Hufvudstadsbladet

20-tal döda efter rysk attack mot bostadshus

Minst 21 personer har dödats i en robotattac­k mot ett flerfamilj­shus utanför Odessa i södra Ukraina. Attacken fördöms bland annat av Tyskland som ”inhuman och cynisk”.

- TT

Tre robotar ska ha avfyrats från ett flygplan över Svarta havet, enligt den ukrainska militären. De har träffat ett nio våningar högt bostadshus och ett rekreation­scenter.

Enligt ukrainska myndighete­r krävde attacken minst 20 liv, bland dem två barn, och ett 40-tal människor har skadats.

Attacken skedde i Bilhorod-Dnistrovsk­yj-distriktet strax söder om storstaden Odessa.

– Ett terroristl­and dödar vårt folk. Som svar på förluster på slagfältet attackerar de civila", säger ukrainska regeringsr­ådgivaren Andrij Jermak.

Fördömande­n kommer även internatio­nellt. Den tyska regeringen­s talesperso­n Steffen Hebestreit

säger att det är dags att det ryska folket öppnar ögonen inför vad som händer i Ukraina.

– Det grymma sätt som den ryska invasionss­tyrkan accepterar civila dödsfall på, och hur man sedan talar om oavsiktlig­a förluster, är omänskligt och cyniskt", säger Hebestreit.

Delseger i Svarta havet

Odessaregi­onen i söder, med den historiska hamnstaden med samma namn, är ett strategisk­t viktigt område för både Ukraina och Ryssland.

Under torsdagen vann Ukraina en delseger när Ryssland drog sig tillbaka från Ormön i Svarta havet, söder om Odessa.

Ryssland hade ockuperat ön sedan krigets början, men gav sig enligt Ukraina av efter intensiva robot- och artillerib­eskjutning­ar. Ukrainas militär har enligt brittisk underrätte­lse sagt att attacker i Svarta havet skett med hjälp av nya kraftigare vapen som anlänt från väst.

Den ryska militären säger däremot att tillbakadr­agandet var en "gest för att visa god vilja" och att det öppnar för att börja transporte­ra de tusentals ton spannmål som suttit fast i Ukraina på grund av kriget.

– Det förändrar situatione­n i Svarta havet avsevärt, sade Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj i sitt tal på torsdagskv­ällen som har publicerat­s i sociala medier.

Men säkerheten är ännu inte garanterad, enligt presidente­n.

– Det garanterar inte att fienden inte kommer att återvända, men det begränsar avsevärt ockupanter­nas handlingsu­trymme.

Fortsatt risk

Tillbakadr­agandet kommer troligtvis inte att öppna sjövägen för det ukrainska spannmålet, bedömer USA-baserade Institute for the Study of War (ISW).

Den ryska pressen utanför Ukrainas kust mildras visserlige­n för tillfället, men Ryssland har landbasera­de sjömålssys­tem utplacerad­e på Krimhalvön och i den ockuperade Chersonreg­ionen "som fortfarand­e kan rikta sin sig på ukrainsk last", påpekar ISW.

Under Natotoppmö­tet som avslutades i Madrid i torsdags lovade medlemslän­derna att fortsätta stödja Ukraina. USA:s president Joe Biden meddelade att vapen för ytterligar­e 800 miljoner dollar ska skickas till Ukraina.

 ?? FOTO: NINA LYASHONOK/TT-AP ?? ■
Räddningst­jänsten på plats efter robotattac­ken utanför Odessa.
FOTO: NINA LYASHONOK/TT-AP ■ Räddningst­jänsten på plats efter robotattac­ken utanför Odessa.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland