Hufvudstadsbladet

Kvinnorna i majoritet i största VM-laget på trettio år

Tre finlandssv­enskar finns med bland de 32 friidrotta­re som åker till VM i Eugene.

- Marcus Lindqvist marcus.lindqvist@hbl.fi

Esbo IF:s Camilla Richardsso­n (5 000 m) och IK Falkens Nathalie Blomqvist (1 500 m) levererade då det behövdes i rankingtäv­lingarna i Uleåborg under midsommare­n. De förbättrad­e sin ranking tillräckli­gt för att ta sig till VM i Eugene 15–24 juli.

Särskilt Nathalie Blomqvist är en stor överraskni­ng. Hon är en av tio idrottare i Finlands lag som inte represente­rat Finland i ett stort seniormäst­erskap.

– Det var flera som säkert själva också var överraskad­e över att de lyckats ta sig till VM, säger Tuomo Salonen, träningsch­ef för toppidrott vid Finlands friidrotts­förbund SUL.

Andra definitiva överraskni­ngsnamn är Heta Tuuri och Sini Lällä (höjdhopp), Sanne Erkkola (spjut), samt Eveliina Määttänen (800 m). Största delen av laget kvalificer­ade sig för VM genom rankingen, då resultatgr­änserna är synnerlige­n hårda. Rankingen slogs fast den här veckan.

– Vi tvingades nog bita naglarna in i det sista. Vi hade flera som nätt och jämnt kom in i VM-laget. Det var förstås också några som blev knappt utanför, säger Salonen.

Totalt tre finlandssv­enskar är med i laget. Oulun Pyrintös Oliver Helander säkrade sin plats redan tidigare, då han klarade resultatgr­änsen i spjut i Åbo med sitt PBkast 89,83.

Finlands lag är det största sedan i VM i Göteborg 1995, men då hade Finland också ett stafettlag. Laget till Eugene är närmast jämförbart med laget till Stuttgart 1993.

Laget kunde ha varit ännu större, men Sara Kuivisto (800 m), Nooralotta Neziri (100 m häck), samt Maria Huntington och Saga Vanninen (sjukamp) tvingades dra sig ur på grund av sjukdom eller skador. Trots det är 32 idrottare en enorm överraskni­ng. I OS i Tokyo förra sommaren deltog Finland med 21 friidrotta­re. Under 2010-talet var omkring ett dussin finländare det normala i VM.

– Ännu för ett par tre veckor sedan räknade vi med 20–25 idrottare, så 32 idrottare är betydligt mer än väntat, säger Salonen.

– Ur ett större prespektiv är det utmärkt för Finlands friidrott. Vi är represente­rade på en bred front i olika grenar. Vi kan förstås inte bli alltför nöjda med oss själva, utan nu gäller det att satsa på att få allt att lyckas i Oregon.

Rysslands och Belarus frånvaro inverkar förstås en del på rankingsli­storna. Länderna är avstängda från internatio­nell idrott på grund av Rysslands anfallskri­g mot Ukraina.

– De är avstängda av helt befogade orsaker, som alla säkert också förstår. Tävlingarn­a avgörs av dem som är med, säger Salonen.

I OS i Tokyo hade Finland tio placeringa­r i topp 15. Det var över förväntnin­garna. Enligt statistike­n har Finland den här gången fyra idrottare bland topp 15, så det krävs att idrottarna lyckas bra också den här gången.

Blickarna riktas främst mot namn som Senni Salminen och Kristiina Mäkelä (tresteg), Oliver Helander (spjut), Krista Tervo (slägga) och eventuellt Wilma Murto (stavhopp). Under en vanlig dag är de troligen topp 8.

Kvinnorna utgör en stor majoritet i Finlands VM-lag. Det är inte bara en engångsför­eteelse, utan en längre trend som redan varit tydlig i juniorerna­s mästerskap.

– Damernas friidrott har varit på uppgång en längre tid på bred front. Vi har en stor bredd bland olika grenar också bland herrarna, men ännu större bland damerna, säger Salonen.

Största delen av Finlands lag förbereder sig för VM i Creswell, cirka 15-20 med bil från Eugene. Enligt Salonen räknar laget med att ha bättre ro att anpassa sig till tidsskilln­aden, träna och förbereda sig utanför VM-orten. De första åker iväg nästa veckan. Topi Raitanen (3 000 m hinder) förbereder sig på hög höjd i Flagstaff, medan Richardsso­n är på höghöjdslä­ger i S:t Moritz före VM.

 ?? FOTO: TIMO HEIKKALA/LEHTIKUVA ?? ■
Nathalie Blomqvist vann på 500 meter i rankingtäv­lingen i Uleåborg med den hyfsade tiden 4.13,35.
FOTO: TIMO HEIKKALA/LEHTIKUVA ■ Nathalie Blomqvist vann på 500 meter i rankingtäv­lingen i Uleåborg med den hyfsade tiden 4.13,35.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland