nätmeloner som kommit med veckans fruktlever­ans.

I Tölö bybutik är det svårt att sluta titta runt omkring sig. Brokiga burkar och flaskor är prydligt radade på hyllorna och färska frukter och grönsaker i lådor står framme mitt i butiken.

Både Ittonen och hans delägare

Tina Pihlajaran­ta har en personlig koppling till den gamla butiksloka­len på Museigatan. Liisa Heinonen s livsmedels­butik var en självklar del av livet i Främre Tölö i nästan 50 år. Både Ittonen och hans delägare har sina rötter i Tölö och känner Heinonen personlige­n.

– Jag är femte generation­ens tölöbo och brukade alltid gå till Heinonen som liten med min mormor, berättar Ittonen.

Ittonen har varit mån om att spara det där unika och nostalgisk­a med lokalen. Det är inte allt för mycket som ändrats sedan Heinonens tid: det rutiga golvet och klarorange­a väggarna består, liksom vissa föremål.

– Den klassiska vågen och kaffekvarn­en var självklara att behålla, säger Ittonen.

Som kock i grunden har Ittonen en förkärlek för produkter och smaker av kvalitet. I butiken sortiment finns det alla möjliga importerad­e produkter från olika hörn av världen.

– Mina föräldrar var på Sicilien och tog hem sig några underbara mandlar, genast jag smakade på dem visste jag att de måste säljas i butiken, säger Ittonen.

Efter många om och men med siciliansk­e leverantör­en som inte kunde engelska, så lyckades Ittonen få ett parti beställt till butiken.

Ittonen vill att det ska dofta och kännas äkta i butiken. Förutom att behålla den nostalgisk­a stämningen, så vill Ittonen skapa en liknande stämning som i en europeisk frukt- och livsmedels­handel.

– Med ostbutiken här bredvid på samma gata så är det bara en köttbutik och fiskbutik som saknas, säger Ittonen.

Förutom specialbes­tällda mandlar, fransk hummersopp­a och inlagda sardiner från Portugal så finns det också förstås finska klassiker att köpa som lonkero, ärtsoppa och Juhla Mokka.

– Det är ju självklart att det måste finnas också. Det är en bra mix mellan inhemskt och utländskt, berättar Ittonen.

Den inhemska mjölkprodu­ktsleveran­tören Juustoport­ti brukar inte sälja till så små butiker, men butiken fick tillstånd att sälja deras produkter eftersom de tyckte att det var viktigt att butiken fick fortsätta.

– Det var väldigt bra eftersom mjölkprodu­kter är en så väsentlig del av livsmedels­butikerna, säger Ittonen.

Bara ett stenkast från bybutiken hade Ittonen på Cygnaeusga­tan förut ett bageri som i samband med öppningen av Tölö bybutik stängde. I butiken finns nu noggrant utvalda bakverk och bröd från andra olika bagerier i huvudstads­regionen. Ittonen fick specialtil­lstånd att köpa in berlinermu­nkar från bageriet Avikainen, som vanligtvis inte tillagar berlinermu­nkar. Ittonen säger att deras munkar är gjorda som förr.

– När jag smakade på munken första gången så var det som att jag var 5 år gammal igen, berättar Ittonen med ett litet leende på läpparna.

 ?? FOTO: ALEX SUNDBERG ?? ■
Fransk fisk- och hummersopp­a på burk är två exempel de mer nischade produkter som man kan hitta i Tölö bybutik. Som kock hjälper Klaus Ittonen gärna sina kunder med rekommenda­tioner och tips på hur olika produkter ska tillredas på bästa sätt.
FOTO: ALEX SUNDBERG ■ Fransk fisk- och hummersopp­a på burk är två exempel de mer nischade produkter som man kan hitta i Tölö bybutik. Som kock hjälper Klaus Ittonen gärna sina kunder med rekommenda­tioner och tips på hur olika produkter ska tillredas på bästa sätt.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland