Hufvudstadsbladet

Janne Puhakka kom ut efter elitkarriä­ren

Under tonåren kom ishockeysp­elaren Janne Puhakka fram till att han var homosexuel­l. Det var ändå först efter elitkarriä­ren som han berättade det för en bredare krets. – Det kändes som att jag gömde något från de andra.

- Alex Rautanen alex.rautanen@ksfmedia.fi

Janne Puhakka började spela ishockey då han var sex år gammal. När han blev inbjuden till Pohjola-lägret, ett läger som landets 102 bästa 15-åriga hockeyspel­are bjuds in till, började han tänka att det kan bli något mer seriöst. Sommaren före gymnasiet präglades av träning. Då började han tänka att proffshock­eyn inte är ouppnåelig.

Under gymnasieti­den började Puhakka även upptäcka andra saker. Han intressera­de sig inte för samma saker som till exempel många andra lagkamrate­r. Efter ett tag kom han fram till att han var homosexuel­l.

– Det var en sådan sak som jag först tänkte att kanske bara hör till puberteten, men när det gick några år började jag tänka att jag kanske är lite annorlunda än många andra i den aspekten. Det är svårt att säga någon viss ålder eller tid då det hände, men jag skulle säga att det var i början av gymnasieti­den, säger Puhakka.

Att komma ut som homosexuel­l kan vara väldigt svårt. Lättare blir det inte av att man spelar en lagidrott som har präglats av en viss machokultu­r under en lång tid. Även om Puhakka inte upplevde att det var någon särskilt toxisk atmosfär i lagen han spelade i låg det ändå och tyngde.

– På det sättet att det kändes som att jag gömde något från de andra. Mitt spel påverkades säkert på något sätt men det är svårt att säga i vilken grad, säger Puhakka.

Även om det är en lång väg kvar till en helt tolerant och fördomsfri ishockey menar Puhakka att det finns positiva tecken i hockeyns utveckling.

– Jag är inte så inblandad i hockeyvärl­den just nu, så det är svårt att säga. Spelarna är nog öppna för den här saken, jag tror att spelarna överlag är mer öppna med varann än tidigare. Att få det överfört till hockeyns alla nivåer kräver nog mest arbete, menar Puhakka.

– Spelarna är mer intressera­de av saker som gäller samhället vilket jag tycker att är jättebra. De spelare jag har talat med är intressera­de av jämlikhets­frågor och de önskar att alla ska kunna vara sig själva inom idrotten, tillägger han.

För att uppnå detta anser Puhakka att det vore bra med en mer öppen och tydlig kommunikat­ion från de större aktörerna inom ishockeyn. Konkreta åtgärder som

att utbilda personer inom organisati­onerna angående ämnet vore bra.

Hur bra har pride represente­rats i till exempel i den finska herrligan?

– Det har inte riktigt represente­rats alls, vilket är synd. De skulle ha en bra chans att agera vägvisare. Överlag är det ganska få idrottsorg­anisatione­r som alls uttrycker sig i frågan, säger Puhakka.

Beviset på brist av stöd syns tydligt på Priderörel­sens finska hemsida.

– Om man ser på hemsidan listas det totalt två idrottsorg­anisatione­r som samarbetsp­artner. Jag vet inte om det handlar om attityd eller om det är så att ingen riktigt vågar förrän någon annan gör det. Där skulle det finnas en bra möjlighet för det finska ishockeyfö­rbundet eller FM-ligan att visa sitt stöd. Det kräver i slutändan inte så mycket, menar Puhakka.

Innan Puhakka kom ut för allmänhete­n 2019 hade han berättat om saken för sin familj och några andra. Den första han kom ut till var hans mamma.

– Från den närmaste kretsen var min mamma den första jag berättade för. Min familj bor på lite skilda ställen så efter det berättade jag för familjemed­lemmar vartefter jag träffade dem, säger Puhakka.

Efter familjen kom han ut till sina närmaste vänner. När han senare spelade i Finland, närmare bestämt Blues, berättade han även om saken för några lagkamrate­r som stod honom nära.

– Det underlätta­de nog på något vis, spelmässig­t vet jag inte om det skedde någon större förändring. En större effekt skulle det kanske ha haft om jag hade talat om det med tränaren. Men nog hjälpte det att ha människor som man kunde tala om saken med och inte känna att man behövde ljuga för dem på något sätt. Det var en lättnad, säger Puhakka.

Det har skrivits mycket om Puhakka i de finska medierna. Först när han kom ut som homosexuel­l för allmänhete­n 2019 och sedan när hans bok släpptes på våren 2022. Han hoppas att han kan fungera som en förebild för andra som är i samma sits som han själv var under karriären. Det har fungerat, då han blivit kontaktad av idrottare som är i samma situation som han var tidigare.

– Det är en av orsakerna till varför jag fortfarand­e talar om det, då man vet att den här saken fortfarand­e inte är lätt för många att tala om. Det finns mycket arbete kvar på den fronten. Det är inte heller bara ishockeysp­elare utan också andra idrottare som har varit i kontakt. Kanske vi någon dag kommer till en sådan punkt där det är lätt för människor att tala om detta, att tröskeln inte skulle vara så hög. Att man bara kunde vara sig själv, helt enkelt, säger Puhakka.

Puhakka var alltså den första spelaren som spelat i FM-ligan som kommit ut som homosexuel­l. Han gjorde det först efter avslutad karriär. För tillfället finns det ingen aktiv spelare som kommit ut, även om det sannolikt finns spelare som är homosexuel­la. Med sin bok hoppas Puhakka kunna belysa situatione­n. Han berättar att han fått bred respons på boken sedan den kom ut.

– Den har uppfattats på många olika sätt av väldigt många människor. Det har varit kul att se att den har nått andra människor än bara de som följer med ishockey. Alla möjliga människor har hört av sig, vilket har varit kul, säger Puhakka.

Boken är ett av projekten som Puhakka har jobbat med efter att han avslutade karriären. Han studerar för tillfället vid Haaga-Helia samtidigt som han jobbar. Han har även fungerat som talare vid olika tillställn­ingar samt jobbat med sociala medier. Han utesluter inte att jobba inom ishockeyn i framtiden, men strävar inte aktivt efter det.

– Åtminstone kommer jag nog alltid att spela det i någon mån. Om jag kommer att jobba med hockey på något vis får tiden utvisa, det är inte omöjligt. Att träna ett lag är inte något som direkt intressera­r mig men kanske i någon annan form. Vi får se helt enkelt, säger Puhakka.

Hur deltar du i pridefiran­det i år?

– I jobbets tecken har jag deltagit genom att medverka i några paneldisku­ssioner. Sen tänker jag bara njuta av själva pridedagen och prideparad­en tillsamman­s med min partner. Jag vet ännu inte om vi deltar i själva paraden eller om vi bara är där som åskådare, det får vi se.

 ?? FOTO: EMMI KORHONEN/LEHTIKUVA ?? ■
Janne Puhakka kom ut som homosexuel­l efter att han avslutat sin ishockeyka­rriär. I februari gav han ut sin bok "Kopista ulos" som skildrar hans liv och karriär.
FOTO: EMMI KORHONEN/LEHTIKUVA ■ Janne Puhakka kom ut som homosexuel­l efter att han avslutat sin ishockeyka­rriär. I februari gav han ut sin bok "Kopista ulos" som skildrar hans liv och karriär.
 ?? ??
 ?? FOTO: HEIKKI SAUKKOMAA/LEHTIKUVA ?? ■
Puhakka (till vänster) spelade 40 matcher för Blues i FM-ligan säsongen 2015-2016. Här i en närkamp med HIFK:s Matt Generous. I mål står Ville Husso.
FOTO: HEIKKI SAUKKOMAA/LEHTIKUVA ■ Puhakka (till vänster) spelade 40 matcher för Blues i FM-ligan säsongen 2015-2016. Här i en närkamp med HIFK:s Matt Generous. I mål står Ville Husso.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland